Спермата е телесна течност, която се отделя от половите жлези на мъжете.

Съдържа сперматозоиди и фруктоза и други ензими, които помагат на сперматозоидите да оцелеят и улесняват успешното оплождане.

Ние от За Нея решихме да напишем една подробна статия на тази тема, тъй като имахме много въпроси по темата

По време на процеса на еякулация спермата се еякулира от семенната везикула в таза, откъдето се произвежда.

Количество сперма при еякулация

Обемът на отделената сперма на еякулат варира. Приблизително, средно около 3,4 милилитра се еякулира наведнъж.

Количеството еякулирано може да бъде до 4,99 милилитра или до 2,3 милилитра.

Ако има продължително време между еякулациите, броят на сперматозоидите в спермата се увеличава, но няма цялостно увеличение на спермата.

Състав на семенната течност

Спермата преминава през еякулаторните канали и се смесва с течности от семенните везикули.

Семенните везикули произвеждат вискозна, богата на фруктоза течност. Това формира около 65-70% от основата на спермата.

Белият цвят на спермата се дължи на секреция от простатните жлези, съдържаща ензими, лимонена киселина, липиди и кисела фосфатаза. Това формира около 25-30% от основата на спермата.

ползи от гълтане на сперма
Miss Confidence

При всяка еякулация около 200-500 милиона сперматозоиди се отделят от тестисите. Това формира около 2-5% от състава на спермата.

Булбо-уретралните жлези произвеждат бистра секреция. Това помага за мобилността на сперматозоидите във влагалището и шийката на матката.

В допълнение, тази бистра секреция намалява дебелината на канала, през който сперматозоидите преплуват и добавя към спермата желеобразна консистенция.

Секрецията на жлезите допринася под 1% за общия състав на спермата.

Спермата също съдържа повече от 50 различни съединения, включително хормони, ендорфини, невротрансмитери и имуносупресори. Други вещества, присъстващи в спермата, включват следното:

 • фруктоза
 • аскорбинова киселина
 • цинк
 • холестерол
 • протеин
 • калций
 • хлор
 • антигени на кръвна група
 • лимонена киселина
 • ДНК
 • магнезии
 • витамин В12

Спермата също се състои от различни протеини, които имат антимикробна активност срещу бактерии, вируси и гъбички.

Възможни благоприятни ефекти от консумацията на сперма

Също така в спермата присъстват съединения, повишаващи настроението, като кортизол, естрон, окситоцин, тиротропин-освобождаващ хормон, пролактин, мелатонин и серотонин.

Поради тази причина учените са започнали да изучават ползите за здравето от приема на сперма, орално и вагинално.

След, като прочетете тази статия, на вашето внимание предоставяме и най-добрите пози за секс

Някои от проучванията за ефектите от гълтането на сперма са описани тук.

Бременност

В холандско проучване на жени, които се занимават с орален секс и поглъщат спермата, изследователите откриват, че поглъщането на сперма е свързано с по-нисък риск от прееклампсия.

Една хипотеза за това е, че веществата в спермата адаптират имунната система на майката, така че тя приема чужди протеини, присъстващи в спермата, както и в плацентата и плода.

Това поддържа кръвното налягане на ниско ниво и по този начин намалява риска от прееклампсия.

Изследванията също така показват, че някои жени са безплодни или имали спонтанно аборт поради наличието на антитела, които унищожават протеините или антигените, присъстващи в спермата на партньора им.

Оралният секс и поглъщането на спермата на партньора може да помогне за забременяване и по-успешна бременност, тъй като жената поглъща антигените на партньора си.

Проучване извършено от репродуктивния експерт и психолог Гордън Галъп от SUNY-Albany, предполага, че поглъщането на сперма може да осигури лек за сутрешното гадене на жените.

Гордън хипотезира, че бременните жени повръщат в резултат на това, че телата им отхвърлят генетичен материал в спермата като чуждо вещество, но чрез поглъщане на спермата на бащата, те могат да изградят имунитет.

Овулация

В проучване, проведено от изследователи от Университета в Саскачеван, бе установено, че протеин в спермата действа върху женския мозък, за да предизвика овулация.

Лекарите предполагат, че спермата може да работи като сигнален хормон, който действа чрез хипоталамуса и хипофизата на женския мозък

Това задейства освобождаването на други хормони, участващи в подтикването на овулацията.

Здраве на косата

Някои изследвания показват, че спермата, извлечена от бикове, подмладява увредената коса.

Установено е, че семенната течност съдържа много протеини, които могат добре да допълват протеина, присъстващ в молекулите на косата.

Какви рискове крие консумацията на сперма

Спермата може да съдържа няколко вируса, които могат да се предават чрез телесни течности от заразен човек.

Някои често срещани примери за такива полово предавани инфекции (ППИ) са ХИВ (вирус на човешката имунодефицит), хепатит В и С, херпес и хламидия.

Рискът от предаване на STI чрез орален секс е по-висок, ако има отворена възпалена болест в устата или ако човек има гингивит и кървящи венци.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията хепатит В може да се предава и чрез контакт със заразена сперма, ако в устата има открита рана.

Човешки папилома вирус

Човешкият папиломен вирус се появи като сериозно притеснение във връзка с оралния секс.

Този вирус може да причини рак на шийката на матката, анален рак и развитие на други израстъци като генитални брадавици.

През 2013 г. някои изследвания предполагат, че вирусът може да причини рак на белите дробове.

През 2010 г. многонационален преглед, публикуван в Британския медицински вестник показа, че честотата на орофарингеалния плоскоклетъчен карцином нараства в западните страни .

Хламидия и гонорея

Предаването на хламидия и гонорея чрез орален секс също наскоро стана проблем.

През май 2016 г. проучване показа, че една на 25 жени има хламидия в гърлото. Освен това, всяка една е от 50 от е имал гонорея в гърлото.

Културни практики и вярвания

Някои култури вярват, че спермата има специални свойства на мъжественост.

Идеята за спермата да се свързва с мъжествеността е разпространена в древна Гърция, когато Аристотел е считал спермата за много важна.

Той каза, че съществува връзка между кръвта и спермата. Той вярвал, че спермата се произвежда от кръв с помощта на телесна топлина.

Той също така вярва, че твърде ранното започване на сексуална активност може да означава загуба на сперма и загуба на ценно и толкова необходимата семенна течност.

Източници:

https://www.dherbs.com/articles/mens-health/semen/

https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/sex-life/a2280/oral-sex/