Денят на свети Патрик се провежда всяка година на 17 март. Това е националният празник на Ирландия.

В статията ще научите поверията за този ден, как се празнува и неговата история.

Кой е Свети Патрик ?

Роден в Римска Британия в края на 4 век, той е отвлечен на 16-годишна възраст и отведен в Ирландия като роб.

 Той успява да избяга, но се връща пак около 432 г., за да превърне ирландците в християни.

Към момента на смъртта му на 17 март 461 г. той е създал манастири, църкви и училища. 

Около него има много легенди – например, че той изгонил змиите от Ирландия.

Видения на Свети Патрик

След повече от шест години като затворник Патрик избягва. 

Според неговото писание глас – за който той вярвал, че е Бог – говорел с него насън, казвайки му, че е време да напусне Ирландия.

За целта Патрик изминава близо 500 км от графство Майо, където се смята, че е държан, до ирландския бряг. 

След като избягва във Великобритания, Патрик съобщава, че е преживял второ откровение – ангел в съня му казва да се върне в Ирландия като мисионер. 

Скоро след това Патрик започва религиозно обучение, продължило повече от 15 години. 

След ръкополагането му за свещеник той е изпратен в Ирландия с двойна мисия: да служи на християните, които вече живеят в Ирландия, и да започне да покръства ирландците. 

Факти за деня на свети Патрик

През 1848 г. няколко групи ирланци в Ню Йорк решават да обединят парадите си, за да образуват един официален парад на Деня на свети Патрик в Ню Йорк. 

Днес този парад е най-старият цивилен парад в света и най-големият в САЩ с над 150 000 участници. 

Всяка година близо 3 милиона души наблюдават шествието, което отнема повече от пет часа. 

Бостън, Чикаго , Филаделфия и Савана също празнуват деня с паради, включващи между 10 000 и 20 000 участници.

Какви са основните ястия за деня на свети Патрик?

  • Говеждо със зеле е традиционно ястие на свети Патрик. През 2009 г. в САЩ са произведени приблизително 26,1 милиарда килограма говеждо месо и 2,3 милиарда килограма зеле.
  • Ирландският соден хляб се консумира широко през този ден
  • Зелени детелини често се използват за парадите на празника.

Рецепти за деня на свети Патрик

Всички са малко ирландци в деня на свети Патрик! 

Денят на свети Патрик е ден за честване на ирландската история и традиция. 

По-долу представяме селекция от класически ирландски рецепти.

Ирландски соден хляб със стафиди

Продукти:

  • 2 чаши брашно
  • 5 супени лъжици захар, разделени
  • 1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 3/4 чаена лъжичка сода за хляб
  • 3 супени лъжици масло, охладено, нарязано на кубчета
  • 1 чаша мътеница
  • 2/3 чаша стафиди

Загрейте фурната до 170 C.

Използвайте тава, която има покритие против залепване.

В голяма купа разбийте брашното, 4 супени лъжици захар, бакпулвера и содата за хляб. Добавете масло. 

С върховете на пръстите търкайте, докато се образува груба каша.

Сложете тестото в тава, покрита с хартия за печене, и печете около 30-40 мин.

Ирландски кафяв хляб

  • 2 чаши пълнозърнесто брашно
  • 2 чаши брашно универсално плюс допълнително за месене
  • 1/2 чаша препечен пшеничен зародиш
  • 2 чаени лъжички сол
  • 2 чаени лъжички захар
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 пръчка (1/2 чаша) студено безсолно масло, нарязано на кубчета
  • 2 чаши добре разклатена мътеница

Загрейте фурната до около 220 градуса.

Използвайте кръгла тава за торта.

Разбийте заедно брашното, пшеничния зародиш, солта, захарта, содата за хляб и сметаната в голяма купа, докато се комбинират добре.

След, като сте смесили продуктите, направете кладенче в центъра и добавете мътеницата, като бъркате, докато се образува тесто.

Внимателно омесете върху набрашнена повърхност, като добавите достатъчно количество брашно, за да не залепне тестото.

Прехвърлете тестото в тава за торта и изравнете.

Печете, докато хлябът леко покафенее и звучи кух при потупване на дъното.

Оставя се да се охлади за около час.