Защо е важен изборът на качествена био козметика

Все по-често чуваме от близки и познати, че са решили да преминат на БИО козметика, уверени в нейните удивителни ползи. Какво обаче стои зад квалификацията “bio” и можем ли да сме напълно сигурни, че наистина става дума за екологично чист продукт, който ще направи много за нашата коса и кожа? 

Какво представлява био козметиката

На първо място е добре да се дадат дефиниции на био и натурална козметика за коса и лице. Разликата между двата вида продукти е съществена, но все още има много хора, които не са запознати с нея, което ги кара да слагат едните и другите под общ знаменател, споделят от онлайн магазин Bio-Market. Всеки е добре да бъде наясно с факта, че биологично чистите продукти са всъщност органични. Съставът им изключва съставки като SLS и SLES сулфати, пропилен гликол, петролатум и други вредни агенти, които са основната причина за кожни раздразнения и поява на алергични реакции. 

Натуралната козметика не означава био – важно е да знаете това, когато сте напът да замените дрогерийни продукти с такива с естествен състав. Органичните решения са сертифицирани, те са с доказан произход, а за производството им са използвани само екологично чисти суровини, отглеждани в специални условия. Част от сертифициращите органи са NATURE (международен), USDA (Америка), ICEA (Италия) и др. Най-просто казано – без някоя от тези маркировки, продуктът не е биологично чист. 

Защо е препоръчително да я използваме

Когато например купуваме козметика за бебе или за собствено ползване, обръщаме внимание на три основни неща: опаковка, цена и предназначение на продукта. Какво обаче стои зад популярността на даден бранд и струва ли си да рискуваме своето здраве и това на детето си, защото имаме шанс да закупим шампоан от един литър на символична цена? Наместо красота, ние всъщност си осигуряваме букет от химични съединения, които не само не правят нищо, но и вредят. Ето защо е страхотна идея да използваме по-често био козметика и по-рядко дрогерийна. Ползите за нас ще са следните: 

  • Видим ефект в дългосрочен план – без значение дали говорим за крем за лице или маска за коса, ако използваме органични продукти, ще видим осезаем ефект още в началото, който не се дължи на изобилието от химични агенти; 
  • Щадящите скалпа и косъма био шампоани са много по-добри от парфюмираните и силно пенещите се – заблудата, че ако те образуват богата пяна още с първото нанасяне, то значи говорим за добър продукт, е вече развенчана. Това просто означава, че в състава му има доволно количество сулфати – водеща причина за появата на пърхот, косопад, сърбеж и прочее;
  • Изобилие от полезни съставки. Органичните продукти включват екстракти, масла и естествени UV филтри, които предпазват от стареене;
  • Както активните и помощните вещества в био козметиката, така и стабилизиращите са напълно естествени. Не се съдържат химически елементи, които са не само вредни за хората, но са и пагубни и за еко системата.

Ако сме решили да се спрем на органична козметика, можем да я поръчаме от някой сайт или да я купим от физически магазин в град София или друго населено място. Пазарът изобилства от всевъзможни марки, които имат какво да предложат на клиентите. 

Оценете статията ни:
[Total: 1 Average: 5]