Какво е здравословно приятелството? 5 признака

Здравословно Приятелство : Основните 8 признаци

Много от нас се питат какво представлява истинското приятелство. В тази статия ще го обясним.

Един ден просто разглеждах Instagram и попаднах на публикация за приятелство от един писател на име Yung Pueblo.

Самата публикация беше доста проста, „3 признака на добър приятел“, спомням си, че направих снимка на екрана (както често правя, за да си напомня по-късно за нещо) и оттогава се връщах към нея няколко пъти.

Снимката гласеше следното:

„Вие не трябва да доказвате нищо на тях

Те не стоят на дистанция от Вас, когато се скарате.

Те са истински щастливи за вашия успех. „

Ако се замисля за всички настоящи близки приятелства, които имам в живота си, като аз съм на тридесет и три години, мога честно да кажа, че тези три маркера са налице.

Това обаче не означава, че винаги съм имал късмет да имам такива приятели.

По-скоро, с напредването на възрастта, станах все по-различен в това с кого реша да се свържа и да се обградя.

И понякога това означава да се разделите с приятели – дори ако имате обща история заедно.

Как да разпознаем здравословно приятелството ?

Ние ще наградим този списък от 3 признака на здравословно приятелство и ще покажем, какво според нас означава “ истинско приятелство“

Истинските приятели не живеят в миналото

Когато бях на около двадесетте си години, имах щастието да живея и работя в Ню Йорк. 

Един от най-близките ми приятели по това време беше приятел, с когото бях учил в чужбина ( Лондон предишната година)

 За двете години, през които живеех там, бяхме неразделни. Тя беше моят приятел в бара, моят другар за закуска, моят партньор за пазаруване.

Истински се забавлявахме заедно и имах чувството, че съм си създал приятел за цял живот. Едва след като напуснах Ню Йорк и впоследствие се преместих в Европа, забелязах колко по-трудно стана да поддържам връзка, най-вече предвид часовата разлика.

 Това със сигурност не бе по вина на никой конкретно, а просто така стоят нещата.

По някакъв начин успяхме да общуваме от време на време и се уговаряхме да се виждаме.

Започнах обаче да забелязвам, че при всяко посещение в Ню Йорк тя искаше да говори само за „добрите дни“ и да си припомни всички забавни спомени, които споделихме.

„Помните ли времето, когато …?“ беше един от любимите й начини да повдигне нашето цветно минало.

Така усетих, че не говорим нищо за днешния ни живот.

Разбрах, че никога не сме си говорили какъв е животът за мен в Европа, какъв е сегашният ми приятел или как е да живееш в държава, в която английският не е първият език. 

Вместо това, говорихме за изминали неща.

Солидно приятелство е това, което може (и трябва) да издържа на приливите и отливите на времето, независимо дали се виждали лично. Открих, че истински приятел трябва да празнува и да разпознае личния ви растеж, а не да го избягва напълно.

Спомням си, че изведнъж се почувствах тъжен, осъзнах, че седя срещу някой, който някога е знаел толкова много за мен и въпреки това изобщо не се е интересувал от живота ми сега. 

Опитах се да се намеся и да осветя всичко, казвайки: „О, но това беше толкова отдавна! Какъв е животът ти сега ” но тя продължи да говори за минали събития. Изглеждаше, че тя предпочита да живее в миналото като приятели, а не в настоящето.

И така, какъв е изводът от този малък анекдот? Едно солидно приятелство е това, което може (и трябва) да устои на приливите и отливите на времето, независимо дали сте се виждали лично или не. 

„Открих, че истински приятел трябва да празнува и да разпознае личния ви растеж, а не да го избягва напълно.

Те ви казват истината в очите

lovely group of three senior mature retired women on their 60s having fun enjoying together happy walking on the beach smiling playful in female friendship and girlfriends on holidays concept

Що се отнася до мен, всъщност никой не обича да бъде критикуван. 

Това е особено случаят, когато става въпрос за най-близките ви приятели. Твърдо вярвам обаче, че това, което разделя повърхностния приятел от истинския приятел е, че те може много лесно „да ви сложат на земята“

Това означава, че те могат да ви кажат точно какво мислят, без да Ви се напълнят очите със сълзи. 

Това обаче не означава, че вашият приятел трябва да ви хули или да ви кара да се чувствате зле, особено ако става въпрос за тема, към която сте особено чувствителни.

Това се отнася не само за приятелството, но и за отношенията. По тази тема прочети 5-те признака на една усшена връзка.

Въпреки че думите право в очите, често може да се тълкуват погрешнооткрих, че всичко се свежда до това, което казвате и как го казвате. 

Ако казвам нещо право в очите, винаги започвам с мои лични истории, за да й кажа, че и аз също мога да се свържа с това, което тя преживява. 

С други думи, това може да помогне за намаляване на удара с това, което ще кажа по-нататък (хм, горчивата истина).

Те активно слушат.

Не слушайте с намерение да отговорите; слушайте с намерението да разберете .

Истинските приятели, ще слушат много добре всяка една дума, защото на база на това, знаят, че ще ви дадът най-добър съвет.

 Въпреки че може да бъде разочароващо в работна среда или дори в непринудена обстановка, представете си този сценарий с предполагаем „истински“ приятел. 

Според моя опит разговорите с истински приятели не са еднопосочни. 

Те са за това – да бъдете активен слушател, да създадете отворен двупосочен диалог, където и двамата да се чувствате чути и изслушани.

 Забелязахте ли как използвах думата „активен“?

 Активен слушател е точно това, някой, който активно обръща внимание на другия човек, който говори и по този начин потвърждава тях и техните чувства.

Според моя опит разговорите с истински приятели не са едностранни. Те са за това – да бъдат активен слушател, да създадете отворен двупосочен диалог, където и двамата да се чувствате чути и изслушани.

Ето защо трябва да слушате активно – за да можете, да дадете правилен съвет и отговор.
Понякога обаче отговор дори не е необходим.

Здравословни приятелства = по-дълъг живот.

Когато изследвах ползите от приятелството, бях приятно изненадан, когато попаднах на статия от The New York Times за това как приятелствата всъщност могат да ни помогнат да живеем по-дълго.

Ако това не е причина да се обградим с хора, които ни вдигат, вместо да ни влачат, не знам какво е.

 Знам само, че не бих бил там, където съм днес, без постоянната подкрепа, лоялност и любов (да, дори думите им право в очите!) На моите приятели.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.