55 идеи за Коледна украса „направи си сам“

55 идеи за Коледна украса „направи си сам“

Това е сезонът на Коледните украси и търсенето на идеи за тях. Понякога може просто да закупите декорация от магазина (или дори по-удобно – да ги поръчате онлайн), но има нещо толкова специално и очарователно в коледните украси, изработени от вас самите, което просто не може да се купи с пари.

Това е времето, в което сте заедно и създавате собственоръчно Коледната украса – това не може да се купи с пари, а децата помнят тази емоция цял живот. Нека им я подарим !

Тази статия, ще даде именно такива идеи.

Какви са тенденциите в Коледната украса за 2022?

Усещането за топлина, сигурност и спокойствие се отразява в цветовата комбинация от яркочервено и тъмно зелено . Тъмносиньото и черното добавят грациозна дълбочина към темата Коледа, която е подсилена от златни и бели акценти. Традиционните коледни мотиви допълват празничното настроение.

Тазгодишните коледни тенденции произтичат от последните две години и цветове пак са естествените тонове.

Най-добрите идеи за Коледна декорация „направи си сам“

Преди да започнете да правите декорация, трябва да се запитате нещо – харесвате ли естествените и органични цветове? Или твърдо подкрепяте червено-зеления традиционен коледен цвят? 

Според това, определете и какви цветове да използвате, а сега нека разгледаме няколко идеи за коледна украса.

Малки коледни елхи

Декоративна коледна елха

Толкова блестящи, ярки и празнични – те са малки, но грациозни.

За да ги направите: Покрийте конуси от стиропор с орнаменти, като ги прикрепите с горещо лепило. Започнете с по-големи орнаменти в долната част, преминавайки към по-малки, докато вървите нагоре. Попълнете празнините с мини топки за украса. 

Направи си сам венец за кошница за тютюн

Направи си сам венец за кошница за тютюн

Свежа зеленина и ярки горски плодове говорят за традицията, докато огромната карирана панделка добавя нотка романтика и коледен дух. Използвайте тел за цветя, за да закрепите зеленината в чист куп и добавете борови шишарки.

Направи си сам Коледни камбанки

Направи си сам Коледни камбанки

Закачете тези „камбани“ на входната врата или над камината.

Как да ги направите: Подредете миниформи за печене или малки саксии, за да създадете форми на камбана; закрепете ги с епоксидна смола. Залепете с горещо лепило малки орнаменти към дъното, за да създадете хлопките. 

Залепете панделки и една голяма панделка, която ги свързва. Добавете парче зеленина, ако желаете.

Точно тези камбанки, дори може да закупите в някой от Коледните базари в София тази година.

Направи се Коледно дърво за стена

Направи се Коледно дърво за стена

Каква е идеалната употреба на ръкавиците, които вече не ползвате? Декоративна коледна елха за стена. Може ги декорирате с други натурални продукти.

Направи си сам коледно дърво с нефритни чинии

Направи си сам коледно дърво с нефритни чинии

Закачете чинии във формата на коледно дърво – може би на кухненска стена? – като използвате залепващи закачалки за чинии. Ако желаете, добавете и малки чинийки. Направете коледна звезда от стари лъжици или вилици.

Коледни връзки за завеси

Добавете моментално и лесно Коледно настроение към завесите, като просто поставите панделки през примките и ги завържете около връзките на завесите.

Направи си сам декорация за врата от бонбони

Направи си сам декорация за врата от бонбони

Създайте своя собствена Коледна елха от сладко.

За да направите венец отляво: Подредете захарни пръчици в кръг с кукичките в една и съща посока. Залепете ги заедно с горещо лепило (не се притеснявайте, ако краищата не се изравнят, тъй като ще бъдат покрити). Прокарайте лента през две захарни пръчици отгоре, за да виси.

Направи си сам Коледни свещи

Направи си сам Коледни свещи

Украсете камината или празничната маса с няколко от тези лесни за създаване празнични свещници.

За изработка: Горещо залепете орнаменти в различни размери към сребърни или стъклени свещници.

Направи си сам коледен гирлянд от сушени плодове

Направи си сам коледен гирлянд от сушени плодове

Нанижете резени сушени цитрусови плодове на красива карирана панделка и добавете обикновена зеленина. Поставете ги около прозорци, стълбища, камини или мебел (като този бюфет, показан тук).

Направи си сам коледна украса за стълби

Направи си сам коледна украса за стълби

Просто имате нужда от зеленина, която да се сплете една с друга и завърже с някакъв вид вързобче. Добавете червена панделка през 50 см.

Направи си сам Коледна украса за маса

Този Коледна украса за маса не само изглежда невероятно празнично, но и звучи като Коледа. (Тези „зрънца“ всъщност са червени звънчета!)

За приготвяне: Изрежете листата от тъмно и светлозелен картон. 

Направи си сам гирлянд на входната врата

Направи си сам гирлянд на входната врата

Този слоест гирлянд, направен от пресни кедрови и лозови клонки, изглежда празнично и мирише страхотно.

За да направите: Свържете пресни кедрови и лозови клонки и използвайте зелена метална тел, за да ги държите заедно. Направете толкова колкото да заобиколите рамката на вратата. Закрепете снопове заедно със зелена тел. Закачете над вратата с помощта на пирони или куки. Добавете горски плодове и шишарки.

Направи си сам коледно дърво от книги

Направи си сам коледно дърво от книги

Направете рафтовете за книги празнични с цветно дърво. Книгите може да са във всякакъв цвят, просто подредени под формата на дърво.

Направи си сам венец от дървени макари

Сладките ретро дървени макари, увити с канап, панделка и декорирани, правят входната врата невероятна. Те също така подсказват, че хората зад тази врата са щастливи.

Направи си сам цитрусов гирлянд за елха

Направи си сам цитрусов гирлянд за елха

Домашно направените орнаменти винаги са по-красиви и сантиментални от тези в магазина. Но домашен гирлянд ? 

За да ги направите: Ще ви трябват портокали, пергаментова хартия, естествен канап, шиш или пирон и декоративни кукички.

1. Загрейте фурната до 100°C.

2. Нарежете портокалите напречно (четири портокала правят гирлянд от 2 метра).

3.  Подсушете резените портокал с хартиени кърпи и ги поставете върху бисквитени листове на един слой.

4. Печете около 3 часа или докато изсъхне. (За да сте сигурни, че филийките са сухи, обърнете ги 1 път.) Извадете от фурната.

5. С помощта на шиш или пирон пробийте по две дупки в горната част на всеки резен портокал.

6. Прекарайте канап през всеки отвор, като разпределите портокалите върху гирлянда по равно разстояние. Завържете всеки край с примка и закачете на куките.

Направи си сам декорации за бъдни вечер

Усещате ли и вие скандинавските вибрации? Тази маса в неутрален тон е колкото изтънчена, толкова и енергична.

За да направите звезди от дървени мъниста : Начертайте звезда на хартия. Направете примка в единия край с парче сребърна тел. Нанижете мъниста върху телта, като огъвате телта според рисунката, докато вървите. Прекарайте свободния край на телта през примка, гофрирайте и отрежете.

За да направите дървото от жълъди: Боядисайте ядките с бяла боя, оставяйки капачките на жълъдите естествени. Прикрепете канап с горещо лепило. Окачете на боядисан със спрей бял клон, поставен в макара с канап.

Направи си сам венец от сушени цитрусови плодове

Направи си сам венец от сушени цитрусови плодове

Листата от магнолия и зеленината се съчетават с този естествен аромат на портокали, а боровите шишарки добавят само малко цвят и текстура. Елегантна панделка от чул добавя лукс.

Коледен календар от кибритена кутия

Коледен календар от кибритена кутия

Използвайте обикновени кибритени кутии от магазина за хранителни стоки, за да отброите дните до Коледа. Залепете празните кутии една към друга, за да образувате редове (започнете с девет кутии за основата и намалете с две, докато получите една кутия). Нарежете опаковъчна хартия, за да покриете странично; закрепете с горещо лепило. След това залепете с горещо лепило редовете във форма на пирамида, както е показано. Надпишете ги с  1 до 25, след което напълнете с бонбони и дрънкулки.

Често задавани въпроси за Коледната украса:

Какви са актуалните цветовете за украса на елха за Коледа?

Цветовете за тази Коледа 2022 г. ще включват 
метално сребристо и метално златисто, различни нюанси на зеленото, асоциирани с трева и листа като природни елементи. 

Как да украся холът си за Коледа ?

Създайте триизмерна стена , като окачите комбинация от хартиени, метални и дървени звезди в различни размери и дизайни по протежение на стената с канап.

Кое е най-популярното нещо за поставяне на коледната елха?

Досега ангелът и звездата се смятаха за най-популярните в коледната елха, които обикновено се възприемат като символи на Рождество Христово. Нека запазим тази традиция.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.