Какво е оценка на имот? Ръковоство от amrita.bg

Какво е оценка на имот

Може би се питате защо имате нужда от оценка на имот?

Причините поради, които може да се нуждаете от оценка на имот, особено когато продавате или купувате нов апартамент са много.

 Ето защо, решихме да напишем тази статия и разкажем защо имате нужда от оценка на имот и какво представлява оценката на имот, кой го извършва и защо може да се нуждаете от нея.

Какво представлява оценката на имот?

Една оценка на имот, представлява оценката на стойността на вашия имот въз основа на местоположението, състоянието и множество други фактори.

Една оценка на имот се извърша професионално от фирма, която ще направи преглед на този имот, снимки и след това ще ви изпрати доклад за оценка.

Това е важно да се направи, преди да пуснете даден имот за продажба.

Кой извършва оценка на имот?

Фирмата ще извърши тази оценка, като тя ще вземе под внимание няколко неща: състояние на имот, кога е построен, размер, износване и оформление на помещението, като това ще покаже и текущата цена.

Те също ще разгледат подобни имоти в района и ще разгледат какъв е пазарът.

Различна ли е тази оценка, от ипотеката?

Оценката на ипотечния кредитор не е същата като оценката на имот.

Една оценка на имот, има за цел да определи пазарната стойност на имот въз основа на размера, местоположението, условията и редица други фактори, оценката на ипотечния кредитор е много по-малко задълбочена оценка на стойността на имота (тя ще обикновено е 2-3 страници) и е само за ползване от ипотекарния кредитор.

За разлика от оценката при ипотека, която всичко иска провери дали имотътструва това, което казвате.

Даваме пример: искате да купите къща на цена от 150 000 евро, но оценката на ипотеката поставя стойността на къщата от 100 000 евро, те ще ви заемат само 100 000 евро.

Това е една съществена разлика в оценките.

Оценката на ипотечния кредитор също ще гарантира, че тук е защитен интереса на заемодателя, като той е финанасово обезпечен.

Каква е разликата между оценката на геодезист и агенцията за недвижими имоти?

Често оценката от агенция за недвижими имоти е безплатна, когато агент по недвижими имоти идва да разгледа дома ви с надеждата да използвате техните услуги, за да продадете имота, чрез тях.

Оценките на агентите за недвижими имоти са варият, но е важно да запомните, че експерната оценка на имот, се прави от инженери, които са запознати със структурата, качеството и цената всичко вложено в този имот.

Оценката на агенцията за недвижими имоти оценка може да бъде завишена с надеждата, че сте я избрали за да продаде имото Ви, докато оценката, която предлага фирма amrita.bg и подобни на нея, се основава на фактите за имота и местоположението без никакви външни влияния.

Оценки на споделената собственост

Ако имате имот със споделена собственост, ще притежавате част от нея и ще плащате наем върху останалата част. 

Всеки път, когато се опитвате да увеличите частта от собствеността си, ще ви е необходима оценка на текущата стойност. 

Какво ще струва домът ми след 5 години?

Това е въпрос за 1 000 000 лева!

 Истината е, че никой не може да ви каже със 100% точност колко ще струва вашият дом след 5 години. 

Оценката на имот, обаче може да ви държи в течение с пазарните тенденции и да предлагаме нашите прогнози.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.