Как се научих се обичам и да бъда обичан: 3 стъпки

Как се Научих се Обичам и да Бъда Обичат: 3 стъпки

Да обичаш и да бъдеш обичан не са „дадености“.

 Светът би бил много по-добро място, ако всяко дете, което се роди в него, беше желано и обичано – ако не от родителите си, то от човека до него.

За щастие способността да изпитваме любов изглежда също толкова здраво свързана, колкото и способностите ни да ходим, да говорим, да четем или да играем. 

Как да обичаме и обичаме себе си, са 2 неща, които можем да научим, особено след като достигнем юношеството , придобием способности за предумисъл и съзнателно намерение

Чрез мислите ни и житейски опит, които създават един по-широк социален кръг, хората могат да се отнасят слюбопитство, внимание, състрадание и доброта.

Как да обичаме себе си?

 • Любопитството , готовността да изследваме и приемаме всички реакции и чувства, носи способността да бъдем благодарни за всичко, което нашите емоции и телесни усещания могат да научат за човешкия опит. Може да накара човек да погледне под повърхността на външния вид, да откриете много неща там. Развиването на ново умение, изследването донася самоуважението, което е в основата на любовта към себе си.
 • Съчувствието е втората стъпка на любовта към себе си. Съчувствието означава да разберем, какво ни носи удоволствие. Това е форма на любов към себе си, която лесно се усилва чрез съчувствие , размисъл, тишина. Като отделяме време да слушаме тялото си и да задоволяваме нуждата от храна, напитки, движение, ние се научаваме да идентифицираме собствените си нужди, да различаваме нуждите и желанията и да откриваме начини да се грижим за себе си . Медитацията и йогата са две отлични неща за това.
 • Състраданието може да е вълшебният ключ към любовта към себе си. Състраданието ни позволява да разпознаете нашите несъвършенства и приемете нашите човешки желания, импулси, и най-вече нашите резерви. Безброй психолози ни показаха, че „съвършен“ не съществува в нашия човешки опит. Например, Рой Баумайстър,казва, че силата на волята използва нашата емоционална енергия. 
 • Добротата е начин да се демонстрира и изгради любов към нас самите. Чрез нежни мисли, уважителни навици и възпитателно поведение, показваме любов към себе си.

Как да се научим да обичаме

Да обичаш друг човек може да изглежда обезсърчително или дори страшно. Независимо дали този човек е ваш приятел, член на семейството или гадже/приятелка, любовта означава, че всеки от вас е уязвим един към друг и може би се чудите как можете да направите това. Започнете с работата по доверяването на хората. 

1. Доверие

Нека вашето доверие се развива бавно с течение на времето. Не е нужно да се доверявате напълно на някого веднага след като го срещнете или да му разказвате тайните си наведнъж. Опознайте ги с времето. Споделете частите от себе си, с които се чувствате комфортно, и ги оставете да споделят с вас, своите.

 • Можете да изградите доверие, като излагате по малко от себе си, наречено е „оферта за връзка“. Когато изложите нещо, изчакайте да видите как ще реагират. Ако отговорят натурално, доверието може да расте.
 • Ако установите, че нещата вървят малко бързо, уведомете другия човек. Комуникацията с тях ще помогне и на двама ви да се чувствате по -комфортно. Можете да кажете: „Наистина те харесвам и искам да те опозная по -добре. Но ми отне малко време да се доверя на хората, така че се надявам да нямаш нищо против, ако нещата си движат по-бавно.


Освободете се от всички минали негативни преживявания, които може да сте имали. 
Може да обвинявате себе си за минали травми, които сте имали, и макар това да е доста често, опитайте да се освободите от това. Припомнете си, че всяка ситуация ни учи на нещо, но без доверие, нищо не се постига.

2. Да бъдеш отворен и уязвим

Обсъдете миналото си с човека. След като се почувствате комфортно, опитайте да говорите за всички минали проблеми, които сте имали, които може да повлияят на настоящите ви отношения. Например, ако сте имали минали травми или сте били наранени, опитайте се да бъдете открити с човека за това.

Да бъдеш отворен и уязвим, създава голяма близсот, между двамата човека.

 • Например, бихте могли да кажете: „Бил съм във връзки преди, когато хората са приемали доверието, което съм им дал, за даденост. Ето защо ми е трудно да давам доверието си бързо.
 • Доверието в крайна сметка е да споделяш себе си с друг човек и да му позволиш да сподели себе си с теб. Това означава, че можете открито да общувате за себе си и емоциите си и да сте готови да ги слушате на свой ред.

Доверете се на себе си.

 Често, ако сте били наранени в миналото, не искате да се доверите на някой нов чове, защото чувствате, че болката ще ви пречупи. Ч

естно казано, може да сте наранени отново, но трябва да се доверите достатъчно на себе си и да знаете, че може да минете през това.

Вие сте по -силни заради това, което имали в миналото, и можете да го преживеете отново, ако това се случи.

3. Изразяване на любов

Вслушвайте се в нуждите и желанията на другия човек. Голяма част от общуването е способността да изслушваш другия човек. 

Те трябва да имат чувството, че това, което казват, не се усеща по-дълбоко от вас. 

Те трябва да знаят, че всъщност ги виждате като цялостна личност, която има свои собствени мисли, идеи и чувства. 

 • Когато слушате другия човек, бъдете в момента. Изключете телефона или телевизора и просто обърнете внимание на това, което човекът казва.
 • Не мислете какво искате да кажете по -нататък. Отделете време, за да чуете наистина какво казва другият човек.
 • Един от начините да покажете, че слушате, е да обобщите какво казва другият човек, за да сте сигурни, че го разбирате. Може да кажете: „И така, това, това което разбрах, е че искаш да отделям повече време за теб, нали така?“.

 Говоренето с човека до Вас за проблемите, които имате с него, е знак на уважение и любов. 

Ако говорите за проблемите в отношенията си с други хора, вместо с човека, с когото имате връзка, вие им показвате, че им нямате доверие да се справят с това.

 Вероятно в крайна сметка ще ги нараните и ще влошите проблема:

По темата:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.