Как и защо грамофоните се връщат на мода?

грамофоните се връщат на мода

Всеки помни компактдисковете, които бяха основно средство за записване на музика и за нейното възпроизвеждане.

Техните по-стари аналози, грамофонните плочи, също са били използвани от предците ни, които са правили луди купони под ритмите на evergreen джаз и рок хитове.

Механичното устройство е било изобретени през далечната 1870-та година и е техническо видоизменение на познатия на малцина фонограф, който е дело на Томас Едисон и Шарл Кро.

Друг интересен факт за грамофонната машина е, че и до ден днешен тя остава основно средство за слушане на музика, разказват от онлайн магазин https://www.vivre.bg/

Какво не знаем за грамофоните?

Те са препратка към миналото, ретро щрих към интериора или просто скъп сантимент, с който много хора не искат да се разделят. Дизайнът им е красив и оригинален, като и до ден днешен могат да се използват за слушане на всякаква музика, включително и съвременна.

Определяни като технология с антично звучене, грамофоните са били и ще продължават да бъдат едно перфектно допълнение към домашния интериор и любима вещ за колекционерите на музикални плочи с висока стойност. 

Грамофоните са част от историята на нашето минало, те притежават очарователна визия, която може да допълни винтидж стила на обзавеждането у дома.

Някои ги описват като аксесоари и акценти за един неповторим интериорен ефект, а за други те са най-горещата точка в жилището.

Друго, което може би не знаете за грамофоните е, че се предлагат плочи за тях в черен цвят или в други нюанси. Последните могат да бъдат произведени за специални издания, което ги прави отлична идея за подарък. 

Защо отново са на мода?

Все още има много хора, които колекционират плочи, което се определя за едно интелигентно и различно хоби. Подобен уред обаче е не само въпрос на модна приумица, но и на едно различно разбиране на музикалната култура в нейната най-голяма дълбочина.  

Възходът на грамофоните е факт и днес, когато дигиталната среда малко по малко е изместила добре познатите ни и “old school” начини за забавление.

Тези устройства обаче са сякаш непреклонни пред времето и “тежката дума”, която то казва по отношение на технологичния напредък и всички негови постижения. Истината е, че хубавите неща не могат да бъдат забравени, защото са специални. Колкото до грамофоните, ето какви са причините за тяхната непреходна мода:

  • Качеството на звука. Възпроизвеждането на музика от плоча е удоволствие за сетивата, защото басът е по-дълбок, динамичен, топъл и реалистичен. Дори и допълнителните шумове се определят като предимство, защото добавят очарование към цялото това аудио преживяване;
  • Колекционерска стойност, която е водещ мотив за мнозина да продължават да купуват плочи. Грамофоните не са за всекиго, в това няма съмнение, защото са наистина стойностни, но не всеки може да ги оцени подобаващо;
  • Романтика и ретро настроение. Използването на грамофон препраща човек в миналото, когато всичко е било много по-просто. Поставянето на иглата върху плочата е действие, което към днешна дата е напълно непознато на новото поколение, но в същото време и специален ритуал с особено въздействие;
  • Съчетаване на модерни мебели с грамофонен уред за повече уют. Това е една малко по-различна причина да си купите подобна старинна техника, но е факт, че именно тя би променила драстично домашната атмосфера. Подобна “джаджа” е подходяща за всякакви видове интериор, но най-вече за жилища в индустриален стил.  

Дори и само за декорация, грамофонната машина си струва да стане част от вашия дом, в който със сигурност ще успеете да намерите мъничко място, където да поставите този уред, който ще добави нещо стилно, но и нещо старо към атмосферата у дома.  

Как допринасят за красивия интериор?

Днес могат да се открият грамофони със страхотен дизайн, което е добра новина за търсещите различни решения за своето жилище.

Отново изработени в задължителния старинен стил, те биха придали идентичност на вашия дом, в който винаги има място за още малко ретро настроение. Някои модели се свободностоящи и на крачета, а други са в кутия тип “куфарче” за максимална компактност и мобилност. На което и решение да се спрете, ползите от присъствие на грамофон вкъщи са следните:  

  • По-артистична жилищна обстановка, която прави впечатление – отлично решение за нестандартно мислещите; 
  • Препратка към 70-те и 80-те, когато рок културата е била начин на живот – вече можете да се докоснете до енергията на тези времена;
  • Оригинален подход при декорирането на жилището, което би било много по-уютно, ако стаите са изпълнени със звука, идващ от някоя стара плоча. Това е чудесен момент да отворите бутилка старо вино и да си доставите тотална наслада за сетивата. 

Без значение дали искате да се потопите изцяло в духа на миналото, слушайки класическа музика като “Петата симфония” на Бетовен, или да заложите на нещо доста по-съвременно, грамофонът може да се превърне във вашата релакс терапия, която винаги действа безотказно. 

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.