Как протекторите предпазват екрана на смартфона?

протектор

Сред компонентите на смартфоните, които се нуждаят от солидна защита, е дисплеят. Той е доста податлив на счупване, напукване, надраскване и други наранявания, а ремонтите на тези части обикновено излизат доста скъпо. Използването на протектори предпазва този компонент на нашите смартфони, а в същото време не пречи на гладката работа с устройствата.

Какво представлява скрийн протекторът

протектори за смартфони

Това са защитни аксесоари за екрани, които осигуряват допълнителен слой защита. Пазарът предлага разнообразни модели спрямо дисплеите на различните марки телефони. Най-популярните протектори за смартфони са стъклени, известни още като калени и фолио. Те са издръжливи и удароустойчиви, което не позволява появата на драскотини или спуквания. Специалистите от Етуо съветват да избираме тези аксесоари за смартфони съобразно размера на екраните, както и да внимаваме при поставянето им, за да не се получат мехурчета.

Какви са разликите в различните модели протектори

Със сигурност не е изненада, че пазарът предлага доста широко разнообразие от разновидности на тези аксесоари. Те се грижат за целостта на стъклата на смартфоните и ги предпазват от наранявания и счупвания, споделят от etuo.bg. За да можем да изберем точния аксесоар от този тип за нашите смартфони, специалистите отделят внимание на различните видове:

  • Фолио – представляват тънък лист от пластмаса, който образува прозрачен слой върху оригиналното стъкло на устройството. Специалистите твърдят, че служи за най-ниската защита на екрана, а плюсът им е, че са незабележими, не променят цветовете и не възпрепятстват работата със смартфоните, тоест този вид не влияе върху сензорната чувствителност. Предимството им се свързва с предпазване на нашите смартфони от надраскване, което най-често се получава в резултат на допир на монети, ключове и други предмети до стъклата на телефоните. Тези протектори не се предлагат на висока цена поради ниското защитно покритие;
  • Пластмасови – те са изработени от мек и еластичен материал, наречен термопластичен полиуретан. Осигуряват пълна прозрачност на екрана, както и пълен достъп до бутоните. Важно е да се уточни, че те не са устойчиви на силни удари;
  • Стъклени – изработени са от закалени стъкла, гарантиращи трайна защита. В същото време използването им няма да наруши работата с мобилното устройство. Поставят се върху стъклото, като не оставят следи от лепило при премахване. Притежават изрези, даващи възможност за безпроблемна употреба на камерата и бутоните. Предимствата им се свързват с високата защита при удар, усещането за естествен контакт с дисплея и лекотата на стъклото. Някои модели имат покритие за отблъскване на ултравиолетовите лъчи, което дава възможност да използваме смартфона дори на слънце.

Защо е важно да защитим екрана на телефона си

Дисплеят е може би най-уязвимият компонент на мобилното ни устройство. Екранът и тъч контролът на телефона са взаимосвързани. Ако дисплеят не работи, устройството просто е неизползваемо. Смяната на екрана на смартфона може да излезе доста солено. Затова и осигуряването на защитата на дисплея се явява задача номер едно за всеки притежател на смарт-устройство. Използването на протектор за защита на дисплея ще осигури предпазване на най-уязвимия компонент от телефона, както и ще ни донесе спокойствие и сигурност при използване.

Преди да поставим аксесоарите върху стъклото на телефона, е важно прецизно да го почистим. Това ще гарантира липсата на прашинки, които могат да останат под протектора и да не позволят неговото плътно залепяне за дисплея. 

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.