Л-Карнитинът: кога и как да го използвате за изчистване

Как да открием себе си

Една от добре познатите спортни добавки за изчистване на мазнини и отслабване е Л-карнитин. Тази специална аминокиселина се синтезира в тялото на човек, но в много случаи е добре да се приема допълнително като част от фитнес формула или самостоятелно под формата на течен разтвор, прах или хапчета.

Какво е Л-карнитин

Л Карнитин

Карнитинът има важната функция да пренася мастни киселини до специално място в клетките, където те биват изгаряни и превръщани в енергия. Освен че увеличава мускулната издръжливост по време на тренировки, той е в състояние да притъпи чувството на глад, което е безспорно предимство при всяка диета. Л-карнитин оказва положително въздействие върху сърдечната дейност и помага при изчистване на организма от вредни вещества и отпадни продукти, които съпътстват процеса на метаболизъм. Препоръчва се и при хронична умора.

Как се пие Л-карнитин за изчистване

Заради способността си да преобразува мазнините в източник на енергия, той се използва от спортистите, когато искат да чистят мускулната маса или за да смъкнат килограми, когато трябва да влязат в определена категория. Употребява се и от много хора, които искат да намалят телесните мазнини чрез хранителен режим с ограничен калориен прием, съчетан с интензивна физическа дейност. Подходящи спортове, при които е ефикасен, са колоездене, плуване, бягане, различни кардио упражнения и други, свързани с повече натоварване.

Приемът на Л-карнитин зависи от неговата форма. Ако е на таблетки или на прах, се пие сутрин преди хапване или час преди тренировката. Когато е в течна форма, напитката се приема половин час преди спортуване, съветват експертите от онлайн магазина на Healthstore. Каква да бъде дозата, зависи от поставената цел и от степента на физическо натоварване, като при мъжете и жените тя е различна. Препоръчителната дневна доза за спортисти е около 2 гр/ден. Пие се на интервали, като се редуват месец прием с месец почивка, но този цикъл може да бъде променен в зависимост от конкретните нужди.

Ползи от употребата на Л-карнитин

Освен като хранителна добавка за отслабване и свързван най-често с потенето във фитнес залата , ел-карнитинът е известен и с благотворното си влияние при редица състояния:

  • наднормено тегло и метаболитен синдром – при хора с наднормено тегло и различни видове диабет влияе положително върху инсулиновата чувствителност и последствията от високи нива на кръвна захар;
  • нервност, тревожност и депресивни състояния;
  • сърдечна недостатъчност, аритмия и за увеличаване издръжливостта на сърцето;
  • проблеми с щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм. Не действа пряко на щитовидната жлеза, но може да бъде забавена хиперфункцията, използвайки го терапевтично. Дозата е необходимо да бъде назначена от доктор;
  • фертилитет – способността от зачеване по естествен път. Според проучвания действа положително върху сперматозоидите, които имат ниско качество и забавена функция;
  • умора и болки в мускулите, най-често при мускулна треска – изследвания показват, че намалява увреждането на мускулите по време и след тренировка, помага за възстановяването на мускулите и редуцира мускулната треска. 

Л-карнитин е скритото оръжие за премахване на мазните натрупвания в една област, в която това е трудно постижимо, а именно – корема. Така наречените висцерални мазнини са опасни и могат да доведат до различни болестни състояния. Колкото повече нараства тяхното количество, толкова по-големи са рисковете от повишаване

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.