Стресиран си от COVID-19? Ето какво може да помогне

Стресиран си от COVID-19? Ето какво може да помогне
Shot of stressed business woman working from home on laptop looking worried, tired and overwhelmed.

Също като теб, ние усещаме стреса причинен от Covid-19.

Ето защо, решихме да напишем една подробна и научно подкрепена статия за това – как да намалим стреса, причинен от Covid-19.

Тъй, като виждаме все повече мерки, все повече хора, се разболяват, това оказва въздействие на всеки един от нас.

 Психолог от Johns Hopkins Medicine, споделя няколко съвета за вас и вашето семейство как да управлявате стреса, свързан с коронавирус.

Съвети как да намалим стреса от COVID-19

Сравнение на ваксините срещу COVID-19

От телевизора до социалните медии, ние постоянно получваме различна информация. 

Някои са верни, но голяма част от тях може да „фейк новини“ или само частично верни, особено когато информацията се променя бързо.

Ето защо, първо търсете информация във достоверни сайтове, като coronavirus.bg https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response_bg, където да откриете информация за превенция на заболяванията.

Информацията и подготовката могат да помогнат за намаляване на чувството на паника.

Говорете с децата си.

Децата може да се страхуват или плашат, ако говорите само за това. Важно е да не показвате паника пред децата си:

  • Слушайте. След като изслушат децата си, родителите могат да им предоставят вярна информация, за да успокоят мислите им.
  • Предоставете точна информация. Определете какво вече знаят вашите деца за вируса и им дайте точна информация, за да намалите риска от психически проблем в тях. 
  • Съсредоточете се върху превенцията . Дръжте дискусиите фокусирани върху превантивни действия. Похвалети ги, когато имат здравословните навици за миене на ръцете.

Ако някой от вашето семейство е болен от COVID-19 или друго заболяване, за децата може да е трудно да разберат. 

Бъдете внимателни.

Стресът може да повлияе на имунната система, като това може да доведе до болести. Важно е да предприемете стъпки за намаляване на стреса по здравословен начин.

Един от начините да намалите безпокойството е да бъдете в момента. „Да бъдеш тук и сега, е страхотна техника, която може да помогне за намаляване на стреса по време на трудности“, казва Макгуайър. 

Друг начин за управление на стреса е чрез ограничаване на времето пред компютъра и гледането на негативни новини.

Стратегии за справяне със стрес, тревожност или дистрес

Когато има нещо, което е извън нашия контрол, един от най-ефективните начини да управляваме стреса и тревожността е да се съсредоточим върху действията, които са под наш контрол . 

Ето няколко начина, по които можете да предприемете стъпки, с които да помогнете на вашето физическо и емоционално благополучие през това предизвикателно време:

Признайте чувствата си. Каквото и да чувствате в момента, знайте, че е добре да се чувствате по този начин точно сега. Оставете си време да забележите и изразите това, което чувствате. Това може да бъде чрез водене на дневници, разговори с други или насочване на емоциите си в нещо творческо (напр. рисуване, рисуване, поезия, музика). Медитация, е нещо което може да ни помогнат да останем заземени в разгара на емоционална буря.

Поддържайте ежедневните си дейности и рутина колкото е възможно повече. Здравословният режим може да има положително въздействие върху вашите мисли и чувства. Върнете се към основите: ядене на здравословна храна, физически упражнения (напр. ходене, разтягане, бягане, колоездене),  достатъчно сън и правене на неща, които ви харесват. 

Останете свързани. Получаването на подкрепа и грижа от другите има мощен ефект, за да ни помогне да се справим с предизвикателствата. Прекарването на време със семейство и приятели може да донесе усещане за комфорт и стабилност. Говоренето за вашите притеснения, мисли и чувства с другите.

Не забравяйте, че физическото дистанциране не трябва да означава социална изолация. 

Това са няколко простички стъпки, но правят много.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.