Идеи за обзавеждане и дизайн на юношеска стая: за момче и момиче

Обзавеждането на стая за тийнейджъри е вълнуващо , но всъщност не е никак лека задача и за това събрахме най-хубавите идеи за обзавеждане на юношеска стая на едно място.

Подрастващите често имат различни предпочитания и вече са станали личности, които искат да покажат своите различния в стаята си.

Ключът към успешното обзавеждане на тийнейджърска стая се крие в намирането на правилния баланс между функционалност, стил и персонализация.

В тази статия ще разгледаме много креативни идеи, с които да обзаведете една детска стая според техните нужди и вкусове.

Идеи за детска стая за момче

За да изберете правилен интериорен дизайн и обзавеждане на детската му стая, Ви съветваме да се придържате към функционалност и неговата личност.

Сигурни сме, че всяко едно дете е различно само по-себе си: едни момчета обичат филми с екшън герои, други искат да станат полицаи или пожарникари.

Ето тези личности качества, са важни да бъдат включени в дизайна една стая за момче.

Ето няколко идеи:

Обзавеждане за момче, което обича пленените

Обзавеждане за момче, което обича пленените

Ако Вашето момче, вечер се взира в небето и го изследва с поглед или просто обича такива книжки и предавания, то не трябва да се замисляте за дизайна на стаята.

Мотиви, които може да включите са тапети от съзвездия, лампи под формата на планета и интериор на завеси в тези мотиви.

Може дори да поставите на тавана лампички, които образуват такова съзвездие.

Има и научни изследвания, които подкрепят тезата, че такава стая стимулира сетивата на децата.

В нея те могат да изследват и експериментират, като не само влияе положително на техните способности за учене, но и влияе на поведението им.

Дизайн на стая за момче, което обича спорта

Момчета обичат спорта и голяма част от тях, още на 8-9 години вече взимат участие в различни спортни занимания.

Според спорта, които влече Вашето дете, може да използвате цветове и интериор на любимият му отбор.

Ако той например обича футбола и негов любим отбор е „Левски“, може да използвате, като освен цвят син, както и поставите рамки с тениска на любимият от футболист.

В подкрепа е и проучването, което споделихме по-горе и това, че Вашето момче, ще се чувства вдъхновено, както и ще иска да я покаже на приятелите си.

Обзавеждане за тийнейджър, който обича екшън филмите

 Обзавеждане на тийнейджър, който обича екшън филмите

Ако вашето момче обича да гледа детски екшън филми и е фен на Батман, Спайдер мен, Отмъстителите или филми на Marvel, то ето една добра идея за дизайн.

Обзаведете момчешката стая в стил на супер герой, който харесва. Тук, може да използвате цялото си въображение, но преди това, трябва и да сте гледали този филм.

Момчета винаги искат да подражават на някой и често го откриват във филмите или детските, които гледат. Пренесете това в цветовете на стаята му и интериора.

Идеи за детска стая на момиче

Ето тук идва трудното, дизайна на детска стая за момиче и цялата цветна комбинация, която има във въображението на Вашата принцеса.

За щастие, 2023 година е годината на розовото и това ще бъде цвета в следващите няколко години.

С филма Барби и всички розови цветове, всяко едно момиче вече иска такава стая.

Нека разгледаме няколко примера за интериор на стая за момиче.

За момиче, което пипа гримовете на мама от малка

За момиче, което пипа гримовете на мама от малка

Ако Вашата принцеса е от тези, които обича от малка да пробва гримовете на мама, то тогава заложете на сигурното.

Използвайте многофункционално обзавеждане, което включва всичко важно за едно момиче и неутрални цветове.

Изборът на многофункционални мебели може да увеличи максимално използването на пространството.

Отделете място за нейната „бюти зона“, там където тя да се учи как да се гримира и има увереност, щом е с приятели.

Дизайн за момичето, което е гледало филма Barbie

Ако Вашето момиче, e гледало филма „Барби“, то със сигурност ще иска да има цветова гама в разово и интериор в този стил.

Никога няма да сбъркате с розовото при момиче тийнейджър, защото то винаги е на мода и показва женствеността, която след няколко години ще се разкрие в нея.

Може да боядисате стаята в по-светло розово, защото с него най-лесно ще може да съчетаете мебелите и цялостното обзавеждане на стаята.

Цветните комбинации може да бъдат според нейното виждане и представи.

Нека спалнята има фокус в дизайна на момичешката стая

Палитра от различни нежни цветове и акцент върху леглото.

Ние родители, виждаме как тийнейджърите прекарват все повече време с телефоните в леглото и това не винаги ни харесва.

Харесва или не, децата вече са свързани с устройствата и винаги имат нужда от място, на което да релаксират с тях.

Създайте уют и място в стаята, което е подходящо за това, с добра светлина и простор.

Така и така ще използват телефони и таблети, поне да им осигурим светлина, която не разваля очите.

Още по-хубаво, е да научите детете си да обича книгите, като малко и да прекрава повече време в четене, а този дизайн и обзавеждане е прекрасен за тази цел.

Идеи за детска стая с две легла за момиче и момче

Съчетаването на интериор, който да е подходящ и за момиче и момче в една стая, не е никак лесна задача.

С напредването на възрастта, всеки от тях ще налага своето виждане на стаята, но има някои идеи за дизайн и обзавеждане на стая за момче и момиче, които са право в целта.

Неутрални цветове и дизайн на стая за момче и момиче

Неутрални цветове и дизайн на стая за момче и момиче

Неутралните цветове са най-доброто, което може да направите за една споделена стая на тийнейджъри и особено ако са момче и момиче.

Изберете цветове, които си подхождат и са подходящи, както за вашето момче, така и за сестра му.

Може да разговаря с тях как точно да съчетаете обзавеждането, но цветовете определено е добре да са неутрални с леки персонални нотки на всяко легло.

Разделете дизайна на детската стая на две

Разделете дизйна на детската стая на две

Ако твърдо сте решили, че всяко дете ще има своята част и дизайн в стаята, то може да използвате цветовите палитри, като на идеята в тази снимка.

Съчетаването на мебелите, е добре да бъде еднакво и да създадете индивидуалност, чрез одеяла, възглавници и нощни лампи.

Може да използвате примирите по-горе, в които споделихме идеи за обзавеждане на стая на момче или момиче.

Например, над леглото на момчето, може да поставите рамка с тениска на любимият му отбор, а на момичето, нещо в розово.

Какво трябва да включва стаята за юноши  ?

Нека разгледаме различните кътчета, които трябва да присъстват в стаята на вашият тийнейджър според родители:

  1. Спалня – изберете легло, съизмеримо с площта на стаята. Ако има много пространство, не се колебайте да поставите двойно легло, но ако метрите са ограничени, можете да използвате компактно единично легло. За учениците от гимназията мебели като сгъваем диван са доста подходящи. През деня може да прекарва време с приятели на него и обзавеждането на стаята да напомня за уютна всекидневна, а през нощта – да се превръща в удобна и комфортна спалня.
  2. Кът за учене – макар понякога писането на домашните да не е сред любимите занимания за тийнейджъра, ученето си остава изключително важен процес и затова сме длъжни да добавим мебели в обзавеждането, които да са комфортни за тази цел. За да се случи това, трябва да закупите удобен стол и бюро, където ще има място не само за монитора и клавиатурата, но и за достатъчно учебници и тетрадки, които да са на удобно място.
  3. Осветление – известно е, че с появата на нови устройства и приспособления натоварването на очите на младото поколение се увеличава все повече. И ако добавите към това и лошо осветление, всичко може да завърши с проблеми с очите в по-напреднала възраст. Ето защо, създайте дифузно осветление в стаята, чиято сила да бъде регулируема. И не забравяйте да обзаведете мястото за учене с допълнително осветление, за да бъде достатъчно удобно за нуждите на детето.

Довършителни материали и декорация

Добре е различните мебели, както и цялостното обзавеждане в тази стая да бъдат свежи и разчупени, за да са подходящи за тийнейджър. Можете да използвате различни цветове, които се харесват на вашия малчуган.

Стереотипът синьо за момче и розово за момиче отдавна е отшумял, но все пак съобразете цветовите комбинации с вкуса на вашия юноша, за да се чувства той достатъчно комфортно в стаята си.

Там той ще прекарва голяма част от времето си и уютът определено е едно от най-важните неща. Точно затова не пропускайте да съобразите цветове и модели за мебели и обзавеждане първо с него.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.