Бъкингамският дворец обяви, че херцогът и херцогинята Принц Хари и Меган „вече няма да получават публични средства за кралски задължения“.

Следва разкритието, че двойката трябва да отстъпи всичките си ползи да стане финансово независима.

 Но откъде сега получават парите си и как ще живеят след напускането на короната?

Нека първо отбаче разберем кои са те:

Принц Хари в ранните си години

Роден в болницата на Сейнт Мери, Падингтън, на 15 септември 1984 г., принцът е кръстен Хенри Чарл от архиепископа на Кентърбъри през декември същата година в параклиса на Сейнт Джордж, Уиндзор.

PA MEDIA MEDIA
Принц Хари е роден през 1984 г., второто дете на принца и принцеса на Уелс

Детството на принца било прекъснато, когато майка му почина през 1997 година.

Принцеса Даяна е убита при катастрофа в Париж, на 36 години, докато колата, в която е преминала през тунел се обръща и тя умира.

REUTERS

Смъртта й разтърси кралските привърженици по целия свят, и тогава 12-годишният Хари и 15-годишният Уилям, променят завинаги живота си.

Погребението, на което бил представен образът на момчетата, които вървят зад катафалката на майка си, променя образа им.

Животът в светлината на прожекторите

Вниманието на пресата е била винаги заинтересована от принц Хари.

На първа страница на издание от 2002 г. на (вече несъществуващите) News of the World изрева: „Срам за кралското семейство“ и заяви, че принц Чарлз изпрати сина си да посети клиника за реабилитация като наказание за пушене на канабис.

Дворецът на Сейнт Джеймс потвърди, че тогавашният 17-годишен е „експериментирал с лекарството на няколко пъти“, но заяви, че употребата не е „редовна“.

Кралски говорител заяви, че по времето, 20-годишният принц е бил ударен в лицето от камера, „когато фотографи се струпват около него“, защото всички искали да го снимат.

И през 2009 г. се появиха видео кадри на Хари, използвайки обиден език.

От двореца са казали, че принцът „изключително съжалява за всяко престъпление, което думите му могат да причинят“.

Армия и благотворителност

Хари прекара 10 години във въоръжените сили, като сташа първият крал от повече от 25 години, който служи във военна зона.

Той остава разочарован през 2007 г., когато началниците на армията релиха да не го изпращат в Ирак поради „неприемливи рискове“, но по-късно прекарва 10 седмици на служба в Афганистан през 2008 година.

Хари се завърна в страната като пилот на вертолет Apache от септември 2012 г. до януари 2013 г., преди да се класира за командир на Apache през юли 2013 г.

Когато обяви, че ще напусне армията през 2015 г. , принцът каза, че времето му във военните зони ще остане завинаги в съзнанието му и сърцето.

Това е отразено в благотворителната му дейност, която се фокусира най-вече върху психичното здраве и подпомагането на ветерани от службата.

Най-забележителното благотворително дело на Хари досега е на олимпийски игри през 2014 г.

Международното състезание в параолимпийски стил се провежда в Лондон, Орландо, Торонто и Сидни.

Любовта с Меган Маркъл

Като един от най-известните ергени в света, любовният живот на Хари предизвика много интерес през годините.

В края на 2016 г. той потвърди нова връзка с американската актьорка Меган Маркълдокато дава изявление, обвиняващо журналистите, че я тормозят.

Двойката се беше срещнала на сляпа среща, организирана от общ приятел. 

След това, само след две седмици, те отишли на почивка заедно в Ботсвана.

Двойката се омъжи през май 2018 г. на церемония в параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзор и следователно стана известна като херцог и херцогиня.

Напускане на Бъкингам и финансова независимост

Според уебсайта на Sussexes, 95% от доходите им идват от приходите на херцогството на Корнуол, огромно портфолио от имуществени и финансови инвестиции, които донесоха 21,6 млн. Паунда миналата година.

Парите от херцогството – малко над 5 милиона паунда през 2018-19 г. – плащат публичните задължения на принц Хари и Меган, както и на херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Разбира се, че двойката ще продължи да получава пари от бащата на Хари съгласно новото споразумение, въпреки че не е ясно дали това ще дойде от херцогството, неговото лично богатство или комбинация от двете.

Двойката обаче ще спре да получава пари от финансираната от данъкоплатците Суверенна грант , която представлява останалите 5% от доходите им.

Тази субсидия се изплаща от правителството на Кралското семейство за покриване на разходите за служебни задължения и грижа за кралските дворци. Т

ази стойност струва общо 82,4 млн. Паунда през  и се финансира от печалби от Crown Estate – търговски имоти, собственост на Crown.

Какво друго богатство имат?

И херцогът, и херцогинята притежават значително лично богатство. 

Принцовете Уилям и Хари получиха по-голямата част от богатството от 13 милиона паунда, оставено от майка им принцеса Даяна.

Смята се също, че принц Хари е оставил милиони паунда от прабаба си, кралицата майка, казва кореспондентът на Би Би Си Ник Уичъл.

По време на актьорската си кариера херцогинята на Съсекс печели 50 000 долара (38 300 британски лири) на епизод за легалната драма.

Тя също ръководи лайфстайл блог и създаде своя собствена модна линия за канадска марка.

Намерението им да пътуват напред и назад от Северна Америка вероятно ще увеличи този разход, но все пак, както разбрахте те не са без лично богатство.