Принц Хари и Меган: Живот след Бъкингамския дворец

Принц Хари и Меган - Живот след Бъкингам

Бъкингамският дворец обяви, че Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си задължения, заради което „вече няма да получават публични средства“.

Двойката, която поиска да заживее обикновено, ще трябва да се откаже от кралските си титли и да стане финансово независима.

Кой е принц Хари?

Роден в болницата на Сейнт Мери, Падингтън, на 15 септември 1984 г., принцът е кръстен Хенри Чарлз от архиепископа на Кентърбъри през декември същата година в параклиса Сейнт Джордж, Уиндзор.

PA MEDIA MEDIA
Принц Хари е роден през 1984 г., второто дете на принца и принцесата на Уелс

Детството на принца е белязано от смъртта на майка му през 1997 г.

Принцеса Даяна загива при катастрофа в Париж на 36 години.

REUTERS

Смъртта й разтърси кралските привърженици по целия свят и тотално променя живота на тогава 12-годишният Хари и 15-годишният му брат Уилям.

Живот в светлината на прожекторите

Пресата винаги е обръщала много внимание на принц Хари.

Той е многократно „залавян“ в непристойно за кралска особа поведение и присъства по първите страници на жълтите издания като купонджия, който пуши трева.

През 2009 г. пък се появи видео, в което принцът използва обиден език. От двореца тогава коментираха, че принцът „изключително съжалява за това, което думите му са причинили“.

Служба в армията и благотворителност

Хари прекара 10 години във въоръжените сили, като е първият престолонаследник от повече от 25 години, който служи във военна зона.

Преди това през 2007 г. началниците му решават обаче да не го изпращат в Ирак поради „неприемливи рискове“, но по-късно все пак прекарва 10 седмици на служба в Афганистан.

Хари пилотира вертолет Apache от септември 2012 г. до януари 2013 г.

Когато обяви, че ще напусне армията през 2015 г. , принцът каза, че времето му във военните зони ще остане завинаги в съзнанието му.

Това е отразено в благотворителната му дейност, която се фокусира най-вече върху психичното здраве и подпомагането на ветерани от войните.

Любовта на Хари и Меган Маркъл

Като един от най-известните ергени в света любовният живот на Хари предизвиква голям интерес през годините.

В края на 2016 г. той потвърди връзката си с американската актиса Меган Маркъл, докато дава изявление, обвиняващо журналистите, че я тормозят.

Двойката се запознала на сляпа среща, организирана от техен общ приятел. 

След това, само след две седмици, те отишли на почивка заедно в Ботсвана.

Двамата сключиха брак през май 2018 г. на церемония в параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзор.

Напускане на Бъкингам и финансова независимост

Според уебсайта на Sussexes 95% от доходите на двамата идват от приходите на херцогството на Корнуол, огромно портфолио от имуществени и финансови инвестиции.

Парите от херцогството – малко над 5 милиона паунда през 2018-19 г. – плащат публичните задължения на принц Хари и Меган, както и на херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Разбира се, че двойката ще продължи да получава пари от бащата на Хари съгласно новото споразумение, въпреки че не е ясно дали това ще дойде от херцогството, неговото лично богатство или комбинация от двете.

Двойката обаче ще спре да получава пари от данъкоплатците.

Тази субсидия се изплаща от правителството на кралското семейство за покриване на разходите за служебни задължения и грижа за кралските дворци.

Какво друго богатство имат?

И двамата притежават значително лично богатство. 

Принцовете Уилям и Хари получиха по-голямата част от наследството, оставено от майка им принцеса Даяна.

Смята се също, че принц Хари е получил няколко милиона и от прабаба си, кралицата майка, казва кореспондентът на Би Би Си Ник Уичъл.

По време на актьорската си кариера херцогинята на Съсекс печели 50 000 долара (38 300 британски лири) на епизод за сериала „Костюмари“, в който играе една от главните роли.

Тя също ръководи лайфстайл блог и създаде своя собствена модна линия за канадска марка.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.