Стресът и вашето тяло: това са 7-те физически симптоми на стрес

Стресът и тялото ни: това са 7-те физически симптоми на стрес

Ако всеки от нас умее добре да слуша тялото си, то ще ни бъде много лесно да разберем кога сме подложени на силен стрес.

Физически симптоми на стрес се появяват малко преди психическите и ако ги познаваме и знаем как да реагираме на тях, то можем да предотвратим сериозни последици, като депресия и други здравословни проблеми.

Стресът е нещо, което вече приемаме, като част от живото са и е така в цял всят . Стресът  е естествен отговор на непредвидени ситуации, в които попадаме.  

Ако дълго време сме изложени на високи нива на стрес, това може да доведе до пагубни въздействия върху нашето физическо и психическо здраве

Тялото реагира на стреса, чрез сложно взаимодействие на хормони и физиологични промени, които могат да се проявят в различни физически симптоми.

Ето защо е добре за всички нас да знаем кои са 7-те физически симптоми на стрес.

Главоболие и мигрена

Главоболие и мигрена

Едни от най-честите физически симптоми на стреса е главоболие или мигрена.

Когато хормоните, които се отделят по време на стрес  трайно заемат място в тялото ни, кръвоносните съдове се свиват и мускулното напрежение се увеличава, което често води до пулсиращо главоболие.

Хроничният стрес може да предизвика по-тежки мигрени, влошавайки болката, както и да се появяват по-често.

Мускулно напрежение и болка

Задействаното от стрес мускулно напрежение може да причини дискомфорт и болка в различни части на тялото. Болки в раменете, схващане на врата и челюсти са типични физически симптоми на стрес.

С течение на времето това мускулно напрежение може да доведе до хронични заболявания,  като тензионно главоболие, болки в гърба и дори нарушение на темпоромандибуларната става (TMJ).

Храносмилателни проблеми

Червата и мозъкът са тясно свързани в тялото на човек. Когато хормоните на стреса се отделят, те могат да нарушат нормалното функциониране на храносмилателната система, което води до проблеми като лошо храносмилане, стомашни спазми, подуване на корема и дори синдром на раздразнените черва (IBS).

Продължителните нива на стрес, може да доведат до влошено здравето на червата, което води до дългосрочни храносмилателни проблеми.

Нарушения на съня

Стресът може значително да влоши качеството Ви на сън, което от своя страна води до безсъние или трудно заспиване.

Прекомерното мислене и повишената тревожност могат да направят невъзможно заспиването, което допълнително увековечава тежестта на стреса.

Лошият сън може от своя страна води до редица други здравословни проблеми.

Промени в апетита

При някои хора стресът може да предизвика постоянен глад, което води до преяждане или консумация на нездравословни храни, като сладко.

Обратно, други хора могат да загубят апетита си по време на такива стресови периоди да отслабнат значително . Тези колебания в моделите на хранене могат да имат неблагоприятни ефекти върху цялостното здраве и хранене.

Кожни проблеми

Кожата е най-големият орган в тялото и тя несъмнено понася големи поражения. Хормоните на стреса могат да влошат съществуващите кожни заболявания като акне, екзема и псориазис.

Освен това стресът може да предизвика възпалителна реакция на тялото, водеща до зачервяване на кожата, сърбеж и копривна треска.

Отслабена имунна система

Продължителният стрес отслабва имунната система, което прави тялото по-податливо на инфекции и други заболявания.

Хормоните на стреса като кортизола водят до ниска имунна система и така ставаме по-уязвими към настинки, грип и други инфекции.

Повишена сърдечна честота и кръвно налягане

Стресът казва на тялото ни „бий се или бягай“, карайки сърцето да бие по-бързо и кръвоносните съдове да се свиват. Това е нормална реакция на човек, която е закодирана в нашето ДНК от дълбока древност.

Хроничният стрес може да доведе до повишен сърдечен ритъм и високи нива на кръвно налягане, увеличавайки риска от сърдечно-съдови проблеми с течение на времето.

Умора и изтощение

Постоянното отделяне на кортизол по време на стрес, може да изтощи енергийните резерви на тялото, което води до хронична умора и изтощение.

Дори простите задачи може да изглеждат непосилни за изпълнение от нас.

Проблеми с репродуктивното здраве

Стресът също може да повлияе на репродуктивното здраве, засягайки както мъжете, така и жените.

При жените, нередовните менструални цикли, обострянето на симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и проблемите с плодовитостта могат да бъдат свързани със стреса.

При мъжете хроничният стрес може да допринесе за намалено производство на сперма и сексуална дисфункция.

Ако искате да се справите със стреса, задължително прочетете статията : Техники за управление на стреса

Заключение

Да разпознаем на време симптоми на стреса, е от съществено значение за нашето здраве.

Продължителният стрес може да доведе до редица здравословни проблеми, засягащи различни системи в тялото ни.

Когато знаем какви са физическите симптоми на стреса и предприемаме стъпки още при първите симптоми, ние ще можем да се справим с него в началният етап, преди да е станало късно.

Не забравяйте, че е важно да потърсите професионална помощ, ако стресът стане тежък или неуправляем. Да се грижим за себе си е жизненоважно и ще ни запази здрави !

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.