Защо чувстваме честа умора: 10 ключови причини

Защо чувстваш честа умора?10-те причини

Ако спите до последната възможна секунда и трудно ставате от леглото, със сигурност се питате: „Защо винаги съм уморен?“

Вероятно също така нямате енергия да вършите нещата, както преди.

Умората и липсата на енергия са голям проблем за много хора. Тези проблеми могат да бъдат решени само ако знаете какво не е наред.

Какви са причините за честата умора ?

Причините за честа умора може да са различни. В статията сме описали най-честите причини.

Ако се чувствате постоянно уморени, първото нещо, което трябва да направите, е да посетите личния си лекар за преглед. 

Вашият лекар ще снеме анамнеза, ще направи физически преглед и ще препоръча някои изследвания, за да определи причината за вашата умора. Вероятно ще ви насочи и към друг специалист, например ендокринолог.

Липса на сън

Липсата на достатъчно сън е често срещана причина за усещането за умора.

 Много хора се чувстват прекалено стресирани или прекалено заети, за да си осигурят целия сън, който трябва на организма им да се възстанови от ежедневния ритъм.

Въпреки че липсата на сън сама по себе си не е медицинско състояние, вашият лекар може да ви помогне да се ориентирате в начините за намаляване на стреса

Полезно е да започнете с определянето на нуждите си от сън. 

Средностатистическият възрастен човек се нуждае от около осем часа на нощ, но малко хора спят толкова. 

Депресита е причина за честа умора

Print

Депресията е състояние, за което се смята, че е причинено от химическа реакция заради при невротрансмитерите в мозъка, отговорни за регулиране на настроението.

Хората с депресия са склонни към проблеми със съня и нивата на енергия.

Те могат да имат проблеми със заспиването или се будят често през нощта. Някои хора с депресия също могат да имат проблеми със ставането сутрин. Депресията често кара хората да се чувстват мудни и немотивирани.

Някои от другите симптоми на депресия включват чувство на тъга или празнота, загуба на интерес към дейности, на които някога сте се радвали, промени в апетита или теглото.

Ако чувствате, че може да сте депресирани, консултирайте се с вашия лекар. Той може да ви насочи и към терапевт, който да ви помогне да работите върху чувствата си. 

Нелекуваната депресия не само води до умора, но може да засегне всеки аспект от живота ви.

Анемия

Когато имате анемия, в тялото ви има по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки и недостатъчно хемоглобин. 

Хемоглобинът е веществото, което придава цвета на червените кръвни клетки. Той също участва в пренасянето на кислород в организма.

Когато имате твърде малко хемоглобин, тялото ви не получава достатъчно кислород, така че е нормално да се чувствате уморени или слаби.

Може да имате и симптоми като бледа кожа, задух, замаяност или главоболие.

Само дефицитът на желязо, дори и без анемия, се смята за причина за хронична умора.

Пълната кръвна картина и тест за нивото на желязо обикновено дава информация дали имате анемия, или не. Имайте предвид, че не всички анемии се дължат на дефицит на желязо, например вродените анемии. Затова при наличие на съмнения за анемия е добре да се обърнете към хематолог.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът, или хипофункция на щитовидната жлеза, е заболяване, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество хормони на щитовидната жлеза (Т3 и Т4). 

Заболяванията на щитовидната жлеза са много често срещани, особено сред жените, и засягат от 27 до 60 милиона души само в САЩ.

Хормоните на щитовидната жлеза контролират метаболизма, така че когато нивата са ниски, може да имате симптоми на умора, наддаване на тегло и усещане за студ.

Хипотиреоидизмът може да имитира симптомите на депресия, поради което често е неправилно „лекуван“ с антидепресанти.

Сърдечно заболяване

Сърдечните заболявания, особено сърдечната недостатъчност, могат да ви накарат да се чувствате уморени през цялото време.

При сърдечна недостатъчност сърцето е по-малко ефективно при изпомпване на богата на кислород кръв към мускулите и други тъкани в тялото.

 Дори редовните ви ежедневни дейности, като ходене или носене на покупките, могат да станат трудни.

Други възможни симптоми на сърдечни заболявания включват болка в гърдите, сърцебиене, замаяност, припадък и задух.

Сънна апнея

Сънната апнея е хронично състояние, при което може да има спиране на дишането или плитко дишане, което продължава от няколко секунди до няколко минути, докато човек спи.

Този нарушен и некачествен сън може да бъде честа причина за сънливост през деня.

Други симптоми на сънна апнея включват сутрешно главоболие, проблеми с паметта, лоша концентрация, раздразнителност, депресия и болки в гърлото при събуждане.

Вашият лекар вероятно ще ви попита дали други хора са забелязали проблеми със съня ви, като например неправилно дишане или хъркане.

За диагностициране на сънна апнея се правят специфични изследвания и наблюдения на съня.

Диабет

Диабетът е състояние, при което или тялото не произвежда достатъчно инсулин или не го използва толкова добре, колкото би трябвало. 

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата да попадне в клетките на тялото, за да бъде използвана за производството на енергия. 

Има няколко причини, поради които диабетът може да ви кара да се чувствате уморени през цялото време.

Други симптоми на диабет включват често уриниране, силна жажда, необяснима загуба на тегло, глад, внезапни промени в зрението, изтръпване на ръцете или краката, суха кожа, бавно заздравяващи рани или повече инфекции от обичайното.

Синдром на хроничната умора

Синдромът на хроничната умора е разстройство, характеризиращо се с интензивна умора, която не се подобрява при почивка и която може да се влоши при физически или умствени натоварвания. 

Не е известно какво причинява това състояние.

В допълнение към изтощаващата умора, някои от другите симптоми, които определят синдрома на хроничната умора, включват увреждане на краткосрочната памет.

Прием на лекарства

Умората може да бъде страничен ефект от някои лекарства. Някои от най-разпространените лекарства, които могат да причинят умора, включват:

  • Лекарства за кръвно налягане
  • Статини и фибрати (използвани за лечение на висок холестерол)
  • Инхибитори на протонната помпа (използвани за лечение на стомашни състояния като киселинен рефлукс)
  • Бензодиазепини (използвани за лечение на тревожност, мускулни спазми, гърчове)
  • Антихистамини (използвани за лечение на алергии)
  • Антидепресанти (използвани за лечение на депресия)
  • Антипсихотици (използвани за лечение на шизофрения, биполярно разстройство и други сериозни психиатрични състояния)
  • Антибиотици (използвани за лечение на бактериални инфекции)
  • Диуретици (използвани за лечение на високо кръвно налягане, глаукома и оток)
  • Наркотични лекарства за болка

Вашият лекар или фармацевт може да ви каже дали умората е възможен страничен ефект от лекарства, които приемате както по лекарско предписание, така и без рецепта.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.