Защо е важен изборът на качествена био козметика

Защо е важен изборът на качествена био козметика

Все по-често чуваме от близки и познати, че са решили да преминат на натурална козметика, уверени в нейните удивителни ползи. Какво обаче стои зад квалификацията “bio” и можем ли да сме напълно сигурни, че наистина става дума за екологично чист продукт, който ще направи много за нашата коса и кожа? 

Какво представлява био козметиката

На първо място е добре да се дадат дефиниции на био и натурална козметика за коса и лице. Разликата между двата вида продукти е съществена, но все още има много хора, които не са запознати с нея, което ги кара да слагат едните и другите под общ знаменател, споделят от онлайн магазин Bio-Market. Всеки е добре да бъде наясно с факта, че биологично чистите продукти са всъщност органични. Съставът им изключва съставки като SLS и SLES сулфати, пропилен гликол, петролатум и други вредни агенти, които са основната причина за кожни раздразнения и поява на алергични реакции. 

Натуралната козметика не означава био – важно е да знаете това, когато сте напът да замените дрогерийни продукти с такива с естествен състав. Органичните решения са сертифицирани, те са с доказан произход, а за производството им са използвани само екологично чисти суровини, отглеждани в специални условия. Част от сертифициращите органи са NATURE (международен), USDA (Америка), ICEA (Италия) и др. Най-просто казано – без някоя от тези маркировки, продуктът не е биологично чист. 

Защо е препоръчително да я използваме

Когато например купуваме козметика за бебе или за собствено ползване, обръщаме внимание на три основни неща: опаковка, цена и предназначение на продукта. Какво обаче стои зад популярността на даден бранд и струва ли си да рискуваме своето здраве и това на детето си, защото имаме шанс да закупим шампоан от един литър на символична цена?

През последните години се наложи силно и Korean beauty, която използват много жени в България.

Наместо красота, ние всъщност си осигуряваме букет от химични съединения, които не само не правят нищо, но и вредят. Ето защо е страхотна идея да използваме по-често био козметика и по-рядко дрогерийна. Ползите за нас ще са следните: 

  • Видим ефект в дългосрочен план – без значение дали говорим за крем за лице или маска за коса, ако използваме органични продукти, ще видим осезаем ефект още в началото, който не се дължи на изобилието от химични агенти; 
  • Щадящите скалпа и косъма био шампоани са много по-добри от парфюмираните и силно пенещите се – заблудата, че ако те образуват богата пяна още с първото нанасяне, то значи говорим за добър продукт, е вече развенчана. Това просто означава, че в състава му има доволно количество сулфати – водеща причина за появата на пърхот, косопад, сърбеж и прочее;
  • Изобилие от полезни съставки. Органичните продукти включват екстракти, масла и естествени UV филтри, които предпазват от стареене;
  • Както активните и помощните вещества в био козметиката, така и стабилизиращите са напълно естествени. Не се съдържат химически елементи, които са не само вредни за хората, но са и пагубни и за еко системата.

Ако сме решили да се спрем на органична козметика, можем да я поръчаме от някой сайт или да я купим от физически магазин в град София или друго населено място. Пазарът изобилства от всевъзможни марки, които имат какво да предложат на клиентите. 

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.