Какво да направите, когато вземете лошо решение

Какво да направите, когато вземете лошо решение

Понякога си мислим – „Ооо, БожеЗащо по дяволите го направих? „

Всички някога сме взимали лошо решение, за което сме съжалявали.

 Познавате това чувство – в момента изглежда, че сте направили правилното нещо.

 Но след това последсвията на решението ви идват и осъзнавате, че преценката ви е била лоша.

Може би сте напуснали старата си работа за нова и бързо сте разбрали, че сте направили грешен избор. 

Може би сте се разделили с половинката си след голям спор, за да разберете по-късно, че това е последното нещо, което искате да направите. 

Всички сме хора, което означава, че не сме имунизирани от време на време да взимаме лоши решия. 

Въпреки че не можем да се върнем назад във времето и да променим избора си, можем да намалим въздействието му върху нас. 

По -долу ще намерите седем действащи съвета, за това какво да направите, когато вземете лошо решение.

1. Приемете емоциите си.

Потискането на емоциите ви няма да доведе до никъде. Важно е първо да се съсредоточите върху това как се чувствате.

„Първата стъпка е да разпознаете какво се е случило и как се чувствате“, казва психологът д -р Сал Райбах, Psy.D. 

„Пренебрегването или неприемането на емоцията, оставя болката отворена. Ако се порежете, веднага ще потърсите лепенка, а няма да се правите, че нищо не се е случило. „

Добре, да откриете какво се крие точно зад тази емоция – това се нарича емоционална интелигентност.

2. След това се съсредоточете върху фактите

След като разпознаете и приемете емоциите, които имате след лошо решение, д -р Бенджамин Ритер, Ed.D., основател на LFY Consulting, казва, че едно от най -добрите неща, които можете да направите, е да се съсредоточите върху фактите.

„Направете крачка назад от емоциите и стреса, за да разгледате действително фактите от ситуацията“, казва той. „Запитайте се: Какво се случва в момента? Какво наистина искате? Как можете да постиганете тази цел предвид ситуацията, в която се намирате? ”

Тодбре е дори да поговорите с човек, които няма тази емоция в себе си и може да даде съвет.

3. Не позволявайте на лошото решение да ви погълне

Тристан Гътнър, коучинг експерт, казва, че е важно психически да се отделите от решението. 

„След като сте взели лошо решение, ние му придаваме много значение, което по своята същност няма“, казва Гутнър. „Казваме си, че сме глупави, не можем да се доверим на себе си, това ще съсипе живота ни/бизнеса/отношенията ни и т.н.“

Нищо от това не е вярно, разбира се, но Гутнър казва, че може да бъде много трудно да продължим напред с живота си, ако сме заседнали в това мислене.

„Трябва да откриете, точно когато грешката се е случила и как да се поучим от нея, за да го използваме, като импулс“, казва той. „Ако премахнем грешката, можем да я използваме като полезно нещо, за да продължим напред и да взимаме по-добри решения.

4. Простете на себе си.

Не бъдете твърде строги към себе си след лошо решение.

„Най -важната стъпка е да си простите“, казва психиатърът Дион Мецгер, доктор по медицина „Ние ставаме нашият най -лош враг, ако не приемем грешката. Ние харчим твърде много енергия, затъвайки във вината, вместо да използваме това, за да преминем към следващата стъпка в живота си „

Използвайте провала за лошото си решение като лост за бъдещ успех. „Грешките са от съществено значение за успеха“, казва Мецгер. „Вие ще ги направите, но това, което определя бъдещия ви успех, е как реагирате.“

5. Приемете съжалението си

След като направите лошо решение , умът ви вероятно ще бъде залят от съжаление. Оказва се, че това съжаление всъщност може да бъде мощен инструмент, казва Ритър.

„Съжалението може да ви помогне да запомните нещата, които искате да избягвате в живота, и всъщност да ви помогне да вземате по -добри решения“, казва той.

Приемете съжалението си и продължете напред.

6. Ако съжалението ви е всепоглъщащо, опитайте се да практикувате благодарност.

„Всички съжаляваме“, казва Райхбах. „Това се нещата, за които бихме искали да сме ги направили по-различен начин или да не сме казали. Но тези съжаления не трябва да ви контролират. Трябва да се научиш да контролираш мислите си, за да виждаш позитивите вместо негативите. „

Един от начините да се видят позитивите, казва той, е чрез практикуване на благодарност. Всяка сутрин съставяйте списък с три или пет неща, за които сте благодарни. Това ще помогне да се намали съжалението, което има във вас.

7. Създайте процес на вземане на решения за бъдещето.

Следващият път, когато се сблъскате с голямо решение, може да се почувствате притеснени или стресирани, че ще направите друга грешка. За да противодействате на това безпокойство, помислете за въвеждане на процес на вземане на решения за всички бъдещи обаждания.

Ана Йованович, психолог и треньор по живот в Parenting Pod, казва, че всеки трябва да има въведен процес за сложни решения, които тя определя като такива, които имат значителни последици и изискват анализ на няколко различни фактора, преди да бъдат взети.

Препоръчват се седем стъпки за това. Работи по следния начин:

  1. Определете решението/проблема. Бъдете възможно най -ясни.
  2. Съберете информация, която ще ви помогне при вземането на решения.
  3. Помислете за различни решения.
  4. Претеглете доказателствата за всяко потенциално решение.
  5. Вземете своето решение.
  6. Вземете мерки за това решение.
  7. Оценете решението, след като е предприето действие.

Чрез тези стъпки, ще бъдете спокойни, знаейки, че всички големи обаждания, които правите в бъдеще, ще бъдат добре информирани и внимателно обмислени.

На темата прочети също:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.