Какво е емоционална интелигентност и Как да я придобием?

Какво е емоционална интелигентност и Как да я придобием

Емоционална интелигентност, прави разликата между успешните хора, успешните връзки и това да се провалиш в рабоата си или отношенията с другите.

Щом сте започнал да търсиш в google, информация на тема емоционална интелигентност, то ти си от тези 5% хора, които са стигнали високо ниво в своето развитие, като човек.

Редица проучвания са доказалите, че това да си успешен във всяка една сфера на живота си, има връзка повече с EQ ( емоционална интелигентност), отколкото връзката с Коефициент на интелигентност ( IQ)

В това има огромна логика, защото във важни моменти, ако ние не разбираме чувстава си и емоциите си, то нямаме контрол и над живота си.

Ето защо, решихме да инвестираме над 5 часа от времето си, за да напишем тази лесна за разбиране и подробна статия за това Какво е емоционална интелигентност и как развием какво е емоционална интелигентност?

Нека започнем с най-важният въпрос в задачата:

Какво е емоционална интелигентност?

Емоционалната интелигентност (като научно се нарича – емоционален коефициент или EQ),е нашата способност, дълбоко да разбираме, използваме и управляваме нашите емоции по положителни начини.

Чрез нея, ние правим следното с нас: ние облекчаваме стреса, защото знаме емоцията в себе си.

Чрез емоционалната интелигентност общувате ефективно, съчувствате на другите, преодолявате предизвикателствата и лесно се справяте с конфликтите. 

Емоционалната интелигентност ви помага да изградите по -силни взаимоотношения, да успеете униветситет или работа си, например.

Най-важното, което предобивате с EQ, е че вие лесно разбирате какво се крие зад мислите си, които след време, ще предизвикат действия.

Примери за емоционална интелигентност: Вие сте във връзка и човека до Вас, реагира остро на нещо, което сте казали или извършили.. Питата се какво е това? Ето тук идва мясото на емоционалната интелигентност, която може да ви помогне.

Задайте въпроси, опитайте се да изпитате емоциите, в човека до вас. Голяма част от тях, са в резултат на страх, който се намира дълбоково в човека до вас.

Техники за развитие на емоционална интелигентност

Техники за развитие на емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност обикновено се развива, когато започнете да работите над 4-ри основи неща в себе си. А именно:

  1. Самоуправление- Можете да контролирате импулсивни чувства и поведение, да управлявате емоциите си по здравословен начин, да поемете инициатива, да изпълните ангажиментите и да се адаптирате към променящите се обстоятелства.
  2. Самосъзнание- Разпознавате собствените си емоции и как те влияят върху мислите и поведението ви. Знаете силните и слабите си страни и имате самочувствие.
  3. Социално осъзнаване – Имате съпричастност. Можете да разберете емоциите, нуждите и притесненията на други хора, да вземете под внимание емоционалните сигнали, както и кога трябва да обърнете внимание на тях.
  4. Управление на взаимоотношенията – знаете как да развивате и поддържате добри отношения, да общувате ясно, да вдъхновявате и да влияете на другите, да работите добре в екип и да управлявате конфликти.

Уменията, които изграждат емоционалната интелигентност, могат да бъдат научени по всяко време.

 Важно е обаче да запомните, че има разлика между това да прочетете заEQ и прилагането на тези знания в живота ви. Това, че знаете, че трябва да направите нещо, не означава, че ще го направите – особено когато сте претоварени от стрес, който може да отмени най -добрите ви намерения. 

За да развиете трайно емоционална интелигентност, трябва да се научите как да преодолявате стреса в зародиш, за да останете емоционално осъзнати.

Редицата проучвания показват, че допълните полза за развитието на трайна емоционална интелигентност, има и медитацията. Статията ни ръководсво по медитация за начинаещи, ще ви помогне да разбете по-лесно какво се крие зад медитацията и как може да ни помогне.

Ако можете да назовете емоцията, която изпитвате, имате по -голям шанс да разберете какво чувствате.

Нека отговорим на въпроса „Как да се научим на емоционална интелигентност“.

Изграждане на емоционална интелигентност, ключово умение 1: Самоуправление

За да придобиете емоционална интелигентност, трябва да можете да използвате емоциите си, за да вземате конструктивни решения относно поведението си. 

Когато станете прекалено стресирани, можете да загубите контрол над емоциите си и способността да действате внимателно и подходящо.

Помислете за момент, в който стресът ви е завладял. Лесно ли беше да мислиш ясно или да вземеш рационално решение? Вероятно не.

 Когато сте прекалено стресирани, способността ви както да мислите ясно, така и да преценявате точно емоциите – вашите и чуждите – се объркват.

Емоциите са важна информация, която ви разказва за вас самите и другите, но при силен стрес, който ни извежда от зоната на комфорт, можем да се претоварим и да загубим контрол над себе си. 

Със способността да управлявате стреса и да останете емоционално присъстващи, ще се научите, как дори да получите лоша вест или лоши думи от човек, да контролите и разбирате емоцията в себе си. 

Ще можете да правите избори, които ви позволяват да контролирате импулсивни чувства и поведение, да управлявате емоциите си по здравословен начин, да поемете инициатива, да изпълните ангажиментите и да се адаптирате към променящите се обстоятелства.

Ключово умение 2: Самосъзнание

Управлението на стреса, е втората стъпка към изграждането на емоционална интелигентност. 

Сегашното ви емоционално преживяване вероятно е отражение на вашия опит в ранния живот. 

Способността ви да управлявате основни чувства като гняв, тъга, страх и радост често зависи от качеството и последователността на емоционалните ви преживявания в ранния живот.

 Това се случва още докато сме деца, и се развиава с годините. 

Ако емоционалните ви преживявания като бебе и деца са били объркващи, стресиращи или болезнени, вероятно сте се опитали да се дистанцирате от емоциите си.

Но възможността да се свържете с емоциите си-да имате моментна връзка с променящото се емоционално преживяване-е ключът към разбирането как емоцията влияе върху мислите и действията ви.

Изпитвате ли чувства, които текат в главата ви, пораждащи една емоция след друга?

За да изградите EQ – и да станете емоционално здрави – трябва да се свържете отново с основните си емоции, да ги приемете и да се чувствате комфортно с тях. 

Можете да постигнете това чрез практикуването на медитация.

Ключово умение 3: Социално осъзнаване

Социалното осъзнаване ви позволява да разпознавате и интерпретирате главно невербалните сигнали, които другите постоянно използват, за да общуват с вас. 

Тези знаци ви дават информация как наистина се чувстват те, как емоционалното им състояние се променя от момент на момент и какво е наистина важно за тях.

Вие ще сте в състояние да прочетете и разберете динамиката на силата и споделените емоционални преживявания на тези хора. Накратко, вие сте съпричастни и социално разбиращи.

За тази стъпка, ще ви помогне да научите езика на тялото. Статията ни как да разгадаем езика на тялото, ще отговори на всичките ти въпроси.

Ключово умение 4: Управление на взаимоотношенията

Да се разбираш добре с другите е процес, който започва с емоционално осъзнаване и способността ти да разпознаваш и разбираш какво изпитват другите хора. 

След като емоционалното осъзнаване е на ниво, можете ефективно да развиете допълнителни социални/емоционални умения, които ще направят вашите взаимоотношения по -ефективни, плодотворни и пълноценни.

Трябва ефективно да използвате невербалната комуникация. 

Невъзможно е да се избегне изпращането на невербални съобщения до другите за това, което мислите и чувствате. 

Множеството мускули на лицето, особено тези около очите, носа, устата и челото, ви помагат да предавате безмълвно собствените си емоции, както и да четете емоционалните намерения на другите хора.

 Емоционалната част на мозъка ви винаги е включена – и дори да пренебрегнете съобщенията му – другите ще ги разберат.

 Разпознаването на невербалните съобщения, които изпращате на другите, може да изиграе огромна роля за подобряване на вашите взаимоотношения.

Научете се да използвате конфликта като възможност да се сближите с другите. Конфликтите и разногласията са неизбежни в човешките взаимоотношения. Двама души не могат да имат еднакви нужди, мнения и очаквания по всяко време. Това обаче не е лошо.

Решаването на конфликти по здравословен, конструктивен начин може да засили доверието между хората. 

Когато конфликтът не се възприема като заплашващ или наказващ, той насърчава свободата, креативността и безопасността в отношенията.

Защо емоционалната интелигентност е важна 

Научен факт е, че емоциите предхождат мисълта.

 Когато емоциите се повишават, те променят начина, по който функционира мозъкът ни … намаляват когнитивните ни способности, способностите за вземане на решения и дори междуличностните умения.

 Разбирането и управлението на нашите емоции (и емоциите на другите) ни помага да бъдем по -успешни, както в личния, така и в професионалния живот.

Емоционалната интелигентност ни помага за да:

  • Водете неудобни разговори, без да наранявате чувствата
  • Управлявайте емоциите си, когато сте стресирани или се чувствате претоварени
  • Подобрете отношенията с хората, които са важни за нас.

На работното място емоционалната интелигентност може да ни помогне:

  • Разрешаване на конфликти 
  • Тренирайте и мотивирайте другите
  • Създайте култура на сътрудничество
  • Изградете психологическа безопасност в екипите

14 признака, че един човек е емоционално интелигентен

  • Имат дравословен емоционален речник
  • Той е любопитен за хората
  • Знае силните и слабите си страни
  • Добре познавате характера си
  • Трудно се обижда
  • Прощавате грешките
  • Не убижда хората
  • Неутрализира токсичните хора
  • Знае, кога трябва да отделите време за себе си
  • Ограничава приема на кофеин
  • Спи достатъчно
  • Спира негативните мисли
  •  Няма да позволи на никого да ограничи, това което го прави щастлив.

Упражнения за емоционална интелигентност

По темата прочети също:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.