Как да изберем хубаво вино: 10 съвета

Как да изберем хубаво вино: 10 съвета

Когато вечеряте в ресторант, сомелиер или сертифициран винен специалист може да ви помогне при избора на перфектно вино, дори ако самите вие не знаете много за това. 

Като питат за вашите вкусови предпочитания, те могат да ви препоръчат вино, което се съчетава добре с храната ви, като същевременно допълват вашите вкусове.

В последната част на тази публикация ще научите и кои вина си подхождат най-добре с някои храни.

Кое е най-хубавото вино ?

Отговарът на този въпрос е индивидуален. Тази тема цели да отговори на въпросите ви, така че да сте наясно как да изберете най-хубавото вино за вас.

Кое е най-хубавото вино
Статията ще ви покаже как да изберете най-хубавото вино

Когато разглеждате рафтовете в магазина или уеб страниците с безкраен избор на бутилки, започвате да се чудите как да изберете добро вино.

За тези, които не са запознати с виното, етикетът върху бутилката или описанието на продукта, включително на вкусовите нотки, ще затрудни още повече избора ви.

Добрата новина е, че разбирането на основна информация за виното може да ви помогне да предпологите кои вина може би ще харесате и кои – не.

Когато знаете вашите вкусове и общите характеристики на виното, можете да станете винен експерт за нула време и да се почувствате уверени в избора на изискано вино, което да се съчетае с вашата храна!

Основите  на „доброто вино“

Изборът на добро вино е напълно субективен. Как всеки човек определя колко добро е виното – това е различно за всеки според вкусовите му рецептори. 

как да изберем червено вино
За да изберете хубаво вино трябва да знаете сладостта, киселиност, танина и тежестта

Независимо дали предпочитате нежни, тежки, сладки, тръпчиви или дори пикантни вкусове, възможно е бързо да намерите вино, което обожавате. 

Тези основни характеристики, които определят всеки сорт вино, могат да бъдат полезни, докато избирате.

  • Сладост:  Етикетите на виното често използват термините „сладко“, „полусладко“ или „сухо“. Сухото вино не е сладко.
  • Киселинност:  Вината с висока киселинност ще бъдат по-тръпчиви, докато вината с ниска киселинност ще са с по-балансиран вкус.
  • Танин:  Танините са фенолни съединения в кожите на гроздето. Танините естествено присъстват в процеса на производство на вино или се добавят. Виното с по-високо съдържание на танини има по-горчив вкус. Тъй като танините също са склонни да изсушават устата, хората често объркват нивото на танин със „сухотата“ на едно вино, което всъщност се отнася до това колко сладко е то.
  • Тежест:  Вината се характеризират като тежки или леки. „Тежестта“ на виното се отнася до това колко тежко или леко се чувства в устата ви. По принцип червените вина имат по-голяма тежест, както и вината, направени от грозде, отглеждано в по-топлите райони.
  • Алкохол:  Колкото по-висок е процентът на алкохол във вашата чаша вино, толкова повече ще затопли гърлото. Повечето вина съдържат от 11 до 13 процента алкохол, като съдържанието на алкохол варира от 5,5 процента до 20 процента.

Всеки има различни предпочитания към характеристиките на виното, но с усърдно търсене можете да намерите което, която да отговори на вашите вкусови предпочитания.

Съвети за избиране на хубаво вино

Тъй като „доброто вино“ е толкова субективно, знанието как да изберем правилното вино означава да вземете предвид няколко фактора – включително повод, предпочитания за вкус, етикет и цена.

Нека не забравяме и друго – виното може да бъде един чудесен подарък. Повече можете да прочетете в статията ни 46 стилни подаръци за мъж.

Ако не сте запознати с виното, започнете с бяло или розе

Точно както вашите хранителни предпочитания се развиват с времето и възрастта, така е и при вината – вкусът ви ще се промени с времето. 

Според проучване на потребителите, направено от Държавния университет Сонома, повечето хора първо предпочитат сладко бяло вино или розе , а по-късно се влюбват в сухи червени или вина с по-отличителен вкус. 

Петдесет и четири процента от анкетираните в проучването на университета са казали, че са предпочили полусладки или сладки бели или розови вина, когато са започнали да пият вино.

По-леките вина може да са първата стъпка в този необятен свят.

Помислете върху други вкусове, които ви харесват

Ароматите на виното са уникални, но трябва да знаете, че храната, която приемате, и другите напитки, също оказват значение на вкуса на виното.

Вашите други вкусови предпочитания могат да бъдат чудесен идентификатор кое вино ще ви хареса. 

Например ако харесвате много сладкото, има вероятност да се насладите на по-сладко вино.

Ако пък харесвате много горчивото черно кафе, едно по-кисело вино може да е идеално за вас. 

Ето два въпроса, които ще ви помогнат:

  • Предпочитате ли ябълков сок, или сок от грейпфрут?  Любителите на ябълковия сок са по-склонни да се изберат сладко бяло вино, докато любителите на сок от грейпфрут вероятно ще изберат сухо бяло вино.
  • Любимата ви доза кофеин идва под формата на лате, или черно кафе?  Пиещите черно кафе са по-склонни да харесат вино от Стария свят – тоест вино, което идва от едно от местата, където за първи път е започнало винопроизводството, като Франция, Италия или Испания. Ако предпочитате лате, опитайте вино от новия свят, например нещо от Съединените щати,  Австралия  или  Южна Африка.

Помислете за какъв повод го купувате

Избирате вино за себе си или за приятели? 

Ще пиете ли виното с храна, или ще го използвате за приготвяне на рецепта? Вината могат да служат за различни цели, а различни поводи могат да повлияят на това как да изберете вино. 

Ето няколко въпроса, които да си зададете, когато пазарувате вино:

  • Търсите вино за гости и приятели?  Ако искате виното да се хареса на приятелите или семейството ви и няма да се храните, обмислете да вземете бутилка бяло и бутилка червено. Тъй като предпочитанията за вино са толкова субективни, наличието на едно от тях ще покрие много нужди. Можете също така да изберете вина, които имат средни стойности на сладост и киселинност. По-балансираните или умерени аромати вероятно ще се харесат на повече от вашите гости.
  • Ще пиете вино с храна? Ако искате да намерите вино, което да допълни вечерята ви, основното правило е да се сервират бели вина за по-леки ястия, като пилешко и риба, и червени вина за по-тежки ястия, като говеждо и агнешко. 

Четете етикета

Привличащи вниманието илюстрации, красиви шрифтове или добър етикет могат да накарат човек да купи вино, което може да не е най-добрият избор.

Важно е обаче да прочетете етикета, а не само да му се възхищавате. Въпреки че цялата информация може да изглежда обезсърчителна,  четенето на етикет на бутилка вино  може да бъде доста просто, когато знаете какво да търсите. 

Потърсете пълната информация на етикета: от какво съдържа до това от кой район идва. Общото правило е колкото повече подробности, толкова по-добре.

Ще намерите името на винарната, какво грозде има, годината, в която винарната е добила гроздето, регионът, в който гроздето е отгледано, процентът на алкохол и описание на виното. 

Наблегнете над определенията на няколко основни характеристики: сладост, киселинност, танин, алкохол. 

В описанието на виното може също да се посочат нотки или аромати, които ще включват познати аромати, като цитрусови плодове, черна череша, ябълка, слива или шоколад. 

Ако обичате ароматите и вкусовете в описанието, има голям шанс да харесате и виното.

Обмислете за т.нар. „второ вино“

Когато се прибира реколтата, най-доброто, напълно узряло грозде преминава в основната партида вино, която е известно като „първо вино“.

Тези вина често са тези, които ценителите хвалят и в голяма степен имат две общи качества – често се предлагат в ограничени количества и следователно могат да бъдат много скъпи. 

 Ако обаче не сте уверени в това какви вина ще харесате, цената може би трудно ще се оправдае. Точно тогава второто вино може да бъде чудесна алтернатива на по-скъпите бутилки.

Не се фокусирайте въърху възрастта на виното

Въпреки че е обичайно схващане, че по-старото вино е по-добро, това не е точно така. 

Само някои вина имат по-добър вкус с възрастта. Различните вина са най-добри след различни периоди на стареене. 

Правилното стареене на виното зависи от много фактори, включително региона, от който е гроздето, и количествата танини, захари и киселини, които съдържа. 

По принцип отлежаването е по-важно за червените вина, отколкото за белите, но всяко вино, което закупите в магазина, ще бъде готово за пиене. 

Всъщност  повечето вина не са предназначени за отлежаване и трябва да ги консумирате в рамките на пет години след закупуването им. 

Ако обаче ще гледате годините, то ги следете само на червените вина.

Не позволявайте цената да диктува вашия избор

Ако виното е в разпродажба, вероятноне е в сезон или известно време седи в магазина. 

Това не означава, че виното е с по-ниско качество или че няма добър вкус. Тези отстъпки могат да бъдат чудесна възможност да намерите хубаво вино на добра цена. 

Изборът на вина с висока цена също може да ви заблуди – по-скъпата бутилка вино не винаги означава, съдържанието и е по-хубаво. 

Когато избирате вино, започнете с предпочитаните от вас аромати и характеристики, както и с повода, след което вече поставяйте фактора цена.

Как да изберете вино за вечеря?

Хубавото вино не може да се открои в тандем с грешната храна. Когато става въпрос за вечеря и вино, можете да прегледате основните характеристики на виното – сладост, киселинност, танини, захари и алкохол – и да ги съотнесете към храната.

Общата цел на избора на вино за вечеря е да се намери вино, което или допълва, или контрастира на вкусовете. 

Ето няколко общи насоки за най-добрите двойки вино и храни.

1. Киселата храна се нуждае от кисело вино

Ако изберете вино с ниска киселинност да си върви с храна с по-висока киселинност, като например ястия с цитрусови плодове или риба, със сигурност ще останете разочаровани. 

Киселинността в храната ще надвие виното, а вкусовите ви рецептори ще искат нещо повече. 

В този случай е най-добре да намерите вино с по-висока киселинност, което да съответства на храната.

2. Солената храна е идеалният партньор за сладкото вино

Комбинацията от солено и сладко е класика, която се пренася и в света на виното.

Сладкото вино помага за намаляване на солеността на ястието, което същевременно подчертава приятната сладост на виното.

3. Мазните храни работят най-добре с вина, които са по-сухи и горчиви

Ако ще сервирате мазно ястие, добрата новина е, че имате много възможности за избор каква бутилка вино да купите. 

Горчивото и сухо вино е класическото допълнение към пържолата.

Видове вина

Предлагаме ви осем често срещани вина, от леко и сладко до пълноценно и пикантно. 

Включихме кратко описание на характеристиките и подходящи храни за всеки вид.

1.  Ризлинг

  • Леко бяло вино с много плодови аромати, умерена сладост и висока киселинност
  • Върви добре с пилешко, свинско, патешко, пуешко, сушено месо и тайландски, индийски, марокански, виетнамски и германски ястия

2. Пино Гри

  • Леко бяло вино със средна киселинност и фини, сладки, плодови и флорални аромати
  • Върви със салати, гарнирана риба и леки или меки сирена

3. Совиньон Блан

  • Леко до средно тежко бяло вино с аромат на цитрусови плодове и високо ниво на киселинност
  • Комбинира се с риба, пилешко, свинско, телешко, билкови или орехови сирена и мексикански, виетнамски и френски ястия

4. Шардоне

  • Средно тежко бяло вино с аромат на жълти плодове и средна киселинност
  • Може да се сервира със скариди, раци, омари, пилешко, свинско, гъби, сметанови сосове, меки или орехови сирена и френски ястия

5. Пино ноар

  • Леко червено вино с по-малко танини и по-високи нива на киселинност и аромат на червени плодове
  • Сервира се с пилешко, свинско, телешко, патица, сушени меса, меки или орехови сирена, сметанови сосове и френски и германски ястия

6. Зифандел

  • Средно тежко червено вино с по-високо ниво на плодови аромати и ниска киселинност
  • Комбинира се с пилешко, свинско, сушено месо, агнешко, говеждо, барбекю и ястия от Италия, Америка, Китай, Индия и Тайланд

7. Сира

  • Червено вино с умерено съдържание на танини, плодов аромат и по-висока киселинност
  • Съчетава се добре с говеждо, агнешко, пушено месо, бяло сирене чедър и средиземноморски, френски и американски ястия

8.  Каберне Совиньон

  • Червено вино, обикновено с високо съдържание на танини и алкохол
  • Съчетава се добре с говеждо, агнешко, пушено месо, отлежало сирене чедър и различни френски и американски ястия

Ето че вече сте готови и е време да изберете правилното вино за вас!

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.