Как да си направим маникюр у дома

как-да-си-направите-маникюр-сама-изчерпателно-ръководство

Свежият, красив маникюр ви помага да изглеждате уверени и поддържани. Професионалният маникюр обаче може да отнеме много време и средства.

Защо да ходите в салона, когато можете да си направите перфектен маникюр у дома?

Съветите, които ни дава професионалният маникюрист Таня Драганова, ще ви помогнат. Прочетете статията и ще научите как да се справите в домашни условия.

Подгответе вашите нокти за маникюр

Подгответе-вашите-нокти-за-маникюр

1. Снабдете се с всичко нужно

За да си направите великолепен маникюр, уверете се, че имате всички необходими консумативи. Може да се наложи да прекарате малко време в търсене. Необходими са ви:

  • Лакочистител
  • Памучни топки или памучни тампони
  • Буфер за полиране на нокти
  • Уред за подрязване на ноктите
  • Пила за нокти
  • Крем за ръце
  • Лак за нокти
  • Базово покритие
  • Топ покритие

2. Подгответе си място за процедурата

Снабдете се с всичко нужно

Самият лак за нокти и почистващ препарат могат да повредят много повърхности, като плат, дърво и пластмаса. Носете стари дрехи и свалете бижутата, седнете на бюро или маса и я постелете с хартия или подходяща кърпа.

Уверете се, че самата масичка и всичко, което е близо до нея, не е особено ценно или важно, защото може да бъде напръскано или полято с лак. Добре е да не си правите маникюр близо до компютър например.

3. Премахнете стария си лак за нокти.

Използвайте почистващ препарат за нокти и памучни топки или тампони. Някои видове лак за нокти могат да изсушат ноктите и тъканта около тях.

  • Ако използвате например акрил, изберете лак, който не изисква дълго накисване.
  • Ако не го използвате веднъж месечно или по-малко, не използвайте лак за нокти с ацетон в него. Въпреки че ацетонът ще улесни премахването на лака за нокти, той може да повреди самите нокти.

4. Изпилете ноктите си

Използвайте ножици за нокти. Не ги изрязвайте твърде много; трябва да можете да видите най-малката част от белия връх. Използвайки пила за нокти и създайте гладка и чиста форма. Внимателно плъзгайте по ноктите. Прекалената сила или движенията в двете посоки ще отслабят ноктите, защото предизвикват сцепване. Завъртайте леко ръката на всяко движение, за да направите гладка крива, а не ъгли. 
  •  Бъдете особено внимателни с големия пръст, който, често се използва, примерно да си обуете обувките.

5. Полирайте ноктите си след изпилването

Използвайки бялата част, както виждате във видеото,  изглаждате повърхността на нокътя, за да я изравните.

Не забравяйте – не натискайте твърде много, изтъняването може да отслаби ноктите.

6. Накиснете ръцете си в топла вода
как-да-си-направиш-маникюр-сама-стъпка-5-потапяне-течност-628x471

Вземете купа или запушете мивката и я напълнете с топла (не гореща) вода и няколко капки сапун. Потопете си ръцете само за няколко минути. Водата и сапунът ще помогнат за разхлабването на мръсотията, омекването на мъртвата кожа и отстраняването на праха, останал от полирането. Използвайте четка за нокти, за да почистите внимателно ноктите и кожата около тях.

  • Ако имате суха кожа или крехки нокти, не ги накисвайте, а а просто изплакнете добре.

7. Подгответе кожичките

Изсушете ноктите си и нанесете хидратиращ крем. Използвайте тласкач за кожички и ги избутайте назад, не ги режете. Дори ако оборудването е стерилно, отстраняването на кожичките може да причини инфекция. Избършете излишния крем с кърпа в една посока.

8. Нанесете крем за ръце или лосион

Вземете лосион или крем за ръце и масажирайте. Ако имате много суха кожа, използвайте интензивен лосион, ако не, всеки лосион ще свърши работа. Уверете се, че го търкате в и около ноктите и го оставете така в продължение на 20 минути или повече.

  • Това се прави и след нанасянето на лака. За много суха кожа нанесете малко мазен лосион.
  • Лакът за нокти няма да се задържи, ако има останал овлажнител върху тях, затова почистете излишния с малко лакочистител. Избършете бързо излишния препарат, за да избегнете увреждането на ноктите.

Лакирайте ноктите си

1. Нанесете основното покритие

Покрийте нокътя с чист базов слой или с втвърдител. Това ще изглади неравностите и ще послужи като основа за полиране, ще задържи лака за по-дълго и ще предотврати оцветяването на ноктите.

  • Това е точката, в която бихте приложили фалшиви нокти, ако искате.
  • Нека слоят напълно да изсъхне, преди да продължите.

2. Нанесете лак за нокти

Изберете лак за нокти, който наистина ви харесва. Дръжте бутилката за нокти между ръцете си за около 10 секунди. Нанесете тънко покритие. Потопете четката в бутилката с лак и докато я изваждате, внимателно завъртете четката около вътрешния ръб на бутилката, за да премахнете излишния лак.

Бавно нарисувайте вертикална лента надолу по средата на нокътя си, последвана от друга ивица от двете страни на първат. Опитайте се да стигнете до края, но е по-добре да оставите малка разлика, отколкото да оцветите кожата отстрани.

  • Наклонете четката малко напред, леко натиснете, така че да разстилате лесно.
  •  Придържайте към простите дизайни, ако ви е важно да получите добър резултат.

3. Оставете ноктите да изсъхнат

направете-си-маникюр-сама-стъпка-13-изсъхване

Опитайте се да не движите прекалено много ръцете си, за да не се зацапа лакът. Изчакайте 10-15 минути. Ако нанесете втори слой прекалено скоро, той само ще зацапа първия слой. Може да успеете да ускорите сушенето с вентилатор.

  • След като първият слой изсъхне, нанесете втори, ако искате. Това гарантира, че цветът ще изглежда богат и равномерен.
  • След като изсъхне, можете да добавите рисунки с четка, аерограф или шаблон.

4. Нанесете топ лак

Завършете с топ лак за твърд, гладък, устойчив на надраскване и лющене маникюр. Тази стъпка е особено важна за дизайни, които не покриват целия нокът, както и за добавяне на блясък. Оставете да изсъхне напълно. Забавлявайте се и се наслаждавайте на новите си красиви нокти!

Опитайте вариации

Ето няколко идеи, с които може да експериментирате:

1. Направете точки

Този забавен вариант има много пъстри вариации, които може да опитате.

2. Направете си оребрени нокти

Нанесете от светъл цвят до по-тъмен цвят, за да направите ноктите си интригуващи и напълно модерни.

Не пропускайте да прочетете и новата ни статия: 20 идеи за маникюр през 2021 г.

3. Направете френски маникюр

 френски-маникюр

Този класически запазва естествения цвят на ноктите ви.

Надяваме се съветите на За Нея да са ви харесали. Може да намерите още полезни статии на тема маникюр в нашата секция Нокти и маникюр .


Виж още: 

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.