Кои са 5 -те езика на любовта? Как да ги използваме

Кои са 5 -те езика на любовта-Как да ги използваме

Всеки от нас, има различен език на любовта, но общото, е че хората, които ги допускаме по-близо, са разбрали точно кой от 5-те езика на любовта да използват.

Може редовно да изразявате обич към половинката си, но наистина ли отделяте време да се уверите, че го съобщавате по начина, по който партньорът ви го усеща и разбира? 

Дори любовта понякога може да се загуби в превода, когато двама партньори говорят различни езици на любовта.

Кои са 5 -те езика на любовта?

Петте езика на любовта са пет различни начина за изразяване и получаване на любов: думи на утвърждаване, качествено време, получаване на подаръци, действия на подкрепа и физическо докосване.

 Не всеки консумира любовта по един и същи начин и – хората имат различни начини, които предпочитат да приемат

. Концепцията за езиците на любовта е разработена от д -р Гари Чапман в неговата книга „5 -те езика на любовта: тайната на любовта“ , където той описва тези пет уникални стила на общуване в категории, които той развива благодарение на стотиците консултации, които има за двойки.

„Всички ние може да сме свързани с повечето от тези езици, но всички ние имаме 1 от тях, с който резунираме най-силно“

„Откриването на основния език на любовта на партньора ни и говоренето на този език редовно може да [създаде] по -добро разбиране на нуждите един на друг и да подкрепи взаимния растеж.“

Ето преглед на всеки от петте любовни езика, които описва Чапман: 

1. Думи на утвърждаване

Хората с думи на утвърждаване, като език на любовта ценят словесните признания на привързаност, включително честите „обичам те“, комплиментите, думи на признателност, словесно насърчение и дигитална комуникация като текстови съобщения и ангажираност в социалните медии.

Писмените и говорими прояви на привързаност имат най-голямо значение за тези хора“, казва психотерапевтът на двойките Фариха Махмуд-Сайед, MFT, CFLE , пред mbg. 

„Тези изрази ги карат да се чувстват разбрани и оценени.“

2. Качествено време

Хората, чийто език на любовта, е качествено време прекарано заедно, се чувстват най-обожавани, когато партньорът им активно иска да прекарва времето си с тях и винаги е готов да отдели време. 

Те обичат, когато активното слушане, контакт с очите и пълното присъствие са приоритетни отличителни белези в отношенията. 

„Този език на любовта е свързан с отделянето на вашето неразделено внимание на този един специален човек, без да се разсейва телевизията, екраните на телефона или каквато и да е друга външна намеса. Те имат силно желание да прекарват активно времето с човека до тях, да водят смислени разговори или споделяне на развлекателни дейности „, казва Махмуд-Сайед.

3. Актове на помощ

Ако човека до вас, има език на лювота свързан с актовете на помощ , той оценява, когато човека до тях, се опитва да направи живота им по-лесен. 

Това са неща като да ви донесе супа, когато сте болни, да си приготвите кафето сутрин или да вземете химическото си чистене вместо вас, когато сте имали натоварен работен ден.

„Този език на любовта е за хора, които вярват, че действията говорят по -силно от думите. За разлика от тези, които предпочитат да чуят колко се грижитеза тях, хората в този списък обичат да им се показва как ги оценяват. Правенето на по -малките и по -големи жестове, които да направят живота им по-лесен или по-удобен, е много ценен от тези хора „, споделя Махмуд-Сайед.

4. Подаръци

Подаръците са доста ясен любовен език:

Чувстваш се обичан, когато хората ти дават „визуални символи на любовта“, както го нарича Чапман.

Не става въпрос за паричната стойност, а за символичната мисъл зад този подарък. 

Хората с този стил разпознават и оценяват процеса на даване на подаръци: внимателното обмислен, които дава някаква символика „

„Хората, чийто любовен език, е да получава подаръци, се радват да им се подарява нещо, което е както физическо, така и смислено. Ключът е да давате смислени неща, които имат значение за тях и да отразяват техните ценности, а не непременно вашите“, казва Махмуд-Сайед.

5. Физическо докосване

Хората, чийто език на любовта, е физическо докосване се чувстват обичани, когато получат физически признаци на привързаност, включително целуване, държане за ръце, гушкане на дивана и секс.

 Физическата интимност и докосването могат да бъдат изключително утвърждаващи и да служат като мощен емоционален свързващ елемент за хората с този любовен език. 

Корените се връщат в нашето детство, отбелязва Мотамеди, някои хора изпитват дълбока привързаност и обич от родителите си само когато са били държани, целувани или докосвани. 

„Хората, които изразяват своята благодарност чрез този език, се чувстват оценени, когато са прегърнати, целунати или гушкани. Те ценят усещането за топлина и комфорт, което идва с физическо докосване“, казва Махмуд-Сайед.

Как да използвате петте езика на любовта?

Любовните езици са измамно просто понятие и разбирането им може да бъде трансформиращо, ако се включи в живота Ви.

Например, може да обичате думи на утвърждаване, но вашият партньор да поставя първо място върху качественото време и докосване.

Можете да му пишете сладки неща по цял ден и да мислите, че сте страхотни в изразяването на любов; междувременно той може да се чуди защо никога не искате да прекарвате време, в гушкане на дивана през нощта и всъщност може да не усещате любовта му така. 

Ето няколко съвета как да използвате 5-те езика на любовта:

  • Думи за утвърждаване: Думите означават всичко, затова ги избирайте разумно.  Когато забележите хубавите неща, кажете ги. Опитайте се да не участвате в неконструктивна критика – думите оказват влияние и оставят трайно впечатление.
  • Качествено време заедно: Отделете умишлено място в графика си за време, което да прекарате заедно. Това може да бъде толкова просто, колкото да излезем заедно на разходка навън (вълнуваща пандемична дейност) и да проведем добър задълбочен разговор за вашия ден. Оставете телефоните у дома. 
  • Актове на помощ: Отидете по-далече с действията си, за да покажете любовта си. Това не значи само домакинска работа – хората имат различни тълкувания на значението на този език на любовта, затова ги попитайте директно от какво се нуждаят. Попитайте ги, как бихте могли да улесните живота им. Тези малки действия се събират и могат да направят всичко различно. 
  • Подаръци: Те ще запомнят специалните случаи, така че не забравяйте да го отбележите в календара и да подарите внимателно избран подарък. Може да бъде, като откъснато от вас цвете от градината или да им подарите сладък ключодържател от любима дестинация за пътуване. Тези малки жестове могат да отпразнуват връзката по голям начин. 
  • Докосване: Нежните ласки и физическата привързаност са всичко. Този любовен език е освежаващо ясен, лесен за използване и не включва много планиране, усилия или пари. Толкова е лесно, колкото да посегнете към човека до вас, като стиснете ръката им, докато гледате филм, или докоснете дупето им, когато минете покрай тях. Просто е.

 Какъв е моят език на любовта?

За да откриете кой е вашият език на любовта, прочетете следните твърдения и маркирайте тези, които дълбоко резонират с вас. 

Как показвате любовта? От какво се оплаквате в една връзка? Какво искате или активно се нуждаете от партньора си всеки ден?

Думи на утвърждаване

  1. Обичате да чувате партньора си да казва: „Обичам те“. Тези три думи са особено смислени, специални и успокояващи, когато ги чуете. Отново и отново и отново. 
  2. Оценявате, когато ви признават и хвалят. Приятно е вашите усилия да бъдат признати с мили думи, без значение колко малки са те. Това ви показва, че сте оценени. 
  3. Детайлите са важни и е важно вашият партньор да отбележи неща, като например дали сте сменили прическата си. Това показва, че обръщат внимание, което ви помага да се чувствате ценени.
  4. Чувствате се ценени, когато отделят време да обмислят и коментират нещо положително, което забелязват, че правите. 
  5. Когато правите нещо хубаво за партньора си, те казват „Благодаря“, което ви кара да се чувствате разпознати и утвърдени.

Добре прекарано време

  1. Обичате да прекарвате непрекъснато време с партньора си. Важно е да имате достатъчно време да се мотаете и да се наслаждавате един на друг с неразделено внимание. Без разсейване!
  2. Има значение, когато отделят време за вас, дават ви приоритет в графика си и не отменят плановете, които имате.
  3. Създаването на спомени и специални моменти заедно е изключително важно. Споделянето на нови преживявания означава всичко за вас.. 
  4. Времето е ценно и има смисъл да се потопите във всяка секунда от времето, прекарано заедно. 
  5. Чувствате се доволни и щастливи, когато сте около партньора си, дори ако всъщност не правите нищо. Важното е, че прекарвате съсредоточено време заедно. 

Актове на помощ

  1. Чувствате се обгрижвани, когато вашият партньор ви подкрепя и ви помага да облекчите отговорностите си, когато те вършат малки домакински задължения или задачи. 
  2. Означва много за вас, когато е обърнал внимание и се е намесил, за да помогне. Когато правят това, вие имате доверие на партньора си.
  3. Мислите, че приказките са празни думи; действието означава всичко. Имате нужда от някой, който да се свърже с вас и да знае, че можете да разчитате на тях. Покажи, а не кажи. 
  4. Обичате моментите, когато партньорът ви се намеси, за да направи малки неща вместо вас, за да улесни живота ви. 
  5. Ако се чувствате стресирани или уморени, би било хубаво партньорът ви да го възприеме като възможност как да облекчи това. Този малък акт ви помага да се чувствате обгрижвани.

Подаръци

  1. Чувстваш се обичан, когато получиш подарък. Самият подарък е хубав, но наистина мисълта зад него е от значение: Този подарък, се превръща в предмет, който ви помага да си спомните, че този човек ви обича.
  2. След среща или пътуване е важно да вземете спомен със себе си у дома. 
  3. Най -добрите подаръци са смислените. Ако е подарък изненада, още по -добре. Укрепва връзката и изгражда по -дълбока връзка за вас. 
  4. По време на празници, рождени дни или годишнини искате да го отбележите с някакъв подарък. Тези дни са изключително специални и обичате да ги използвате като напомняне за вашия ангажимент. 
  5. Жестът за получаване на подарък показва, че сте обгрижвани и ценени. 

Докоснете 

  1. Очаквате с нетърпение прегръдки, гушкания и целувки. Нищо не е по-силно физическата интимност. 
  2. Чувствате се пълноценнни във връзка, когато физическата привързаност е достъпна и е честта. Хващането за ръце, дълги прегръдки и целувки са често срещани и добре дошли. 
  3. Вие показвате физическа привързаност и пред хора. Помага ви да се чувствате желани и обичани.
  4. Ако вашият партньор седи до вас, предпочитате да седите един до друг. Колкото по -близо, толкова по -добре. Ако са наблизо, е почти автоматично да посегнете към тях, за да докоснете крака им, да си поиграете с косата им или да им разтриете гърба. 
  5. Сексуалната интимност ви кара да се чувствате обичани и по -близки с партньора си.

Най-често срещаният език на любовта:

Чапман анализира резултатите от 10 000 души, участвали в онлайн теста през 2010 г., и установи, че думите за утвърждаване са най -популярният език, но с малка разлика. 

През 2018 г. приложението за запознанства Hinge анализира приложението им и установи, че най -често срещаният език на любовта е качественото време прекарано заедно . 

„Аз лично вярвам, че това зависи и от пола, културата, обичаите и ценностите“, отбелязва Махмуд-Сайед. 

На темата прочети също:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.