Макароните на фурна са лесни и бързи за приготвяне и изключително вкусни. На практика с до пет съставки можете да приготвите уникално ястие за семейството или за гости.
Съставки
- 1 пакетн макарони по избор (пене, фузили, ригатони, орикете, фарфале и други)
- 4 чаши сос маринара (домашно приготвен или готов)
- 1/2чаша настърган пармезан или друго подобно твърдо сирене
- 1 опаковка (200 грама) сирене рикота
- 2 чаши настъргано сирене моцарела (около 150 грама)
Начин на приготвяне
- Сварете макароните в щедро подсолена вода 3 минути по-малко от препоръчаното на опаковката. Отцедете.
- Междувременно загрейте фурната до 180 C. Намаслете съда, в който ще печете макароните
- Изсипете сосът маринара. Добавете половината сварени макарони.
- Поръсете с 1/4 чаша пармезан и добавете половината от сиренето рикота. Поръсете с половината моцарела. Повторете слоевете, като завършите с моцарела.
- Покрийте с фолио, като внимавате да не докосва сиренето.
- Печете 35 минути. Махнете фолиото и допечете до получаване на апетитна коричка (обикновено са необходими няколко минути на малко по-висока температура и вентилатор). Охладете 10 до 15 минути преди сервиране.
Съвети на експерти:
- Готвенето на макароните няколко минути по-малко от препоръчаното на опаковката ще предотврати прекомерното им омекване и разкашкване във фурната.
- Можете да добавите някои екстри – например сотирани гъби или добре запържена смляна говежда кайма, богато подправена с билки.
Начини на приготвяне
Има много начини да приготвяте паста на фурна. За определени ястия, като лазаня, печени зити и печени спагети, трябва да използвате предварително приготвени тестени изделия.
Основата на макароните на фурна са паста, доматен сос и сирене като основни компоненти на рецептите.
В допълнение към тези основни съставки можете да добавите наденица или друго месо, както и подправки по избор.
По принцип най-трудната част от готвенето на паста във фурна е да се гарантира, че не се е разкашкала.
Пастата трябва да е приготвена al dente и да е леко твърда след варенето предвид, че ще престои още около 20-30 минути във фурната в сос.
Макарони на фурна без варене
Ако бързате, всъщност можете да приготвите макарони на фурна и без да ги варите предварително.
Лазанята и канелоните са особено подходящи за приготвяне във фурна без предварително варене.
Основните съставки са същите – сосове на основата на домати, сирене и месо.
Температурата също трябва да е около 180 градуса).
Просто добавете малко повече течност – доматен сос или вода, сметана, мляко и оставете 10 минути повече във фурната.