Изпитани трикове за перфектните макарони на фурна

Макарон-На-Фурна-коя-е-най-хубавата-рецепта

Макароните на фурна са лесни и бързи за приготвяне и изключително вкусни. На практика с до пет съставки можете да приготвите уникално ястие за семейството или за гости.

Съставки

  • 1 пакетн макарони по избор (пене, фузили, ригатони, орикете, фарфале и други)
  • 4 чаши сос маринара (домашно приготвен или готов)
  • 1/2чаша настърган пармезан или друго подобно твърдо сирене
  • 1 опаковка (200 грама) сирене рикота
  • 2 чаши настъргано сирене моцарела (около 150 грама)

Начин на приготвяне

  • Сварете макароните в щедро подсолена вода 3 минути по-малко от препоръчаното на опаковката. Отцедете.
  • Междувременно загрейте фурната до 180 C. Намаслете съда, в който ще печете макароните
  • Изсипете сосът маринара. Добавете половината сварени макарони.
  • Поръсете с 1/4 чаша пармезан и добавете половината от сиренето рикота. Поръсете с половината моцарела. Повторете слоевете, като завършите с моцарела. 
  • Покрийте с фолио, като внимавате да не докосва сиренето.
  • Печете 35 минути. Махнете фолиото и допечете до получаване на апетитна коричка (обикновено са необходими няколко минути на малко по-висока температура и вентилатор). Охладете 10 до 15 минути преди сервиране.

Съвети на експерти:

  • Готвенето на макароните няколко минути по-малко от препоръчаното на опаковката ще предотврати прекомерното им омекване и разкашкване във фурната.
  • Можете да добавите някои екстри – например сотирани гъби или добре запържена смляна говежда кайма, богато подправена с билки.

Начини на приготвяне

Има много начини да приготвяте паста на фурна. За определени ястия, като лазаня, печени зити и печени спагети, трябва да използвате предварително приготвени тестени изделия.

Основата на макароните на фурна са паста, доматен сос и сирене като основни компоненти на рецептите. 

В допълнение към тези основни съставки можете да добавите наденица или друго месо, както и подправки по избор.

По принцип най-трудната част от готвенето на паста във фурна е да се гарантира, че не се е разкашкала.

Пастата трябва да е приготвена al dente и да е леко твърда след варенето предвид, че ще престои още около 20-30 минути във фурната в сос.

Макарони на фурна без варене

Ако бързате, всъщност можете да приготвите макарони на фурна и без да ги варите предварително. 

Лазанята и канелоните са особено подходящи за приготвяне във фурна без предварително варене.

Основните съставки са същите – сосове на основата на домати, сирене и месо. 

Температурата също трябва да е около 180 градуса).

Просто добавете малко повече течност – доматен сос или вода, сметана, мляко и оставете 10 минути повече във фурната.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.