10-те най-добри рецепти за суровоядство

рецепти за суровоядство

Суровоядство съществува от 1800-те, но нараства популярността си през последните години.

Тук ще откриете най-добрите рецепти за суровоядство, но преди това, нека разберем какво точно представлява суровоядството и ползите от него.

Какво представлява суровоядството?

Диетата със сурови храни, често наричана суровоядство или сурово веганство, се състои от предимно или напълно сурови и непреработени храни.

Храната се счита за сурова, ако никога не е била загрявана над 40–48 ° C. 

Хранителните продукти съъщо не трябва да бъдат рафинирани, пастьоризиран, третиран с пестициди или обработен по друг начин.

суровоядството е един от най-добрите начини за отслабване без диета 

Вместо това суровоядството позволява няколко алтернативни метода за приготвяне, като изцеждане , смесване, дехидратиране, накисване и поникване.

Подобно на веганството, диетата със сурови храни обикновено е на растителна основа, като се състои предимно от плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Най-често използвани храни при суровоядство

  • Всички пресни плодове
  • Всички сурови зеленчуци
  • Сурови ядки и семена
  • Сурови зърна и бобови растения, покълнали или накиснати
  • Сушени плодове и меса
  • Ядки млека
  • Сурови орехови масла
  • Студено пресовани маслинови и кокосови масла
  • Ферментирали храни като кимчи и кисело зеле
  • Морски водорасли
  • Кълнове
  • Сурови яйца или млечни продукти, ако желаете
  • Сурово месо или риба, ако желаете

Пълен списък, може да намерите в статията за 5 нови диети за отслабване през 2021

Суров веган лимонов чийзкейк

Ето една приятна рецепта за суровоядството:

Суров веган лимонов чийзкейк

Съставки

  • 1 чаша фурми без костилки
  • 1/2 чаша ядки, без значение какви
  • 2 супени лъжици кокосово масло

Плънки:

  • 2 чаши кашу
  • 1/3 чаша кокосово масло
  • настъргана кора от 2 лимона
  • изцеден сок от един лимон
  • 4 супени лъжици кленов сироп
  • 1/2 ч. Л. Куркума

Приготвяне

  • Накиснете кашуто в студена вода за една нощ. Или половин час във вряща вода (не гответе). Изцедете и изплакнете, преди да започнете да правите пълнежа на тортата.
  • Пригответе блатовете преди пълнежа. Поставете фурмите, ядките и 2 супени лъжици кокосово масло в блендер и смелете до лепкава паста.
  • Поставете всички останали съставки в почистен блендер и мелете, докато сместа стане еднаква и гладка.
  • Изсипете пълнежа върху блата и оставете да стегне в хладилника за една нощ или ако бързате, за няколко часа във фризера.

Пудинг от ванилия и боровинки

Пудинг от ванилия и боровинки

Този здравословен пудинг от семена от ванилия и боровинки е лесна рецепта, приготвяща се само с 5 чисти, истински хранителни съставки и може да се приготви за по-малко от 5 минути. 

Съставки:

  • 1 чаша домашно бадемово мляко
  • 1/2 чаша органични боровинки
  • 1/4 чаша органични семена от чиа
  • 2 супени лъжици органичен кленов сироп
  • 1/2 чаена лъжичка органичен ванилов боб на прах

Приготвяне:

  • Добавете всички съставки към буркан от 16 унции или по-голям и го запечатайте много плътно.
  • Разклатете го енергично, докато всичко се смеси добре и го приберете в хладилника за около час, или докато се сгъсти според вашите предпочитания.
  • Разбъркайте го преди сервиране и добавете допълнително боровинки отгоре, ако предпочитате.

Пикантна тайландска салата

Тази салата определено ни хареса и я споделяме с Вас:

Пикантна тайландска салата

Съставки

За пикантния тайландски дресинг:

  • 1/2 авокадо
  • 1/2 чаша вода
  • 3 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
  • 2 супени лъжици прясна кориандър
  • 2 супени лъжици пресен босилек
  • 1/2 инч белен суров корен от джинджифил
  • ¼ ч. Л. Сол (повече на вкус)
  • Щипка лют червен пипер

За салатата:

  • 2 чаши спирализирана или тънко нарязана краставица
  • 1 червена чушка, нарязва се на кубчета
  • 2 чаши настърган морков
  • 1 чаша грахови издънки
  • 3 чаши нарязана маруля ромен
  • 1/2 чаша ситно нарязани листа пресен босилек
  • 1/4 чаша ситно нарязан пресен кориандър

Паста от моркови и тиквички със сос от авокадо и краставици

Пастата от моркови и тиквички се комбинира с кремообразен сос от авокадо в тази проста, но вкусна рецепта за юфка с тиквички. 

Паста от моркови и тиквички със сос от авокадо и краставици

Съставки

  • 3 тиквички
  • 2 големи моркова
  • микро-зелени , гарнитура

Сос от краставица от авокадо

  • 1 авокадо , обелено и обезкостено
  • 1 краставица , обелена и нарязана на филийки
  • 1 лимон , сок
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер , на вкус

Начин на приготвяне:

  • Спирализирайте тиквичките и морковите. След това ги поставете в голяма купа и оставете настрана.
  • Добавете останалите съставки (с изключение на микрозелените) в кухненски робот. Обработвайте, докато стане гладка и кремообразна.
  • Изсипете соса от краставици от авокадо върху пастата от моркови и тиквички и хвърлете, за да се комбинират.
  • При сервиране гарнирайте с допълнително поръсено с черен пипер и шепа микро-зелени.

Примерно меню за суровоядство

Диетата със сурови храни може да варира в зависимост от разрешените храни и предпочитанията на храната на диетата.

Ако решите да опитате диета със сурови храни, ето пример за това как може да изглежда една седмица на 100% сурова храна веганска диета.

Ден първи

  • Закуска: Зелено смути
  • Снек: моркови и суров хумус
  • Обяд: Сурова паста от тиквено юфка с песто
  • Снек: Ягоди и бадеми
  • Вечеря: сурова зеленчукова пица

Ден втори

  • Закуска: пудинг от семена от чиа с плодове
  • Обяд: Салата от ябълки и орехи
  • Снек: Прясно изцеден сок и ядки
  • Вечеря: Сурови макарони с юфка с тиквички с доматен сос и босилек

Ден трети

  • Закуска: Овесена каша за една нощ с нарязани плодове и ядки
  • Снек: Броколи и суров хумус
  • Снек: Сурови сладки картофи и плодове
  • Вечеря: Пълнени гъби portobello

Ден четвърти

  • Закуска: Плодова купа
  • Обяд: Салата с смокини и ядки
  • Снек: Банан и сурово ядково масло
  • Вечеря: Сурова лазаня

Ден пети

  • Закуска: Зелено смути
  • Обяд: Покълнала купа от киноа Буда
  • Снек: ябълка и плодове
  • Вечеря: Сурова доматена супа с мариновани зеленчуци

Ден шести

  • Закуска: Накиснат овес с горски плодове
  • Обяд: Салата с авокадо и плодове
  • Снек: Нарязан звънец и слънчогледови семки
  • Вечеря: Сурово вегетарианско суши и нарязани зеленчуци

Ден седми

  • Закуска: Сурови бананови палачинки и плодове
  • Обяд: сурова тиква супа
  • Снек: Портокалови филийки и ядки
  • Вечеря: Салата от кейл и гъби

Можете директно да си поръчате такава храна от ресторанти: 7-те най-добри сайтове за поръчка на храна за вкъщи в София

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.