Хранене според Кръвната група – Храни при 0, A, B, AB

Хранене-според-Кръвната-група-Мит-или-Истина

Хранене според кръвната група за първи път е създадено от лекаря натуропат д-р Джеймс Л. Д’Адамо.

В тази статия ще разгледаме всички научно доказани твърдения зад храненето според кръвната група и факти, които ще Ви изненадат.

Хранене според Кръвната група – 0, A, B, AB

През 1996 г. Питър Д’Адамо, лекар натуропат, създава книга, в която се описва как хората могат да бъдат по-здрави, да живеят по-дълго и да постигнат идеалното си тегло, като се хранят според кръвната си група. 

Според него, храненето, дори упражнения трябва да се изибират, според кръвната група.

Хранене според Кръвната група

Ето някои от препоръките според храненето според кръвната група:

  • Кръвна група O: Хората с такава кръвна група трябва да избират храни с високо съдържание на протеини и да ядат много месо, зеленчуци, риба и плодове, но да ограничат зърнените култури, боб и бобови растения. За отслабване, най-подходящи са морски дарове, водорасли, червено месо, броколи, спанак и зехтин; пшеница, царевица и млечни продукти трябва да се избягват.
  • Кръвна група А: Хората с кръвна група А,  трябва да се хранят с плодове, зеленчуци, тофу, морски дарове, пуйка и пълнозърнести храни, но да избягват месото. За отслабване най-подходящи са морски дарове, зеленчуци, ананас, зехтин и соя; трябва да се избягват млечни продукти, пшеница, царевица и боб.
  • Кръвна група B: Тези от Вас, които са с кръвна група B, трябва да изберат разнообразна диета, включваща месо, плодове, млечни продукти, морски дарове и зърнени храни. За да отслабнат, хората с кръвна група В трябва да избират зеленчуци, яйца, черен дроб и сладник, но да избягват пилешко, царевица, фъстъци и пшеница.
  • Кръвна група АВ: Хората с кръвна група AB,  трябва да ядат млечни продукти, тофу, агнешко, риба, зърнени храни, плодове и зеленчуци. За отслабване най-добре е да приемате тофу, морски дарове, зелени зеленчуци и водорасли, но трябва да се избягват пилешко, царевица, елда и боб.

Какво казват научните проучвания за хранене според кръвната група?

Висококачествени проучвания за храненето според кръвната група не са публикувани в рецензирана медицинска литература. 

В медицинската литература на името на автора не разкрива изследвания, свързани с тази диета. 

Заслужава да се отбележат анализите, публикувани през 2013 и 2014 г. относно диетите според кръвната група.

 Анализ през 2013 г.  анализира световната медицинска литература и не открива проучвания, доказващи полза от диета за кръвна група. 

Анализ от  2014 г.  установи, че хората, спазващи някоя от диетите според кръвната група имат по-добри показатели на холестерол и кръвно налягане.

Какви са недостатъците на тази диета?

Какви са недостатъците на тази диета

 Храненето въз основа на вашата кръвна група изисква от Вас, след като знаете кръвната си група, трябва да започнете диета според нея.

Личните предпочитания може да са проблем: вегетарианецът с кръв от тип O няма да има желание да се храни с меса, така се отнася и за хората, които проблеми с глутена и т.н. 

Ако имате здравословни проблеми, като висок холестерол или диабет, може да се окаже проблем за Вас.

Кои са здравословните храни ?

Диетата според кръвна група се основава на теория; тя не е доказана с научни факти и нейната ефективност не е доказана в клинични условия.

Тя се основава на цели, естествени и непреработени храни, което я прави полезна, тъй, като не се основава на преработени храни.

Американското министерство на земеделието за 2020–2025 г. за американци предоставят препоръки за балансирано хранене.

Следните храни, богати на хранителни вещества, се считат за част от здравословната диета

  • Зеленчуци от всички видове (например, зеле , спанак , броколи ,  къдраво , зелен фасул ) 
  • Плодове, особено цели плодове (напр. Ябълки, плодове, пъпеш)
  • Зърнени храни, особено пълнозърнести (напр. Киноа , кафяв ориз, овес )
  • Постни животински протеини (напр. Пилешки гърди, риба, пуешки гърди, яйца)
  • Фасул и бобови растения (напр. Боб, леща, грах)
  • Ядки и семена (например, орехи , бадеми , слънчогледови семки )
  • Млечни продукти (напр. Мляко с намалено съдържание на мазнини, сирене, кисело мляко, както и обогатени алтернативи без млечни продукти на соева основа)
  • Масла, включително масла, съдържащи се в храни (напр. Зехтин, масло от авокадо , ядки, морски дарове) 

Добавете тези храни, защото зад тях има огромен брой научни проучвания за разлика от книгата хранене според кръвната група.

Използвани източници: https://www.health.harvard.edu

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.