7 неща, които не знаете за Чивас Регал 12-годишно

Чивас Регал 12-годишно е едно от най-популярните шотландски уискита в света. Неговите позлатени етикети са толкова лесно разпознаваеми, колкото и името. Но има неща, които сигурно не знаете за марката, а са доста интересни.

Чивас Регал 12

Какво може би не сте чували досега за Chivas Regal

Тук ще можете да прочетете за неща, за които не сте и подозирали до този момент. Експертите от онлайн магазин Сид-шоп помогнаха за откриването им.

Знаете ли, че:

  1. Бизнесът на създателите започва от магазин – братята, които са създали Чивас Регал 12 са започнали своя бизнес с бакалница в Абърдийн още през 1801 г. и около 50 години са се занимавали само с продажба на хранителни стоки, включително плодове, заленчуци, меса и други.
  2. Марката е спечелила кралска заповед да служи на кралица Виктория – продуктите на Chivas Regal 12 били толкова добре оценени, че са били отговорни за предоставянето на стоки на кралица Виктория при първото ѝ посещение в Шотландия през 1842 г. Очевидно Нейно Величество е била впечатлена, тъй като година по-късно бакалските търговци са получили кралска заповед, за да могат да продължат да предоставят стоките си на Короната.
  3. Чивас Регал помага за създаването на цялата технология по смесване – братята Чивас започват да смесват малц и пшеница, за да създадат собствено, висококачествено уиски. Те помагат и за създаване на цялостната система за това, която се използва от всички дестилерии за тези видове алкохол.
  4. Това било първото „луксозно“ малцово уиски в САЩ – в началото на 1900-те, дълго след като Chivas Brothers започват да смесват и продават скоча си, компанията стартира продажбите си в САЩ, чиято процъфтяваща икономика от индустриалната революция изисква луксозни артикули. Компанията е ребрандирана като Чивас Регал и започва да произвежда 25- и 12-годишен скоч в бутилка от 0.700.
  5. “Ефектът Чивас Регал 12” – историята гласи, че компанията просто удвоила цената на продукта и той повишил популярността си. „Ефектът на Chivas Regal“, както е известен, се отнася до нещо, което се счита за превъзходно само поради по-високата му цена, независимо от действителното му качество.
  6. Произвежда се в най-старата непрекъснато работеща дестилерия в Шотландия – с допълнителните приходи и разпределението на собствеността на Seagram’s, Chivas Regal успява да закупи Strathisla, най-старата действаща дестилерия в Шотландия. Единичният малц, използван в бленда на Chivas Regal 12-годишно, все още се произвежда там.
  7. Най-предпочитаното питие от известните – Чивас Регал 12-годишно е любимото уиски на Франк Синатра и на други ВИП персони.
  8. В момента е собственост на Pernod Ricard – френската компания за производство на алкохол Pernod Ricard успява да придобие Chivas Regal. До момента тя е била известна с производството на абсент.

Тези интересни факти правят марката още по-популярна и предпочитана.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.