Денят на свети Патрик се провежда всяка година на 17 март. Това е националният празник на Ирландия.
В статията ще научите поверията за този ден, как се празнува и неговата история.
Кой е Свети Патрик ?
Роден в Римска Британия в края на 4 век, той е отвлечен на 16-годишна възраст и отведен в Ирландия като роб.
Той успява да избяга, но се връща пак около 432 г., за да превърне ирландците в християни.
Към момента на смъртта му на 17 март 461 г. той е създал манастири, църкви и училища.
Около него има много легенди – например, че той изгонил змиите от Ирландия.
Видения на Свети Патрик
След повече от шест години като затворник Патрик избягва.
Според неговото писание глас – за който той вярвал, че е Бог – говорел с него насън, казвайки му, че е време да напусне Ирландия.
За целта Патрик изминава близо 500 км от графство Майо, където се смята, че е държан, до ирландския бряг.
След като избягва във Великобритания, Патрик съобщава, че е преживял второ откровение – ангел в съня му казва да се върне в Ирландия като мисионер.
Скоро след това Патрик започва религиозно обучение, продължило повече от 15 години.
След ръкополагането му за свещеник той е изпратен в Ирландия с двойна мисия: да служи на християните, които вече живеят в Ирландия, и да започне да покръства ирландците.
Факти за деня на свети Патрик
През 1848 г. няколко групи ирланци в Ню Йорк решават да обединят парадите си, за да образуват един официален парад на Деня на свети Патрик в Ню Йорк.
Днес този парад е най-старият цивилен парад в света и най-големият в САЩ с над 150 000 участници.
Всяка година близо 3 милиона души наблюдават шествието, което отнема повече от пет часа.
Бостън, Чикаго , Филаделфия и Савана също празнуват деня с паради, включващи между 10 000 и 20 000 участници.
Какви са основните ястия за деня на свети Патрик?
- Говеждо със зеле е традиционно ястие на свети Патрик. През 2009 г. в САЩ са произведени приблизително 26,1 милиарда килограма говеждо месо и 2,3 милиарда килограма зеле.
- Ирландският соден хляб се консумира широко през този ден
- Зелени детелини често се използват за парадите на празника.
Рецепти за деня на свети Патрик
Всички са малко ирландци в деня на свети Патрик!
Денят на свети Патрик е ден за честване на ирландската история и традиция.
По-долу представяме селекция от класически ирландски рецепти.
Ирландски соден хляб със стафиди
Продукти:
- 2 чаши брашно
- 5 супени лъжици захар, разделени
- 1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 3/4 чаена лъжичка сода за хляб
- 3 супени лъжици масло, охладено, нарязано на кубчета
- 1 чаша мътеница
- 2/3 чаша стафиди
Загрейте фурната до 170 C.
Използвайте тава, която има покритие против залепване.
В голяма купа разбийте брашното, 4 супени лъжици захар, бакпулвера и содата за хляб. Добавете масло.
С върховете на пръстите търкайте, докато се образува груба каша.
Сложете тестото в тава, покрита с хартия за печене, и печете около 30-40 мин.
Ирландски кафяв хляб
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 2 чаши брашно универсално плюс допълнително за месене
- 1/2 чаша препечен пшеничен зародиш
- 2 чаени лъжички сол
- 2 чаени лъжички захар
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1 пръчка (1/2 чаша) студено безсолно масло, нарязано на кубчета
- 2 чаши добре разклатена мътеница
Загрейте фурната до около 220 градуса.
Използвайте кръгла тава за торта.
Разбийте заедно брашното, пшеничния зародиш, солта, захарта, содата за хляб и сметаната в голяма купа, докато се комбинират добре.
След, като сте смесили продуктите, направете кладенче в центъра и добавете мътеницата, като бъркате, докато се образува тесто.
Внимателно омесете върху набрашнена повърхност, като добавите достатъчно количество брашно, за да не залепне тестото.
Прехвърлете тестото в тава за торта и изравнете.
Печете, докато хлябът леко покафенее и звучи кух при потупване на дъното.
Оставя се да се охлади за около час.