7 Вида изневяра и какво ни казват те

видове-изневяра

Ако някога сте ставали жертва на изневяра, първият въпрос, който вероятно сте си задали, е „Защо?“.

Последиците от изневярата са многобройни и е естествено да искате да знаете защо вашият партньор е избрал да изневери. Може да има много причини, защото има и много видове изневяра.

Всеки случай на изневяра е различен и за него има различна причина.

Какви са различните видове изневяра?

Съмняваме се, че ако разберете защо партньорът ви е изневерил ще намалите болката, която изпитвате. Ако разберете точно кой вид е изневярата, това вероятно ще намали чувството на объркване.

Освен това ще ви помогне или да излекувате връзката си, или да продължите по-бързо напред, ако решите да се разделите.

В интернет и форуми ще намерите редица теми за търсещи помощ жени при изневяра. Като тази тема:

Въпрос във форум за изневярата

1.Поддаване на изкушението

Случва се, когато човек е влюбен и привързан към партньора си, но се поддава на сексуалното си желание към някой друг.

Обикновено този тип изневери се ръководят от ситуационни обстоятелства или възможност, поведение, поемащо риск, и употреба на алкохол или наркотици.

Колкото повече е влюбен човек в партньора си, толкова повече вина ще изпитва в резултат на сексуалната си среща. Чувството за вина обаче избледнява, тъй като страхът да бъдат хванат е по-силен.

Пример за такава изневяра:

Никола е извън града 10 дни месечно заради работата си. Никола изневерява на Мария често по време на тези пътувания далеч от дома. Той е страхотен съпруг и баща, но когато се появи възможността Никола да „остане малко сам“, той се възползва от нея.

2. Нужда от одобрение

Този тип изневяра се основава на страх. Страхът да се противопоставим на нечие сексуално настъпление, защото това ще доведе до отхвърляне.

Хората може да имат чувства на сексуално желание, любов и привързаност към партньор, но все пак в крайна сметка изневеряват, защото имат остра нужда от одобрение.

В допълнение, нуждата им от одобрение може да ги накара да действат по начини, които са в противоречие с другите им чувства.

С други думи, някои хора изневеряват не защото искат да изневеряват, а защото се нуждаят от одобрението, което идва заедно с вниманието на другите.

Пример:

Георги тренира в спортен клуб. Той е винаги с екипа си и иска да бъде смятан за едно от момчетата. Всъщност Георги иска екипът му да го приема не като техен командир, а като някой, с когото могат да се идентифицират.

Ето защо Георги изневерява. Когато е далеч от дома, и той, и екипът му са в компания на жени. Георги се стреми да бъде като групата около него. Той смята, че така изгражда връзка със своя екип. Вместо да даде пример за екипа си, той избира да насърчи нежелателно поведение от страх да не бъде различен.

Те пренебрегва ценностите си в името на това с компанията му да бъдат еднакви в действията си.

3. Емоционална изневяра

Този тип изневяра се случва, когато изневеряващият има малка емоционална привързаност към партньора си.

Вероятно ангажиментът към брака е оправданието да не напускат съпруга/та си. Романтичната изневяра означава болка и за двамата замесени.

Тя рядко се превръща в дългосрочна, ангажирана връзка. Брачните проблеми трябва да са доста тежки, преди единият партньор да се разведе и продължи такава връзка.

Може да прочетете нашата статия, в която ще разберете дали един мъж още ви обича: признаци, че връзката ви ще бъде дълга

Пример за романтична изневяра:

Диляна е омъжена от 19 години. Въпреки че е отдадена на брака си, тя не се чувства интимно и емоционално обвързана със съпруга си. Диляна копнее за този вид връзка с мъж. Този копнеж я кара да търси това, което чувства, че и липсва в брака й.

През последните шест години Диляна е имала две дългосрочни афери с двама различни мъже. Нейните изневери са краткосрочни корекции за дългосрочен брачен проблем. Диляна се нуждае от решение за своите семейни проблеми, различни от изневярата.

4. Конфликтна романтична изневяра

Този тип изневяра възниква, когато хората изпитват истинска любов и сексуално желание към повече от един човек наведнъж.

Въпреки нашите идеалистични представи за само една истинска любов, възможно е да изпитаме интензивна романтична любов към множество хора едновременно.

Въпреки че подобни ситуации са емоционално възможни, те са много сложни и са склонни да създават много тревожност и стрес.

В този случай изневеряващите партньори, в опит да не причинят на никого вреда и болка, често в крайна сметка нараняват всички.

5. Изневяра от изгубени чувства

Този тип изневяра се появява, когато човек има връзка, но няма чувства към своя партньор.

Няма сексуално желание, не изпитва вече любов или привързаност, само чувство на обвързване, което държи двойката заедно.

Тези хора оправдават изневярата, като си казват, че имат право да търсят това, което не получават в сегашните си отношения.

Понякога те просто живеят така, в нещастна връзка ,и се стремят да удовлетворят нуждите си извън нея.

Какво следва след изневярата?

Сега, когато объркването ви е намаляло, зависи от вас да решите какви стъпки да предприемете по-нататък. Браковете и взаимоотношенията могат да преживеят изневярата, но дали вашите ще оцелеят, или не, ще зависи от вида на изневярата.

Единственото нещо, което трябва да знаете, е, че един опортюнистичен изневеряващ човек ще изневерява, независимо от това колко пъти им се разкрива и прощава изневярата.

Как да простим изневярата и да продължим заедно?

Както при всяка травма, откриването на изневярата ще създаде голям потенциал травмата да бъде преживяна отново и отново.

Нека обясним: Всеки път, когато има разлика в нормалните неща във връзката ви – SMS без отговор, телефон, който е изключен, или който преминава към гласова поща, нещо, което няма смисъл, не знаете къде се намира, закъснява, не e там, където e казал, че ще бъде – всичко, което може да бъде свързано с афера или с възможността изневярата да продължава, може да пресъздаде чувствата, свързани с предателството.

Тези чувства могат да включват паника, тъга, страх, гняв, подозрение, самота, загуба. Това ще продължи, докато доверието не бъде възстановено. Това ще отнеме време и няма да стане веднага.

Ето конкретен пример за жена, която е преминала през изневяра:


Ако вие сте този, който е имал афера, сега вашата работа е да помогнете на партньора си да се почувства отново в безопасност.

За да направите това, уверете се, че давате 100% отчетност толкова дълго, колкото е нужно на партньора ви да знае, че няма от какво повече да се притеснява.


Знайте, че вашият партньор (той или тя) не иска да бъде този човек, който няма доверие и който е подозрителен и параноичен.

Изневярата превръща доверчиви, любящи, отворени сърца в подозрителни, негодуващи, счупени.

Колко дълго ще продължи това – зависи много от това как се справяте с нещата. Бъдете отговорни всяка минута, 24 часа на ден. Бъдете отворена книга. Нека няма тайни.

Търсенето на информация не се състои в това да искат да ви хванат, а в това да искате да знаете, че няма за какво да се притеснява наранения човек.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.