Ще има някои различни неща върху, които да помислите, докато чакате второто си дете, въпреки че сте преживели бременност и раждане преди това. Осъзнаването на бъдещите промени – и помагането на по-големите ви деца да разберат какво да очакват – е най-добрият начин да се подготвите за това радостно събитие.

Сега ще Ви предоставим един разказ на жена, която вече е преминала през това

Когато първото дете стане ревниво

Когато моята първородна, Кейт, беше малкa над една година, бях изненадана от втора бременност (прекрасна изненада, но все пак).  Не се чувствах, че имах достатъчно време, за да се подготвя за майчинството на две момичета, в рамките само две години. И въпреки че много от моите приятели вече имат две деца, когато Сара се роди, повечето от тях все още мислеха само за втора бременност, затова се чувствах малко сама.

Всичко започна много добре, с моя съпруг, моите приятели и родителите наоколо, които ни помагаха. Беше горчиво, но невероятно да гледам как Кейт, която беше малка, се превърна в моето голямо момиче. Плюс това, Сара спеше през по-голямата част от деня, затова имах достатъчно време за да прекарам с по-голямата й сестра.

Но след няколко седмици, Сара изведнъж се събуди. И ако не я държах, беше ядосана! Дори когато четях приказки на по-голямата й сестра, тя плачеше. Необходимостта да се обслужват две деца по едно и също време, е само едно от първоначалните предизвикателства на второто майчинство.

Разделете вниманието и удвои натоварването

Предизвикателство: Дефицитът на вниманието на мама

Никоя от моите работи до сега, не ме беше подготвила за едновременно с това да отговоря на физическите и емоционалните нужди на две деца. За мен това е най-голямото (и текущо) предизвикателство.

Трябва да бъдете там до детето, чиито нужди са по-големи – помощ с гърнето, целувка за лека нощ – и покажете на другото си дете, че той или тя не е единственото създание в вселената.

Важно: Голямото ви дете трябва да свикне да ви споделя.

Повече безсънни нощи

Предизвикателство: безсънните нощи са тук отново

Аз съм една от щастливите майки, чиито деца спят през нощта (повече или по-малко). Но в началото и с двамата, тези денонощни хранения почти ме убиха. Нощем дори заспивах с малката си дъщеря, докато я кърмех в скута си.

Като майка за втори път знаете, че тези ранни дни без сън няма да траят вечно. Също така, опитайте се да бъдете търпеливи.

Неща, които наистина са по-лесни

  • Грижата за новородено, е вече повторение на наученето
    Знаете точно от какви дрехи имате нужда и вече притежавате голяма част от тях.
  • По-вероятно е да се доверите на инстинктите си дали детето ви е болно или има проблем с развитието.
  • Таткото може да вземе едно дете, без да проследявате и да поставяте под въпрос всеки негов ход.
  • Имате малко помощник, който е доволен, когато му благодарите, че сте взели кремчето за пелени, което сте изпуснали.
  • Вече имате бебешки дрехи и ако вашите деца са от един и същи пол, сте готови.
    В крайна сметка ще имате двойно щастие 🙂

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here