Предизвикателството втора бременност и малко дете

втора бременност и малко дете

Ще има някои различни неща, върху които да помислите, докато чакате второто си дете, въпреки че сте преживели бременност и раждане преди това.

Осъзнаването на бъдещите промени – и подкрепата за по-големите ви деца да разберат какво да очакват – е най-добрият начин да се подготвите за това радостно събитие.

Сега ще ви предоставим един разказ на жена, която вече е преминала през това.

Когато първото дете стане ревниво

Когато моята първородна Кейт беше малкa над една година, бях изненадана от втора бременност (прекрасна изненада, но все пак).  Не чувствах, че съм имала достатъчно време, за да се подготвя за майчинството на две момичета в рамките на само две години. И въпреки че много от моите приятели вече имат две деца, когато Сара се роди, повечето от тях все още само обмисляха втора бременност, затова се чувствах сама.

Всичко започна много добре, с моя съпруг, моите приятели и родителите наоколо, които ни помагаха. Беше невероятно да гледам как Кейт, се превърна в моето голямо момиче. Плюс това, Сара спеше през по-голямата част от деня, затова имах достатъчно време за по-голямата й сестра.

Много скоро обаче Сара искаше повече внимание. Дори когато четях приказки на по-голямата й сестра, тя плачеше. Необходимостта да се обслужват две деца по едно и също време е само едно от първоначалните предизвикателства на второто майчинство.

Прочетете и нашата подробна статия за родили: добро Възпитание на Деца

Предизвикателство: Дефицит на вниманието на мама

Нищо не ме беше подготвило за това как едновременно да отговоря на физическите и емоционалните нужди на две деца. За мен това е най-голямото (и текущо) предизвикателство.

Трябва да бъдете там до детето, чиито нужди са по-големи – помощ с гърнето, целувка за лека нощ – и да покажете на другото си дете, че той или тя не е единственото създание в вселената.

Важно: Голямото ви дете трябва да свикне да ви споделя.

Повече безсънни нощи

Предизвикателство: безсънните нощи са тук отново

Аз съм една от щастливите майки, чиито деца спят през нощта (повече или по-малко). В началото обаче денонощните хранения почти ме убиха. Нощем дори заспивах с малката си дъщеря, докато я кърмех в скута си.

Като майка за втори път знаете, че тези дни без сън няма да траят вечно. Също така, опитайте се да бъдете търпеливи.

Неща, които наистина са по-лесни

  • Грижата за новородено – вече просто повтаряте наученото.
    Знаете точно от какви дрехи има нужда и вече притежавате голяма част от тях.
  • По-вероятно е да се доверите на инстинктите си дали детето ви е болно, или има проблем с развитието.
  • Таткото може да вземе едното дете и вие да не поставяте под въпрос всеки негов ход.
  • Имате малък помощник, който е доволен, когато му благодарите, че е донесъл кремчето за дупе.
  • Вече имате бебешки дрехи и ако вашите деца са от един и същи пол, сте готови.
    В крайна сметка ще имате двойно щастие 🙂
Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.