Защо някои мъже обиждат партньорите си?

Защо някои мъже обиждат партньорите си?

Някои от Вас, може се питат кога един мъж обижда ?

Какво се крие зад обидите на един мъж над една жена?

Може би ще се изненадате, но психолозите наричат това поведение „задържане на половинка“

Едно проучване, направено от Стив Стюарт-Уилямс и колегите му са помолили 245 мъже (средна възраст 29 години) да запишат колко пъти през последния месец са обиждали партньора си, използвайки един или повече примери от списък с 47 обиди, подредени в 4 категории: физически обиди, обиди относно личната стойност или умствените способности (напр. „нарекох партньора си идиот“).

Проучването показва, че мъжете, които са обиждали повече партньорите си, са имали по-силно поведение в това да желаят задържане на половинката.

Подобни резултати са открити при втори експеримент, при който отделна извадка от 372 жени бяха помолени да запишат колко често партньорите им ги обиждат

Изследването показва, че обидите могат да служат, като функцията за задържане на половинка, като накарат „жената да почувства, че не може да си осигури по-добър партньор, в резултат на което е по-малко вероятно да напусне връзката“.

Други изследвания показват, че мъжете, които демонстрират поведение за задържане над половинка, са по-склонни да проявяват насилие към партньорите си. 

Когато приятелят ти те обижда, означава ли, че те обича ?

В една здравословна връзка, няма място за обиди и такъв човек, обича повече себе си, от колкото може да обича други хора.

В любовта, няма място за обиди, а за разговори и там е тънката граница.

Ако виждате, че човека до вас ви обижда, то трябва добре да се замислите над това.

Не бихме казали, че това е здравословна връзка и тя е полезна за вас.

Това, което може да се случи в една такава връзка, е че, чрез обидите, вашето самочуствие да намалее, да започнете да мислите, че не сте добър и достатъчен човек. Това не е така!

Чрез обидите, човека до Вас, желае да изгради точно такова мислете във Вас и да намали самочуствието ви.

Ако имате такъв човек до себе си, то първо поговорете с него и му обяснете, че това не е здравословна връзка.

Ако той не го разбира, просто напуснете тази връзка, защото с времето, това ще се отрази психически зле на Вас и всички до вас.

По темата:

McKibbin, WF, Goetz, AT, Shackelford, TK, Schipper, LD, Starratt, VG & Stewart-Williams, S. (2007). Защо мъжете обиждат интимните си партньори ? Личностни и индивидуални различия, 231-241.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.