Психология на лидерството: 7 важни лидерски качества

Добрият лидер, е този човек, който притежава в себе си почтеност, самосъзнание, смелост, уважение, емпатия и морал.

Как да бъдем лидер

Лидерството, е качество, което винаги помага в живота ни, без значение дали сме мъж или жена.

Лидерството е начин на мислене, начин на действие и най-важното – начин на общуване.

Лидерите вдъхновяват другите около себе си и ги карат да вярват в това, в което самите лидери вярват.

В следващите редове, ще преминем през една история, а след това, ще разберем и кои са 5-те основни черти на лидерите.

Какво е лидерството ?

Добрият лидер, е този човек, който притежава в себе си почтеност, самосъзнание, смелост, уважение, емпатия и морал.

Сега ще покажем това с пример.

Това е едно проучване от практиката на Саймън Синек. Той е поканен, като лектор на мениджърите в Apple и Microsoft. Две различни срещи, на две различни места.

По време на срещата на върха в Microsoft, около 80% от топ мениджърите на Microsoft говорят за това как ще победят Apple.

На срещата на върха на Apple, 100% от топ мениджърите в компанията, говорят 100% от времето си в презентацията за това да обяснят как ще помогнат на учителите да преподават и как ще помогнат на учениците да учат.

Едната компания е обсебена от визията и това, как да помага, а другата как да победи конкуренцията.

Познайте коя е най-скъпата компания в света ? Apple, разбира се.

Добрите лидери, разбират много добре, че понякога няма да имат най-добрият продукт сред конкурентите си, но целта не им е да спечелят тази надпревара, а да ни помогнат да станем по-добри от вчера.

Какво е ситуационно лидерство?

Всеки велик лидер знае, че има много променливи, които трябва да имате предвид, когато работите с екип. Всеки индивид има свои собствени:

  • Изминал път до тук
  • Личност
  • Стил на учене
  • Опит
  • Его
  • Мотивация

Когато водим разговори в работа или трябва да взимаме решения, трябва да имаме в предвид тези променливи, чрез което формираме в нас ситуационно лидерство.

Ситуационно лидерство означава адаптиране на вашия лидерски стил към всяка уникална ситуация или задача, за да отговорите на нуждите на екипа или членовете на екипа.

Как да бъде успешни лидери ?

Как да бъде успешни лидери

След примера, който дадохме, сме сигурни, че са възникнали купища въпроси в съзнанието ви.

Може би никъде другаде няма да прочетете тези черти на един успешен лидер, но всяка една от тези черти, е доказана с примерни от най-високо ниво, на най-успешните лидери в света.

Трябва да имаме кауза

Това не трябва да бъде просто една кауза, а справедлива кауза.

Това означава, че трябва да бъдем готови да пожертваме нашите интереси, за да напреднем.

Това означава, че можем да започнем работа за по-малко пари, защото вярвам в това, което прави тази компания. Когато не вярваме в това, което правим, ние често се отказваме и отиваме в компания, която ни предлага повече пари.

Всеки лидер, предлага на хората около себе си усещане за кауза.

Пример е Стив Джобс, който не вярва, че създават най-добрите компютри, а вярва, че това са инструменти, с които човечеството може да се противопостави на статуквото.

Това е светът, в който живеем днес, това беше неговата справедлива кауза, която го постави на челното място сред лидерите.

Трябва да имаме надежден екип

Някои от Вас, може би са били в хотел, в който не всичко в него е било супер луксозно, но персоналът винаги е казвал „здравей“, бил е учтив и все още помните това място.

Ако попитате един от хората, които работят в такава къща или хотел дали харесват работата си, те без да се замислят, ще Ви кажат „обичам работата си“.

Когато някой Ви каже, че обича нещо, това е емоция и е много по-различно от думата „харесва ми“.

Тоест, трябва да имате емоционална връзка с това, което правите. Ако влезем по-дълбоко и искаме да разбере защо има хора, които обичат работата си, 100% от тях ще кажат, че обичат работата си, защото мениджърите в тази фирма показват грижа за тях.

Те всеки ден ще минат през персонала и ще ги попитат как са, дали имат нужда от нещо, докато в компании, в които персоналът не „обича“ работата си, 100% от мениджърите там ще ги критикуват за неща, които не са свършили.

Един успешен лидер, винаги ще иска да помогне на персонала си да се справя по-добре и няма да ги критикува за всичко. Ето това се нарича лидерство.

Лидерството не е да бъдеш отговорен, а да се грижиш за тези, които са под твоя отговорност – да поемат рискове и да не се чувстват срах, ако се провалят.

Трябва да имаш достоен съперник

Да имаш достоен съперник, означава, че винаги когато погледнеш този съперник, ти ще виждаш своите слабости .

Нашите съперници са хора, които са толкова добри или дори по-добри, че самото им съществуване ни разкрива нашите слабости.

Целта тук не е да ги победим, целта тук е да се подобрим.

Конкуренцията е победа, а съперничеството е развитие.

Кои са вашите съперници? Те може да са хора, може да са организации, може да е държава. Това са тези, на които се възхищаваме и ни карат да се развиваме.

Екзистенциална гъвкавост

Следващото качество, което трябва да имате е екзистенциална гъвкавост. Какво е това?

И така до 1981 година, Apple вече е една голяма компания, тя създава нови продукти, разширява се и расте.

По време на една своята обиколка през 1981 година в технологичен център, на Стив Джобс е показана една иновация, наречена графичен потребителски интерфейс, с който мишката на компютърът, ще може да натиска по екрана. Да отваря папки и всичко това, което сега правим с мишката.

Веднага той разбира, че това е един мощен начин, чрез които ще накара много повече хора да използват компютрите, защото беше лесно и просто за използване.

Така, че когато излиза от този център за иновации, той казва на мениджърите си, че трябва да инвестират в тази компания, въпреки, че те вече са инвестирали милиони долари и време на компанията в разработване на съвсем различен начин за управление на командите в компютърът им Mac.

Това решение на Джобс създава и Macintosh, толкова добра компютърна платформа, че целият Windows е проектиран върху нея. Това буквално променя света и е причината поради, която всеки от нас има компютър в дома си.

Ето това е екзистенциална гъвкавост – това е способността да направим коренно различна промяна в решението си, защото намираме по-добър начин да напреднем в нашата кауза.

Тези хора изглеждаш луди за останала част от човечеството, като изоставяш нещо, което работи, но тези хора, виждат потенциала на тази промяна и я правят.

Трябва да имате смелостта да водите

Да имаш смелостта да бъдеш лидери и да водиш, е може би най-трудното нещо, което може човек да прави през живота си.

Целият натиск, очаквания и желания, са съсредоточени върху теб.

Да бъдеш лидер, без значение дали това е бизнес, дали е спорт, дали е държава, се изисква голяма смелост.

Най-важното, което трябва да знаете, е че животът е безкраен. Всеки от нас, има избор как да води своят живот.

Можем да го живеем с ограничено мислене – да печелим повече пари, да постигнем повече власт от всички останали неща или да живеем безкраен живот.

Живот, в който да създадем бизнес или организация, която ще бъде по-добра, защото ние работим в нея, да бъдем добри с хората около нас, защото след нас, те ще станат по-добри и причината за това, е че сме били част от живота им.

Това е просто избор – да живеем с безкраен начин на мислене или ограничен начин на мислене.

По темата:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.