Лидерството, е качество, което винаги помага в живота ни, без значение дали сме мъж или жена.

Лидерството е начин на мислене, начин на действие и най-важното – начин на общуване.

Лидерите вдъхновяват другите около себе си и ги карат да вярват в това, в което самите лидери вярват.

В следващите редове, ще преминем през една история, а след това, ще разберем и кои са 5-те основни черти на лидерите.

Какво представлява лидерството ?

Това е едно проучване от практиката на Саймън Синек. Той е поканен, като лектор на мениджърите в Apple и Microsoft. Две различни срещи, на две различни места.

По време на срещата на върха в Microsoft, около 80% от топ мениджърите на Microsoft говорят за това как ще победят Apple.

На срещата на върха на Apple, 100% от топ мениджърите в компанията, говорят 100% от времето си в презентацията за това да обяснят как ще помогнат на учителите да преподават и как ще помогнат на учениците да учат.

Едната компания е обсебена от визията и това, как да помага, а другата как да победи конкуренцията.

Познайте коя е най-скъпата компания в света ? Apple, разбира се.

Добрите лидери, разбират много добре, че понякога няма да имат най-добрият продукт сред конкурентите си, но целта не им е да спечелят тази надпревара, а да ни помогнат да станем по-добри от вчера.

Как да бъде успешни лидери ?

Как да бъде успешни лидери

След примера, който дадохме, сме сигурни, че са възникнали купища въпроси в съзнанието ви.

Може би никъде другаде няма да прочетете тези черти на един успешен лидер, но всяка една от тези черти, е доказана с примерни от най-високо ниво, на най-успешните лидери в света.

Трябва да имаме кауза

Това не трябва да бъде просто една кауза, а справедлива кауза.

Това означава, че трябва да бъдем готови да пожертваме нашите интереси, за да напреднем.

Това означава, че можем да започнем работа за по-малко пари, защото вярвам в това, което прави тази компания. Когато не вярваме в това, което правим, ние често се отказваме и отиваме в компания, която ни предлага повече пари.

Всеки лидер, предлага на хората около себе си усещане за кауза.

Пример е Стив Джобс, който не вярва, че създават най-добрите компютри, а вярва, че това са инструменти, с които човечеството може да се противопостави на статуквото.

Това е светът, в който живеем днес, това беше неговата справедлива кауза, която го постави на челното място сред лидерите.

Трябва да имаме надежден екип

Някои от Вас, може би са били в хотел, в който не всичко в него е било супер луксозно, но персоналът винаги е казвал „здравей“, бил е учтив и все още помните това място.

Ако попитате един от хората, които работят в такава къща или хотел дали харесват работата си, те без да се замислят, ще Ви кажат „обичам работата си“.

Когато някой Ви каже, че обича нещо, това е емоция и е много по-различно от думата „харесва ми“.

Тоест, трябва да имате емоционална връзка с това, което правите. Ако влезем по-дълбоко и искаме да разбере защо има хора, които обичат работата си, 100% от тях ще кажат, че обичат работата си, защото мениджърите в тази фирма показват грижа за тях.

Те всеки ден ще минат през персонала и ще ги попитат как са, дали имат нужда от нещо, докато в компании, в които персоналът не „обича“ работата си, 100% от мениджърите там ще ги критикуват за неща, които не са свършили.

Един успешен лидер, винаги ще иска да помогне на персонала си да се справя по-добре и няма да ги критикува за всичко. Ето това се нарича лидерство.

Лидерството не е да бъдеш отговорен, а да се грижиш за тези, които са под твоя отговорност – да поемат рискове и да не се чувстват срах, ако се провалят.

Трябва да имаш достоен съперник

Да имаш достоен съперник, означава, че винаги когато погледнеш този съперник, ти ще виждаш своите слабости .

Нашите съперници са хора, които са толкова добри или дори по-добри, че самото им съществуване ни разкрива нашите слабости.

Целта тук не е да ги победим, целта тук е да се подобрим.

Конкуренцията е победа, а съперничеството е развитие.

Кои са вашите съперници? Те може да са хора, може да са организации, може да е държава. Това са тези, на които се възхищаваме и ни карат да се развиваме.

Екзистенциална гъвкавост

Следващото качество, което трябва да имате е екзистенциална гъвкавост. Какво е това?

И така до 1981 година, Apple вече е една голяма компания, тя създава нови продукти, разширява се и расте.

По време на една своята обиколка през 1981 година в технологичен център, на Стив Джобс е показана една иновация, наречена графичен потребителски интерфейс, с който мишката на компютърът, ще може да натиска по екрана. Да отваря папки и всичко това, което сега правим с мишката.

Веднага той разбира, че това е един мощен начин, чрез които ще накара много повече хора да използват компютрите, защото беше лесно и просто за използване.

Така, че когато излиза от този център за иновации, той казва на мениджърите си, че трябва да инвестират в тази компания, въпреки, че те вече са инвестирали милиони долари и време на компанията в разработване на съвсем различен начин за управление на командите в компютърът им Mac.

Това решение на Джобс създава и Macintosh, толкова добра компютърна платформа, че целият Windows е проектиран върху нея. Това буквално променя света и е причината поради, която всеки от нас има компютър в дома си.

Ето това е екзистенциална гъвкавост – това е способността да направим коренно различна промяна в решението си, защото намираме по-добър начин да напреднем в нашата кауза.

Тези хора изглеждаш луди за останала част от човечеството, като изоставяш нещо, което работи, но тези хора, виждат потенциала на тази промяна и я правят.

Трябва да имате смелостта да водите

Да имаш смелостта да бъдеш лидери и да водиш, е може би най-трудното нещо, което може човек да прави през живота си.

Целият натиск, очаквания и желания, са съсредоточени върху теб.

Да бъдеш лидер, без значение дали това е бизнес, дали е спорт, дали е държава, се изисква голяма смелост.

Най-важното, което трябва да знаете, е че животът е безкраен. Всеки от нас, има избор как да води своят живот.

Можем да го живеем с ограничено мислене – да печелим повече пари, да постигнем повече власт от всички останали неща или да живеем безкраен живот.

Живот, в който да създадем бизнес или организация, която ще бъде по-добра, защото ние работим в нея, да бъдем добри с хората около нас, защото след нас, те ще станат по-добри и причината за това, е че сме били част от живота им.

Това е просто избор – да живеем с безкраен начин на мислене или ограничен начин на мислене.

По темата:

Оценете статията ни:
[Total: 1 Average: 5]