Ключът към отглеждането на здраво и щастливо дете е да установим солидна система от подкрепа и любов у дома, за да има сили и стремеж то да постигне целите си.

Изграждане на здравословни навици

Никой не може да спори, че отглеждането на деца с характер изисква време и големи усилия. Докато децата играят, говорят и правят всичко естествено, да бъдеш добър родител е много по-сложно.

Ако искате да знаете как да отгледате едно възпитано и добро дете, изпълнете следните стъпки.

1. Родителските грижи са на първо място

отглеждане- на-дете-стъпка-1-грижи-628x314

Трудно е това да се направи в един свят с толкова много конкуриращи се изисквания. Добрите родители съзнателно планират и отделят време за родителство и отглеждането на детето.

Те превръщат характера на детето си в основен приоритет. Разбира се, не трябва да пренебрегвате себе си, но трябва да свикнете с идеята да поставяте на първо място нуждите на детето си.

 • Ако имате партньор, тогава може всеки да поема част от грижите за детето, така че всеки от вас да има свое време.
 • Когато планирате седмицата си, нуждите на детето ви трябва да бъдат вашият основен фокус. Опитайте се да се изключите от цифровия свят и други несемейни задължения, когато прекарвате време с децата си.

2. Четете на детето си всеки ден

отглеждане-на-дете-стъпка-2-четене-на-книги

Вашите деца ще оценят това. Така подхранвате любовта към книгите и четенето. Отделяйте време да четете на детето си всеки ден – обикновено около времето за лягане, а може и по друго време.

Прекарвайте поне половин час всеки ден в четене.  Не само детето ви ще развие любов към думите, но и ще има по-голям шанс за академичен и поведенчески успех. Проучванията показват, че децата, на които ежедневно се чете, показват по-добро поведение в училище:

 • След като детето ви започне да се учи да чете или пише, нека то да поеме тази задача. Не поправяйте грешките му, за да не се обезкуражи.
 • Препрочитайте любимите приказки и книжки, за да развива детето умения. Обсъждайте ги и разказвайте.

3. Вечеряйте всички заедно

отглеждане-на-дете-стъпка-3-вечеряйте-заедно

Една от най-опасните тенденции в модерното семейство e храненето самостоятелно. Масата за вечеря е място за преподаване и предаване на нашите ценности. Семейното хранене трябва да води до  разговори и да поддържа идеали, които децата ще изповядват през целия си живот.

Ако детето ви се храни с вас, не прекарвайте времето за вечеря, критикувайки хранителните навици на детето ви и гледайки как то се храни. Това ще накара детето ви да свързва семейните хранения с негативни емоции.

 •  Вечерята ще бъде по-забавно, ако детето ви помага да изберете храна в магазина или да подредите масата, или да приготви храната, като например да измие зеленчуците. Едно по-голямо дете може да се справи с повече от измиването на храната. Включете цялото семейство в планирането на менюто за семейството и приготвянето на храната.

4. Създайте рутина за лягане

отглеждане-на-деца-стъпка-4-лягане-696x521

Добре е детето ви да си ляга по едно и също време всяка нощ. Създайте рутина, която детето ви да следва и да се придържа към нея. Проучванията показват, че когнитивните способности на децата могат да паднат с две нива след само един пропуснат час на сън, така че е важно те да получат колкото може по-голяма почивка.

 • Рутината трябва да включва време на спокойствие. Изключете телевизора, музиката и електронните устройства и говорете с детето си в леглото или му четете.
 • Не давайте на детето си сладкиши точно преди лягане, ще ви бъде трудно да го приспите.

5. Насърчавайте детето си да развива уменията си и да научава нови неща

отглеждане-на-деца-стъпка-5-спорт

Въпреки че не е нужно да записвате детето си на десет различни дейности, трябва да намерите най-малко една или две дейности, които детето ви обича да прави и да ги включи в ежеседмичната си рутина.

Това може да бъде всичко, от футбол до рисуване – няма значение, стига детето ви да развива талантите си и да показва любов към заниманията си. Похвалете детето колко добре се справя и го насърчавайте.

 • Записването на детето на различни занимания ще му помогне да се запознае с други деца и да се социализира.

6. Оставете детето да играе достатъчно

отглеждане-на-деца-стъпка-6-време-за-игра

„Време за игра“ не означава детето ви да седне пред телевизора. „Време за игра“ означава да отделите време за него и да го ангажирате активно, да му помагате да изследва света. Въпреки че може да сте уморени, важно е да покажете на детето си ползите от играта, за да получи стимулацията, от която се нуждае.

Обичайте вашето дете

Връзката между родител и дете е една от най-силните връзки в природата.  Любовните връзки идват и си отиват, но щом се свържете с бебето си, това е връзка за цял живот. Именно за това е важно да показвате любовта си.

1.Научете се да слушате децата си

отглеждане-на-деца-обичайте-детето-си

Да повлияете на живота им е едно от най-великите неща, които можете да направите. Лесно е да отгледате децата си и да пропуснете възможността за смислено напътствие. Ако никога не слушате децата си, а само им се карате, те няма да се чувстват уважавани и няма да се интересуват от вашите съвети.

 • Насърчете децата си да говорят. Това може да им помогне да комуникират успешно в бъдеще.

2. Отнасяйте се с детето си с уважение

отглеждане-на-деца-уважавайте-детето-си

Не забравяйте, че детето ви е живо, дишащо човешко същество, което има нужди и желания точно както всички хора. Ако детето ви се храни бързо, не му го натрапвайте постоянно на трапезата; ако сте обещали на детето да го заведете на кито, ако е послушно, не си променяйте обещанието, защото сте прекалено уморени.

 • Ако уважавате детето си, то е много по-вероятно детето ви също да ви уважава.

3. Любовта към детето никога не е твърде много

Мит е, че да обичаш детето си твърде „много“, да хвалиш детето си „прекалено много“ или да даваш на детето си „прекалено много“ обич може да го разглези. Даването на любов, привързаността и вниманието към вашето дете ще  го насърчи положително и ще развива положителните човешки качества у него. Никакви материални подаръци не могат да заменят любовта.

 • Кажете на детето си колко много го обичате поне веднъж дневно – за предпочитане толкова често, колкото можете.

4. Включете се в ежедневието на детето си

отглеждане-на-деца-правило-7-правете-нещо-заедно

Ще ви са нужни усилия всеки ден да бъдете до детето си, но ако искате да насърчите детето ви да развива собствените си интереси и характер, трябва да създадете силна система за подкрепа. Това не означава, че трябва да следвате детето си всяка секунда, но трябва да сте там във всички малки моменти, от първата му футболна игра до семейното време на плажа.

 • Щом детето ви започне училище, трябва да знаете какви класове посещава и имената на учителите.

Дисциплина

Каквото и да е възрастта на вашето дете, важно е да сте последователни, когато става въпрос за дисциплината. Ако родителите не се придържат към правилата и последствията, които създават, децата им също няма да го направят.

1. Децата имат нужда от граници

отглеждане-на-деца-дисциплина

Те ще игнорират тези ограничения понякога. Разумното наказание е един от начините, по които хората се учат на граници. Децата трябва да разберат за какво е наказанието и да знаят, че източникът е родителската любов.

 • Като родител ще ви трябват когнитивни инструменти, ако трябва да коригирате нежеланото поведение.

2. Наградете детето си за добро поведение

отглеждане-на-деца-награда-за-поведение

Награждаването на детето ви за добро поведение е още по-важно от наказанието за лошо поведение. Да накарате детето си да се гордее, когато прави нещо правилно, ще насърчи това поведение и в бъдеще. Ако детето ви се държи добре, проявява търпение, тогава му кажете, че сте забелязали доброто му поведение.

 • Не подценявайте важността на хваленето. Казвайки: „Аз съм толкова горд с теб за …“ може да накара детето ви да почувства, че доброто му поведение е наистина ценено.

3. Бъдете постоянни

Ако искате да дисциплинирате детето си ефективно, тогава трябва да сте последователни. Не можете да наказвате детето си и след това да му дадете бонбон. И ако детето ви прави нещо добро, не забравяйте да го похвалите. Последователността е изключително важна, защото създава рамки и граници.

 • Ако вие и партньорът ви заедно отглеждате детето си, тогава трябва да сте единен фронт и да използвате същите дисциплинарни методи. Не трябва да има „добро ченге, лошо ченге“ във вашия дом.

4. Обяснете правилата

Ако наистина искате детето ви да разпознава вашите дисциплинарни методи, тогава трябва да му обясните защо не може да прави определени неща. Кажете му защо това поведение ще бъде добро за него, за вас и за обществото като цяло. Създаването на връзка между действията на вашето дете и това, което те означават, ще помогне на детето ви да разбере процеса на вземане на решения.

5. Учете детето си да поема отговорност за действията си

отговорност за действията си

Това е важна част от дисциплинирането на вашето дете и изграждането на неговия характер. Ако то прави нещо нередно, попитайте го защо го е направило, вместо просто да му се карате. След като детето ви направи нещо непочтено, разговаряйте и го попитайте защо го е направило.

 • Важно е детето ви да знае, че всички правят грешки. Грешката не е толкова важна, колкото начинът, по който детето ви реагира.

Изграждане на характер

Има пряка връзка между липсата на емпатия от страна на детето, липсата на отговорност за собствените му действия и липсата на комуникативни умения. Способността на детето ви да комуникира по здравословен, интерактивен начин, отразяващ добрия му характер, трябва да включва споделянето на чувствата.

1. Не ограничавайте самообразованието на детето си

отглеждане-на-деца-самообразование-на-детето

Ние придобиваме добродетели чрез практика. Родителите трябва да помагат на децата и да насърчават моралното действие чрез самодисциплина, добри работни навици, любезно и внимателно поведение към другите. Важната линия в развитието на характера е поведението – тяхното поведение. Ако детето ви е твърде малко, за да изгради поведение, винаги можете да го научите да бъде любезно към другите, независимо от неговата възраст.

2. Бъдете добър пример за подражание

възпитание-на-деца-бъдете-добър-пример
Децата попиват всичко, което правят техните родители, и несъзнателно им подражават след време.

Човешките същества се учат предимно чрез модели на подражание.  Да бъдеш добър пример е може би най-важната работа за един родител. Ако викате на детето си и след това му кажете никога да не повишава тон, вашето дете ще мисли, че това поведение е добро и ще го прави.

 • Започнете да бъдете добър пример от първия ден. Вашето дете ще бъде наясно с настроенията и поведението ви по-рано, отколкото мислите.

3. Научете го на добри нрави и маниери

как-да-отгледаш-дете-стъпка-8-уважение
Научете детето си на уважение към другите.

Да научите детето си да казва „Благодаря“ и „Моля“ и да се отнася с уважение дори с непознати ще изиграе важна роля в живота му, това ще му помогне да успее в бъдеще. Не подценявайте силата да добрите обноски, научете го на уважение към възрастните.

Добрите маниери ще следват децата ви до края на живота им и трябва да започнете да ги моделирате отрано.

4. Използвайте само думите, които искате вашите деца да използват

отглеждане-на-дете-стъпка-9-не-нагрубявайте

Въпреки че може да почувствате желание да нагрубите някого, да се оплаквате или да казвате негативни неща за човек, който познавате, пред детето си, дори и да говорите по телефона, не забравяйте, че детето ви винаги обръща внимание на това. Дори ако спорите с партньора си, по-добре да го направите там, където децата не чуват. Детето ви не трябва да „попива“ негативни настроения.

5. Учете децата си на съпричастност

отглеждане-на-деца-стъпка-10-научете-го-на-съпричастност
Важно, е детето Ви да се поставя на мястото на другите @trax4life

Емпатията е важно умение. Ако детето ви изпитва съпричастност към другите, тогава то ще може да види света от по-безпристрастна гледна точка и ще може да се постави в обувките на някой друг. Да кажем, че детето ви се прибира у дома и ви казва, че неговият приятел Иван си е тръгнал сърдит от площадката, опитайте се да говорите за случилото се и поставете детето на мястото на Иван.

Мисията на За Нея е да помага на хората да се учат и наистина се надяваме, че тази статия ви е помогнала.


Още по темата:

Оценете статията ни:
[Total: 0 Average: 0]