Как да отгледаш щастливо дете: 10 съвета подкрепени от науката

Отглеждането на деца е трудно, но отглеждането на щстливи деца, е още по-трудно. Тук, обаче е всичко, което трябва да знаете:

Как-да-отгледаш-дете
Наръчник със снимки и съвети за това как да отглеждаш и възпиташ дете

Сега има много информация по темата за отглеждането на умни и успешни деца , но как да отгледате щастливи деца?

Понякога е трудно да се намери баланс между това, което е най-добро за децата, и това, което ги прави щастливи – но двете не трябва да се изключват взаимно.

Ключът към отглеждането на здраво и щастливо дете е да установим добра подкрепа и любов у дома, за да има сили и стремеж то да постигне целите си.

Ето и стъпките, за това как да отгледаме едно наистина щастливо дете, подкрепени с проучване направено от Peter N. Stearns*

1. Бъдете спокойни родители

Може би смятахте, че съветите ще бъдат изцяло насочени към децата Ви, но първите няколко съвета, които доказва науката, са насочени към родители.

Няма как едно дете да бъде щастливо, ако расте в една токсична среда, в която родителите му са агресивни или се карат.

Ако стреса, ежедневието или начина ви на живот, Ви кара да не бъдете спокойни, може да помислите за техники, като медитация, спорт, който да ви разтоварва или време сред природата.

Да бъдете спокойни, като родители е най-важната стъпка и основата, за да това да имате щастливо дете.

2. Бъдете щастливи самите вие

Втората стъпка, към това да имате едно дете с усмивка на лице, е Вие самите да бъдете щастливи.

Щастието на родители, пряко води и до щастие на децата им.

Колко щастливи сте самите Вие, е пряко свързано с това колко щастливи и успешни са вашите деца – връзката е огромна.

Обширни изследвания са установили голяма а връзка между майките, които се чувстват депресирани, и „отрицателните емоции“ , които имат техните деца. Те имат лошо поведение и други проблемни състояния. Депресия в родител, всъщност изглежда причинява поведенчески проблеми при децата.

Възпитанието и отглеждането на щастливо дете, първо започва от родителите и какви са те.

3. Изисквайте от тях усилия, а не съвършенство

Една често срещана грешка в родителите, е че имат изключително високи очаквания за децата си, без да разбираш, че така ги правят нещастни.

Хвалете децата за усилията, които полагат.

В едно проучване, по-голямата част от децата, които са хвалени поради тяхната интелигентност, избират по-лесни пъзели; защото не искат да загубят статуса си на „умни“. В друга група деца, 90 процента от тези, които са били хваление заради усилията си, са избрали по-труден пъзел.

Ето защо е важно да похвалите детето си, когато полага усилия. Но не го хвалете, когато греши, обаче.

4. Научете ги да изграждат взаимоотношения

Някога чули ли сте родител да учи детето си на това, как да се свързва с другите, особенно в България ?

Най-лесният начин да научите едно дете да се свързва правилно и създава контакти, е чрез емпатия и доброта.

Това не само, ще им помогне след време да създават лесно контакти, но ще ги превърне и в добри хора.

Следващият път, когато сте на детската площадка и някое непознато дете падне, помолете дете си да отиде и да го попита как е.

Не само децата, ние родителите имаме много да учим за емпатията и колко щастие всъщност ни носи тя.

5. Научете го на емоционална интелигентност

След съвет номер 4, логично идва мястото на емоционална интелигентност, която беше тема „Табу“ в България до преди 5 години.

Това е една от основите причини, поради която има толкова нещастни хора в България, не само деца, а и възрастни.

Емоционалната интелигентност е умение, а не вродена черта.

Една проста първа стъпка е да „съчувствате, етикетирате и валидирате“, когато се борят с гняв или чувство на неудовлетвореност.

Ето пример и се замислете колко родители сте чули да водят такъв разговор ?!

Мария: „ТОЛКОВА СЪМ ТИ ТОЛКОВА ЯДОСНА.“

Родител: „Ядосан си ми. Кажи ми защо се чувстваш така. Чувстваш ли се разочарована, защото няма да ти позволя да излезеш с приятели тази вечер?“

Свържете се с детето, помогнете му да определи какво чувства и му кажете, че тези чувства са нормални (въпреки че лошото поведение може да не е).

Създайте им навици за щастие и позитивни мисли

Никой не може да спори, че отглеждането на деца с характер изисква време и големи усилия. Докато децата играят, говорят и правят всичко естествено, да бъдеш добър родител е много по-сложно.

Ако искате да знаете как да отгледате едно възпитано и добро дете, изпълнете следните стъпки.

1. Родителските грижи са на първо място

отглеждане- на-дете-стъпка-1-грижи-628x314

Трудно е това да се направи в един свят с толкова много конкуриращи се изисквания. Добрите родители съзнателно планират и отделят време за родителство и отглеждането на детето.

Те превръщат характера на детето си в основен приоритет. Разбира се, не трябва да пренебрегвате себе си, но трябва да свикнете с идеята да поставяте на първо място нуждите на детето си.

  • Ако имате партньор, тогава може всеки да поема част от грижите за детето, така че всеки от вас да има свое време.
  • Когато планирате седмицата си, нуждите на детето ви трябва да бъдат вашият основен фокус. Опитайте се да се изключите от цифровия свят и други несемейни задължения, когато прекарвате време с децата си.

2. Четете на детето си всеки ден

отглеждане-на-дете-стъпка-2-четене-на-книги

Вашите деца ще оценят това. Така подхранвате любовта към книгите и четенето. Отделяйте време да четете на детето си всеки ден – обикновено около времето за лягане, а може и по друго време.

Прекарвайте поне половин час всеки ден в четене.  Не само детето ви ще развие любов към думите, но и ще има по-голям шанс за академичен и поведенчески успех. Проучванията показват, че децата, на които ежедневно се чете, показват по-добро поведение в училище:

  • След като детето ви започне да се учи да чете или пише, нека то да поеме тази задача. Не поправяйте грешките му, за да не се обезкуражи.
  • Препрочитайте любимите приказки и книжки, за да развива детето умения. Обсъждайте ги и разказвайте.

3. Вечеряйте всички заедно

отглеждане-на-дете-стъпка-3-вечеряйте-заедно

Една от най-опасните тенденции в модерното семейство e храненето самостоятелно. Масата за вечеря е място за преподаване и предаване на нашите ценности. Семейното хранене трябва да води до  разговори и да поддържа идеали, които децата ще изповядват през целия си живот.

Ако детето ви се храни с вас, не прекарвайте времето за вечеря, критикувайки хранителните навици на детето ви и гледайки как то се храни. Това ще накара детето ви да свързва семейните хранения с негативни емоции.

  •  Вечерята ще бъде по-забавно, ако детето ви помага да изберете храна в магазина или да подредите масата, или да приготви храната, като например да измие зеленчуците. Едно по-голямо дете може да се справи с повече от измиването на храната. Включете цялото семейство в планирането на менюто за семейството и приготвянето на храната.

4. Създайте рутина за лягане

отглеждане-на-деца-стъпка-4-лягане-696x521

Добре е детето ви да си ляга по едно и също време всяка нощ. Създайте рутина, която детето ви да следва и да се придържа към нея. Проучванията показват, че когнитивните способности на децата могат да паднат с две нива след само един пропуснат час на сън, така че е важно те да получат колкото може по-голяма почивка.

  • Рутината трябва да включва време на спокойствие. Изключете телевизора, музиката и електронните устройства и говорете с детето си в леглото или му четете.
  • Не давайте на детето си сладкиши точно преди лягане, ще ви бъде трудно да го приспите.

5. Насърчавайте детето си да развива уменията си и да научава нови неща

отглеждане-на-деца-стъпка-5-спорт

Въпреки че не е нужно да записвате детето си на десет различни дейности, трябва да намерите най-малко една или две дейности, които детето ви обича да прави и да ги включи в ежеседмичната си рутина.

Това може да бъде всичко, от футбол до рисуване – няма значение, стига детето ви да развива талантите си и да показва любов към заниманията си. Похвалете детето колко добре се справя и го насърчавайте.

  • Записването на детето на различни занимания ще му помогне да се запознае с други деца и да се социализира.

6. Оставете детето да играе достатъчно

отглеждане-на-деца-стъпка-6-време-за-игра

„Време за игра“ не означава детето ви да седне пред телевизора. „Време за игра“ означава да отделите време за него и да го ангажирате активно, да му помагате да изследва света. Въпреки че може да сте уморени, важно е да покажете на детето си ползите от играта, за да получи стимулацията, от която се нуждае.

Още по темата:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.