Как да прекарате по-малко време на телефона си: 6 съвета

Как да прекарате по-малко време на телефона си: 6 съвета

Знаете ли колко време на ден прекарвате на телефона си ?

 Ако данните са верни, вероятно са над 3 часа.

Данните от световна технологична компания установиха, че българите проверяват телефоните си средно 96 пъти на ден . Междувременно проучване от приложението RescueTime установи, че хората прекарват средно 3 часа и 15 минути на ден на телефоните си.

Чудите се как да прекарвате по -малко време на телефона си? 

В тази статия ние разбиваме някои прости стратегии, които да ви помогнат да намалите използването на телефона си. 

Не само ще имате повече часове седмично, които да използвате за други цели, но също така може да откриете, че сте по-щастливи, по-здрави и по-съсредоточени.

Защо да прекарвате по-малко време на телефона си

Вероятно не сте изненадани да научите, че хората прекарват много време в телефоните си. И може би се питате:

Какво като прекарвам толкова време на телефона? Защо да се откажете от навик, който изглежда не ви създава проблеми?

Въпреки че може да не се изненадате от това колко време някои хора прекарват на телефоните си, вероятно ще бъдете изненадани от някои от негативните ефекти, които причинява. 

Ето само няколко изумителни факта за използването на телефона:

  • Изследване на Университета в Аризона установи, че тийнейджърите със зависимост от смартфони показват признаци на депресия.
  • Проучване на университета в Пенсилвания установи, че по-малкото използване на социални медии може да доведе до значително подобряване на здравето.
  • Проучване на Journal of Behavior Addictions установи, че използването на смартфон намалява обхвата на вниманието ни и намалява способността ни да се фокусираме.

Въпреки че използването на смартфон очевидно няма същия ефект върху всички, данните показват, че прекарването на твърде много време на телефона ви може да увреди психичното ви здраве , да намали способността за фокусиране и да причини проблеми във взаимоотношенията.

6 съвета как да прекарвате по -малко време на телефона си

6 съвета как да прекарвате по -малко време на телефона си

След години на несъзнателно вдигане на телефона през целия ден, идеята да се откажете от навика вероятно изглежда без снисъл.

Можете да предприемете много стъпки, за да постигнете малък напредък, който ще допринесе за голяма разлика.

1. Проследявайте времето на екрана си

Както iPhone, така и Android имат функции, при които можете да проследявате общото време прекарано на телефона си. Можете да видите среднодневното си прекарано време, седмичното, както и приложенията, в които прекарвате най -много време. 

Когато видете колко часа на седмица прекарвате на телефона, най-вероятно ще останете без думи.

Това е шокиращо, ако помислите колко други неща може да правите за това време. Например, можете да започнете ново хоби или може би страничен бизнес, за да спечелите повече приходи.

Проследяването на времето пред екрана не е достатъчно, за да промените навиците си, но със сигурност може да ви даде необходимата мотивация.

2. Изключете известията

Известията могат да ни накарат да прекарваме повече време на телефоните си, отколкото сме планирали. 

Представете си това: Седите на бюрото си и работите, когато получите известие, че някой е коментирал последната ви снимка в Instagram. 

Отваряте приложението, за да видите коментара, и отнема само няколко секунди, за да отговорите.

Проблемът е, че сега имате телефона си в ръка с отворено приложение Instagram. Естествено, започвате да превъртате.

 Изведнъж, вместо да работите, гледате снимки в Instagram или гледате Instagram Stories. Същият проблем може да се случи с всичко от Instagram до Facebook и имейли.

Следователно, един от най -добрите начини за намаляване на времето на телефона е да изключите всички известия. 

След като вече не получавате известия, ще осъзнаете колко ненужни са били те и колко пъти без нужда посягате към телефона.

3. Изтрийте ненужните приложения

Повечето от нас вероятно са изтеглили приложение с намерението да го използват или изпробват, но никога повече да не го отварят. 

Може би сте планирали да изпробвате ново приложение за тренировка, което не ви е харесало или сте изтеглили и така и не го ползвате.

Ето защо е добре, периодично да триете приложения.

4. Преместете разсейващи приложения от началния екран

Имате ли определени приложения на телефона си, които несъзнателно отваряте всеки път, когато вдигнете телефона си?

 Не е нужно дори да мислите за това – просто вдигате телефона си и изведнъж се озовавате в това приложение. За много хора това са или социални медии, или имейл.

Един от начините да намалите времето прекарано на телефон, е да преместите приложенията от началния екран.

 Когато създавате допълнителната стъпка, като се налага да плъзгате до нов екран, за да отворите приложението, вие намалявате шансовете си да го отваряте всеки път, когато вдигнете телефона си.

5. Задайте аларма за време без телефон

Понякога всичко, от което се нуждаете, е малко напомняне да премахнете телефона си. Задаването на аларма на телефона ви може да ви помогне да направите това. 

Алармата може да бъде полезна, ако искате да получите напомняне за изключване на екрана на телефона през определено време.

Например, вие прекарвате доста време на телефона си вечер – задайте аларма няколко часа преди лягане,която да напомни, че е време да махнете телефона. 

Ако има човек до Вас, просто отделете това време за него.

6. Заменете телефона с книга или медитация

Книгата и медитацията са двете най-добри оръжия за намаляване на времето прекарано с телефон.

Книгата, е това, което ни премахва стреса и ни отвежда на друго място, като най-вече можем да научим много полезни неща от нея.

Медитацията пък, ни учи на мир и хармония със себе си . Това е още един начин, който може да ни помогне да премахнем телефона си.

Спомняте ли си, че в началото на статията, казахме, че прекарваме над 3 часа на ден пред телефона си.

Омнужете това по 30 дни и ще видите, колко много време губим от живота си в телефона ни.

А сега го сметнете и за година?!

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.