Как да се държим с мъж който ни е наранил ?

Как да се държим с мъж който ни е наранил

Нараняването от мъж, се е случвало на почти всяка жена и не е никак приятно чувство.

То поражда в една жена смесени емоции към този мъж – разочарование, гняв, а понякога дори и разочарование от всичко, което правим за него.

Жените, имат много по-добре развита емоционална интелигентност от един мъж и понякога мъжете дори не си дават сметка, че са наранили една жена.

Понякога тази болка идва просто от лоши думи, но друг път е толкова силна, че искате да прекратите отношенията си с този мъж.

В тази статия, ще разгледаме как трябва да се държите с мъж, който ние е наранил и кога трябва шумно да затворим вратата.

6 начина как да реагирате, когато някой ви е наранил

Независимо дали става въпрос за партньор, приятел или член на семейството, важно е да предприемем стъпки, с които първо да излекувате лошите емоции във Вас и прецените ситуацията.

1. Отделете време, за да осмислите емоциите си

В този момент, е много вероятно да сме изпълнени с всякакви емоции и е важно да отделим време, в които да ги разчетем и успокоим.

Преди да се изправите срещу човека, важно е да отделите малко време, за да обработите емоциите си.

Поемете дълбоко въздух и си дайте време и пространство да помислите как се чувствате и с какво точно ни е наранил. Това ще ви помогне да подходите към ситуацията спокойно и рационално.

2. Помислете за ситуацията

Когато един мъж Ви нарани, то той може да не го е направил съзнателно. Понякога мъжете реагират емоционално и не осъзнават ефекта, който имат думите им върху жените.

За един мъж, това може да е нещо нормално, като шега или небрежен коментар, който не означава нищо, но всъщност силно да засегнат една жена.

Така или иначе те са направили нещо, което ви е наранило, но е важно да определите дали са го направили нарочно или просто са казали нещо, което не са имали предвид.

Опитайте се да говорите с тях и да ги попитате какво са имали предвиденото, ако са Ви наранили с думи.

Ако не се извинят , тогава ще разберете, че е било умишлено и са целели просто да Ви обидят.

3. Откажете се от нуждата да сте прави

Важно е да изслушате страната на мъжът, който Ви е обидил. Вече казахме, че мъжете често пъти реагират емоционално и обмислят добре постъпките си.

Това може да ви помогне да разберете тяхната гледна точка.

Уверете се обаче, че сте поставили граници и не позволявайте на човека да манипулира или обезсилва чувствата ви.

Когато възникнат различия в мненията, това не означава непременно, че един човек е прав, а другият греши. 

4. Поставете граници

 Имате право да определите какви са вашите граници и да настоявате те да бъдат спазвани.

Ако този мъж продължава да се държи по обиден начин, важно е да поставите граници.

Това може да означава да ограничите с него или да ги изключите напълно от живота си.

От съществено значение е да дадете приоритет на доброто си психическо състояние и да се предпазите от по-нататъшно увреждане.

5. Простете, ако можете

Прошката може да бъде мощен инструмент за подобряване на отношенията между двамата човека.

Ако човекът е показал искрено разкаяние и полага усилия да се промени, то има причина да помислите за прошка.

Прошката обаче не означава забравяне или извинение на поведението му. Това означава да се отървете от болката и да продължите напред.

6.  Останете позитивни

Вместо да се разстройвате от това, което някой ви е казал, опитайте се да останете позитивни и да не позволявате някой да ви кара да се чувствате зле.

Понякога е трудно да останете позитивни, когато Ви е наранил близък за вас човек, но е важно да не позволявате емоцията да поема контрол над вашето щастие.

Ако постоянно се чувствате зле, това само влошава ситуацията, защото ви държи заключени в негативно мислене.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.