Митове за женската коса

Знаете ли, че косата расте с различна скорост? Също така, честата смяна на шампионите и маските няма да “разнообрази” и “подсили” косата, а точно обратното – ще я измори заради прилагането на различни, дори противоположни формули. Митовете за женската коса са изключително много, затова в статията се спираме на част от най-известните от тях.

Честото сресване не е непременно добро

Редовното сресване е ключово за здравето на косата. Не бива обаче да прекалявате, защото прекаленото опъване, особено когато косата е мокра, нарушава еластичността на косъма. Триенето на четката или гребена може да раздразни скалпа, което определено не бива да се случва при дамите със сух скалп. Ето защо избирайте четки от меки материали, като съобразите формата и вида им с гъстотата и дължината на вашата коса.

Избягвайте да решете косата директно от корените – започнете няколко сантиметра по-надолу и прекарайте гребена по цялата дължина на косата. Да, прекаленото сресване може да постигне обратен ефект, като доведе до накъсване и начупване на косъма.

Косата се променя, също както и тялото

Родени сте с мазна коса и нищо не може да се направи? Невъзможно е къдриците ви да се изправят по естествен път? Много жени смятат, че типът на косата им няма да се промени с времето, но това е мит. Косата може да се измени от по-мазна към по-суха и обратно, също както женските тела се променят с възрастта, с бременността, с менопаузата и сложните хормонални процеси.

Друга причина може да дойде от прекомерното третиране на косата с бои, гелове и други продукти за оформяне. Да, косата не е даденост, а това изисква от нас да се грижим още по-внимателно за нея. Най-вече с добра хигиена и използване не на агресивни, а щадящи продукти с натурални формули, например с екстракт коприва, нар, ядки или обещаващото saw palmetto.

Не само мъжете губят коса

Генерално се приема, че загубата на повече от 125 косъма на ден е притеснителна. Повечето жени мислят, че загубата на коса (оплешивяването) е характерна само за мъжете. Но се оказва, че повече от 50% от дамите преживяват или ще преживеят загуба на коса в даден момент от живота си. 

Ако забелязвате области с по-тънка или липсваща коса, добре е да вземете мерки. Има многобройни начини за предотвратяване на оредяващата коса и за лечение на косопад. Докато мъжете могат да разчитат на доказани продукти като всепризнатия finasterid, то при дамите първо трябва да се изясни какъв точно е проблемът и дали има временен характер.

Митовете за женската коса не могат да бъдат изчерпани с една статия. Вместо заключение, нека ви посъветваме – мийте косата с деликатни движения си толкова често, колкото има нужда, защитавайте я от студа, влагата и и горещините, намерете точната козметична формула и просто я обичайте такава, каквато е.

Източник на снимка:
Sofia Zhuravetc / Shutterstock.com

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.