Петте най-чести здравословни проблема при жените

най-честите-болести-при-жените

Представете си, че живеете без болести. Въпреки че няма гаранции за това, никога да не се разболеете, струва си да прочетете някои важни съвети, базирани на изследвания.

Кои са най-честите здравословни проблеми при жените?

Разгледахме рисковите фактори за всяка болест и попитахме експертите какво могат да направят жените, за да ги предотвратят.

Жените трябва да работят в партньорство с лекарите си, като разберат семейната си медицинска история, да учат все по-вече за здравословния начин на живот и да управляват симптомите си.

„Вие знаете какво ви кара да се чувствате добре, знаете кога не се чувствате добре, ето защо вие най-добре може да знаете кога трябва да се обърнете към лекар.

Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечните заболявания са водещ убиец на мъжете и жените. При жените състоянието е причина за около 29% от смъртните случаи, според изследвания.

И все пак смъртта сама по себе си не е най-големият проблем за жените със сърдечни заболявания. Истинският проблем е в инвалидността, казва Синди Пиърсън, изпълнителен директор на Националната здравна мрежа за жените.

„Има твърде много жени, които умират от сърдечни заболявания през 60-те си години, когато никой не очаква да умре, но сърдечните проблеми често са причина това да се случва“, казва Пиърсън.

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-честият рак при жените. Това е втората причина за преждевременната смъртност при жените.

Експертите казват, че страхът от рак на гърдата понякога може да бъде преувеличен и да спира жените да отидат при лекарите си за рутинен преглед.

„Ракът на гърдата е лечим“, уверява Диане Хеленджарис, MD, президент на Американската асоциация за женски болести. По думите и това не е смъртна присъда.

Тя настоява жените да се образоват за проблема и да осъществяват редовна профилактика.

Остеопороза

Болките в гърба и крехкостта са неща, които възрастните жени някога е трябвало да приемат, защото нищо не се е знаело за остеопорозата. Сега има стъпки, които жените могат да предприемат, за да избегнат подобни проблеми.

Остеопорозата заплашва 44 милиона американци, от които 68% са жени, съобщава Националната фондация за остеопороза.

Остеопорозата е до голяма степен предотвратима с хранителен режим, движение и подходящи добавки.

Други здравословни проблеми при жените

Болки в корема

Болка в яйчника

Киста на яйчниците

Ендометриоза

Бяло течение

Без значение какво заболяване имате, най-добре е да се консултирате с лекар, да спазвате профилактиката и назначеното лечение.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.