Какво е Паник атака и как да я преодолеем

Какво е паник атака и как да я преодолеем

Живеем в страшни и несигурни времена, така че едва ли е изненадващо, че ново проучване установи, че броят на търсенията в Google за „безпокойство“ и „панически атаки“ се е увеличил от началото на пандемията COVID-19.

Известна степен на безпокойство относно настоящата ситуация е нормална.

 В крайна сметка тревожността е една от най-честите човешки емоции, които имаме. 

Това е като нашата собствена вградена алармена система , която ни предпазва, предупреждава ни за опасност и изпраща сигнали до тялото ни, за да се приготвим да отговорим.

🔥 Как да преодолем паник атака?

Паническите атаки могат да се появят наистина внезапно, а понякога и без предупреждение.

 Ако започнете да чувствате, че имате паническа атака, ето пет неща, които можете да направите, за да преминете през нея:

 1. Дишайте . Вдишайте бавно през носа и броите до четири и издишайте на 4-ри през устата. Направете това няколко пъти.
 2. Намерете нещо за отвличане на вниманието. Фокусирайте се върху картина или нещо друго в офиса ви. Важно е да разсеете мозъка си наистина.
 3. Успокойте се. Често просто се доверяваме на мислите си, но не забравяйте, че по време на паническа атака погрешно гледаме на нещата, като опасни. Говорете със себе си. Кажете си, че сте в безопасност и ще се оправите.
 4. Заземяване . Приземете се тук и сега. Каква е датата и часът? Какво забелязвате около вас? Какво можете да чуете, помиришете, докоснете и видите?
 5. Успокойте се. Слушайте музика, смучете бонбон са неща върху които трябва да се съсредоточите. Те са особено полезни за използване, преди да изпаднете в ситуация, която ви кара да се чувствате неспокойни.

Препоръчваме ви да прочетете статията ни за позитивно мислене.

Ако установите, че за първи път изпитвате пристъпи на паника или ако те стават все по-чести, има много материали за самопомощ, до които можете прочетете.

Ако обаче установите, че наистина се борите с тежки паник атаки, говорете с личния си лекар. Те могат да ви насочат за когнитивна поведенческа терапия или консултации, които да ви помогнат да управлявате тревожността и паниката си.

Какво е паническа атака❓

какво е паник атака

Паническата атака е интензивна вълна от страх, характеризираща се с сърцебиене и тревожност.

 Сърцето ви бие често, не можете да дишате и може да почуствате, че умирате или полудявате. 

Паническите атаки често настъпват изведнъж, без никакво предупреждение, а понякога и без точна причина.

Те могат дори да се появят, когато сте отпуснати или сте заспали.

Паническата атака може да се случи еднократно, въпреки че много хора изпитват повторни епизоди. 

Глобалната пандемия отчита нарастване на заплахата и опасността във външния свят карат все повече хора да изпитват такива атаки. 

В резултат на това нашата алармена система се задейства много лесно.

 Рядко получаваме възможност да се чувстваме напълно в безопасност, тъй като дори в собствените си домове непрекъснато ни напомнят за заплахата навън с новините и какво ли още не.

В някои случаи, нашият мозък ни казва, че всичко е опасно – дори и най-нормалните задачи, като ходене до супермаркет или дори излизане от къщата, изглеждат невъзможни .

Тревожността може да доведе до паника или атаки на тревожност за някои от вас. 

Те се случват, когато погрешно тълкуваме нещо като опасно. Тези интензивни „фалшиви аларми“ могат да накарат тялото ни да мисли, че сме в реална опасност.

🙅Симптоми на паническо разстройство

Паническата атака е внезапната поява на силен страх или дискомфорт, който достига пик в рамките на минути и включва най-малко четири от следните симптоми:

 • Сърцебиене или ускорен сърдечен ритъм
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Усещания за задух или задушаване
 • Чувство на задавяне
 • Болка в гърдите или дискомфорт
 • Гадене или коремен дистрес
 • Чувство на световъртеж, несигурност, замаяност или припадък
 • Втрисане или усещане за топлина
 • Парестезия (усещане за изтръпване или изтръпване)
 • Дереализация (чувство на нереалност) или обезличаване (откъсване от себе си)
 • Страх от загуба на контрол или „полудяване“
 • Страх от смъртта

Някои хора изпитват това, което се нарича панически атаки с ограничени симптоми , които са подобни на пълноценни панически атаки, но се състоят от по-малко от четири симптома.

Въпреки че тревожността често е придружена от физически симптоми, като сърдечно биене или възли в стомаха, това, което отличава паническата атака от другите симптоми на тревожност, е интензивността и продължителността на симптомите. 

👉🏻 Паническите атаки обикновено достигат своя пиков интензитет за 10 минути или по-малко и след това започват да отшумяват. 

⚠️Какво задейства паническите атаки?

Много неща могат да причинят паническа атака и понякога дори когато няма причина за тях.

 Често пристъпите на паника се предизвикват от чувство на опасност , било в определени ситуации, било когато сме изправени пред нещо, от което имаме фобия. 

Някои хора имат атаки от обществения транспорт, летенето или социалните ситуации – докато за други това може да е отиването до супермаркета или да са в асансьор, който го задейства. 

Промените в тялото ни също могат да предизвикат паническа атака. 

Например, пиенето на много кофеин може да причини сърцебиене , което може да доведе до паническа атака.

Несъмнено пандемията също има много задействания. 

Например, носенето на маска може да предизвика паническа атака, ако човек започне да чувства, че не може да диша. 

Социалното дистанциране може да ни накара да започнем да възприемаме другите хора като „опасни“, така че ако сме близо до хората или на оживени места, това може да предизвика паническа атака.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.