Сексът след бременността се случва много често. Независимо дали сте в настроение или  интимността е последното нещо в съзнанието ви, ето какво трябва да знаете за секса след бременността.

Колко време след, като сте родила може да правите секс ?

секс-след-раждане

Въпреки че няма точен период на изчакване, преди да можете да правите секс отново, много лекари препоръчват да изчакате от четири до шест седмици след раждането, независимо от начина на раждане. Рискът от усложнения след раждането е най-висок през първите две седмици след раждането. Но чакането също ще даде на тялото ви време да се излекува. В допълнение може да имате умора, вагинална сухота, болка и ниско сексуално желание.

Боли ли сексът след раждане ?

via GIPHY

Хормоналните промени могат да оставят вагината ви суха и нежна, особено ако кърмите. Може да почувствате някаква болка по време на секс, ако лекувате епизиотомия или перинеални сълзи.

За облекчаване на дискомфорта по време на секс:

  • Потърсете облекчение на болката. Предприемете стъпки за облекчаване на болката, като изпразване на пикочния мехур,  топла вана или приемане на облекчаващо болката лекарство без рецепта.
  • Използвайте смазка. Това може да ви помогне, ако имате влагалищна сухота.
  • Експериментирайте. Обсъдете алтернативи на вагинално сношение, като масаж, орален секс или взаимна мастурбация. Кажете на партньора си кое ви кара да се чувствате добре.
  • Изберете правилното време. Отделете време за секс, когато не сте прекалено уморени или нетърпеливи.

Ако сексът продължава да бъде болезнен, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за възможните възможности за лечение.

ИСТИНАТА: Вероятно няма да се почувства толкова добре в началото.

Да, дори ако вашата матка, не е била значително наранена при раждането, хормоните след раждането могат да причинят проблеми там. „Предполага се, че болката е от травмата при раждането, което определено може да бъде така.

Това е свързано с ниски нива на естроген, които влияят върху еластичността на вагиналните тъкани“, казва Ребека Бот гинеколог.

Истина: Сексът е още по-важен сега.

„Ако няма физическа близост или ако това е наистина рядко, двойките започват да се чувстват като съквартиранти, което не е хубаво нещо. Чувството, че връзката е прекъсната, може да доведе до води до проблеми“, казва Ейми Левин

Започнете да показвате любовта си, преминете към ласкави целувки и завършете с един прекрасен секс. Други признават, че не са правили секс 6 месеца след ражането. Не е изненадващо, че тези двойки не се разбират добри.

Факт е, че няма да имате толкова много време да се забавлявате вечер или да излизате на вечери всяка вечер, така че сексът може да е нещо, което да ви напомня че сте заедно – много повече от това, че сте просто майка и баща. Също така, нека да бъдем честни, сексът ни прави по-щастливи. „Винаги се чувствам по-близо до съпруга си, след  като сме правили секс „, казва Тейлър.

Първите три важни неща, според много майки са: чаша вино, чувство за хумор и много смазване.

Истина: Сексът е още по-важен сега.

„Ако нямате физическа близост или ако сте правили рядко секс, двойките започват да се чувстват като съквартиранти, което не е хубаво нещо.Чувството, че връзката е прекъсната, може да доведе до проблеми“,

казва Ейми Левин.

Нивата на естроген спадат веднага след раждането и остават ниски по време на кърмене. „Когато една жена кърми, особено в началото, намаляването на естрогена, комбинирано с високи нива на пролактин и окситоцин, може да имитира менопаузата през първите два до три месеца“, казва д-р Бут.

ИСТИНА: Следобедните часове наистина могат да бъдат възхитителни.

секс-след-раждане-следобед

„Вечер бях прекалено уморена, за да прочета дори една страница от моята книга, да не говорим за секс“, споделя майка в едно проучване на тази тема. „Усещах, че се превръщам в съпруга, която никога не се чувства добре.“ После разбраха, че следобед, когато спи синът ми, е  идеалното време за секс. „Отне ми напрежението и нещата коренно се промениха“, казва тя.

Истина: Всъщност може да е по-добре, отколкото си мислиш.

Има много жени, които казват, че се наслаждават повече на секс след бременност, отколкото преди са били родители. Това може да изглежда трудно да се повярва, като се има предвид, всичко, което току-що прочетохте, но за много е така. Едно възможно обяснение: „Раждане събужда редица усещания и в резултат на това нашите органи, особено нашите гениталии, стават по-живи, увеличавайки нашия потенциал за удоволствие“, отбелязва Левин.

Дори при бременност, детето може също да се  премести във вътрешни части на точното място, за да ги направи по-чувствителни към стимулиране.

Истина: Ще го поискаш отново.

Точно както искате да излизате с приятели, да отидете на хубав ресторант, ще искате отново и отново да правите секс след раждането си. “

Дайте си време да минат болките след раждането и веднага след това започнете да го практикувате“, казва Кристи, майка на две деца, които са имали трудно време да възобновят нормалния сексуален живот след първата си работа.

„Бъдете честни и отворени един към друг и помнете, че понякога може да не сте в настроение, но ще се радвате, че сте го направили след това !“

Противно на това, което може би си мислите, като има повече деца, това не значи по-малко секс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here