Секса след раждане – Кога да го направим за първи път?

кога-и-как-да-правим-секс-след-бременност
Сексът след бременност може да бъде много по-добър от този преди да сте родила.

След бременността и раждането идва времето за възраждане на сексуалния ви живот.

Независимо дали сте в настроение, или  интимността е последното нещо в съзнанието ви, ето какво трябва да знаете за секса след бременността.

Кога да започнем секс след раждане?

секс-след-раждане

Периодът за възстановяване след раждане е индивидуален.

Повечето лекари препоръчват да изчакате от четири до шест седмици след раждането, независимо от начина на родоразрешение.

Рискът от усложнения след раждането е най-висок през първите две седмици. В допълнение, може да сте уморени, да страдате от вагинална сухота, болка и ниско либидо.

Боли ли сексът след раждане?

Хормоналните промени могат да предизвикат вагинална сухота, особено ако кърмите. Може да почувствате някаква болка по време на секс, ако сте имали епизиотомия или перинеотомия.

За облекчаване на дискомфорта по време на секс:

  • Потърсете облекчение на болката. Предприемете стъпки за облекчаване на болката, като изпразване на пикочния мехур,  топла вана или приемане на облекчаващо болката лекарство без рецепта.
  • Използвайте лубрикант. Това може да ви помогне, ако имате влагалищна сухота.
  • Експериментирайте. Обсъдете алтернативи на вагинално сношение, като масаж, орален секс или взаимна мастурбация. Кажете на партньора си кое ви кара да се чувствате добре.
  • Изберете правилното време. Отделете време за секс, когато не сте прекалено уморени или нетърпеливи.

Ако сексът продължава да бъде болезнен, консултирайте се с вашия лекар за възможностите за лечение.

Вероятно няма да се чувствате толкова добре в началото

Да, дори ако не сте претърпели големи травми при раждането, хормоналната буря може да причини някои проблеми.

Какви са ползите на секса след раждане?

„Ако няма физическа близост или ако това се случва наистина рядко, двойките започват да се чувстват като съквартиранти, което не е хубаво нещо. Чувството, че връзката е прекъсната може да доведе до проблеми“, казва Ейми Левин.

Започнете да показвате любовта си, преминете към ласкави целувки и завършете с един прекрасен секс. Други признават, че не са правили месеци след ражането. Не е изненадващо, ако тези двойки не се разбират добре.

Факт е, че няма да имате толкова много време да се забавлявате вечер или да излизате на вечери, така че сексът може да е нещо, което да ви напомня че сте заедно – много повече от това, че сте просто майка и баща. Също така, нека да бъдем честни, сексът ни прави по-щастливи.

Първите три важни неща, според много майки са: чаша вино, чувство за хумор и много лубрикант.

Следобедните часове може да се окажат по-подходящи за секс

секс-след-раждане-следобед

„Вечер бях прекалено уморена, за да прочета дори една страница, да не говорим за секс“, споделя майка в едно проучване на тази тема. „Усещах, че се превръщам в съпруга, която никога не се чувства добре.“ После двойката е открила, че следобед, когато спи синът им, е  идеалното време за секс. „Това снема напрежението и нещата коренно се промениха“, казва тя.

Всъщност може да е по-добре, отколкото си мислите

Има много жени, които казват, че се наслаждават повече на секса след бременност и раждане, отколкото преди това. Едно възможно обяснение: раждането събужда редица усещания и в резултат на това нашите органи, особено нашите гениталии, стават по-живи, увеличавайки нашия потенциал за удоволствие.

В един момент отново ще поискате да правите секс

Точно както искате да излизате с приятели, да отидете на хубав ресторант, ще искате отново и отново да правите секс след раждането.

Дайте си време да се възстановите.

Бъдете честни и отворени един към друг и помнете, че понякога може да не сте в настроение, но ще се радвате, че сте го направили след това.

Противно на това, което може би си мислите, като имате деца, това не значи по-малко секс.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.