5 лесни идеи за декориране на лятна вила

5 лесни идеи за декориране на лятна вила

Лятото е любим сезон на повечето хора, а тези, които имат лятна вила, където да прекарват свободното си време, се смятат за щастливци.

Разбира се, къщата има нужда от поддръжка, за да е в добро състояние. Но да е чиста и спретната не е достатъчно, естетиката и красотата също не бива да бъдат пренебрегвани.  

Представяме ви 5 лесни идеи за декориране на лятна вила, които няма да ви костват много средства, време и усилия, а в същото време ще направят мястото по-приятно за живеене и отдих.

1. Декориране на лятна вила – цветове

През лятото слънцето грее ярко, затова нека и вилата да грейне в свежи и ярки цветове. Направете нещо много лесно и просто – пребоядисайте стените.

Ако са в мрачни или неутрални тонове, внесете настроение с нов цвят – жълто, зелено, розово, а защо не и червено? Има вариант да смените цвета и на само една от стените – така и интериорът ще се раздвижи, и ще бъде по-интересно и шарено, и разнообразието е гарантирано.

Не се страхувайте да експериментирате –  украсете една от стените с картини, рисунки или фототапет.

2. Морско настроение декорацията на лятна вила

Морско настроение декорацията на лятна вила

Дори и вилата да се намира далеч от морето, можете да внесете морско настроение чрез подходящата декорация. Най-лесното нещо е да поставите черупки от миди в стъклени чаши или бурканчета.

Този идея за декориране на лятна вила изглежда проста, но е много ефектна и красива. Ако сте любители на ръчния труд, можете да си поиграете и повече – да направите различни формички, които да залепите на стената например.

Вариантите за украса от миди не свършват дотук – бихте могли да си направите от тях свещници или саксии, или да ги превърнете във висяща украса. Опциите наистина са много, въпрос на желание, въображение и вкус е на коя ще заложите. 

3. Възглавници – различни и навсякъде

Възглавниците са прекрасна и лесна идея за декорация на всеки дом, но когато става дума за лятна вила, са особено подходящи. Те създават усещане за лежерност и безвремие, а именно от тях имаме нужда по време на лятната почивка, нали? 

Възглавниците може да са всякакви – малки, големи, шарени, едноцветни… въобще, каквито душа ви иска. Подходящо е да ги разположите както върху дивана, така и по ъглите, и на земята. Ако тези на земята са достатъчно големи, може да влязат и в ролята на столче. Разбира се, би било хубаво цветовете им да са съчетани подходящо с останалата част от интериора. 

Ако се чудите как да декорите градита, прочетете статията ни за декорация на лятна градина.

И един прост и лесен за изпълнение съвет – сменяйте местата им периодично, това е изключително бърз начин за промяна на визията на стаята. Или ги местете от стая в стая, това също е вариант за промяна. 

4. Близост до природата – обградете се от цветя

Лятната вила обикновено е на тихо и спокойно място, в близост до природата.  Нека тази близост се усеща и в интериора на дома. Обградете се от истински цветя – те ще донесат необходимата глътка свежест. А вазите и саксиите, в които са поставени, могат да бъдат прекрасна декорация. 

Що се отнася до саксиите, можете много да експериментирате. Специалистите по интериорен дизайн съветват да избягвате пластмасата, тъй като загрозява гледката. Керамиката е далеч по-добър вариант. Разбира се, и тук може да се експериментира. Все по-популярни стават саксии от стари обувки, например.

Те са особено подходящи за двора и градината, но и за стаите не са лоша идея, особено ако обзавеждането ви е винтидж и ретро. Саксиите пък може да се поставят в стар куфар. Така че ако имате такъв, не бързайте да го изхвърляте. Старите и наглед непотребни вещи може да заживеят нов живот, влизайки в нова роля. 

5. Терасата и дворът – с цветни лехи и украса

Дворът е не по-малко важно място от стаите, когато говорим за лятна вила. Дали разполагате с кът за сядане на външна тераса, или в самото дворно място, няма значение.

При всички случаи това местенце трябва да е приятно и уютно, тъй като именно там се прекарват дългите летни вечери, когато навън е прохладно, а над вас са само звездите… 

Ето защо сложете украси, които да носят настроение –  вази, саксии, сувенири, декоративни елементи, каквото поискате. Боядисайте столовете и масата в свеж цвят, нека самите те изглеждат не просто като мебели, а като част от декорацията.  

Саксиите в двора могат да бъдат около старо колело например или пък да бъдат обградени от камъчета в правилна или неправилна форма. За тях споменахме и по-горе, че могат да бъдат както традиционни, така и от стари обувки или пък да са облицовани с миди или друга украса. 

Цветните лехи са неизменна част от красивите и добре поддържани дворове, така че засадете различни растения и им се радвайте!

Сигурни сме, че тези идеи за декориране на лятна вила, са всичко от което се нуждаете.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.