Как да си направим перфектното домашно мохито ?

Знаехте ли, че Мохитото е създадено в Куба през 19 век. от фермер на име Хуан Мендес ?

Как да си направим перфектното домашно мохито ?

Освен най-добрата рецепта за домашно мохито, в статията ще научите и много интересни факти за тази освежаваща напитка от прясна мента, пикантен лайм, тръстикова захар и газирана вода.

Мохито, е класически кубински коктейл, които се състои само от четири съставки, но става ве по-полярно питие. Неговият свеж и прохладен вкус го прави предпочитано питие пред всички коктейли на света. В тази статия ще научите как се прави перфектното домашно мохито, което ще бъде по вкуса на всеки един.

Рецепта за перфектното домашно мохито

Рецепта за перфектното домашно мохито

За да си направите домашно мохито, ще ви трябват следните съставки:

 • 40 мл бял ром
 • 10 листа от мента
 • 1 лайм, нарязан на четвъртинки
 • 2 чаени лъжички захар
 • 60 мл газирана вода

Начин на приготвяне:

 1. Сложете листата мента в блендер заедно с резени от лайм и захарта. Блендирайте, докато листата станат малки и захарта се разтвори добре.
 2. Добавете рома и разбъркайте още веднъж добре.
 3. Прецедете коктейла в чаша, напълнена с лед.
 4. Добавете газираната вода и украсете стените на чашата с мента и лайм.

Мохитото е идеална напитка за горещ ден. То е освежаващо, ароматно и вкусно. Ако търсите начин да се охладите и да се насладите на вкусна напитка, мохитото е перфектният избор за вас.

Ето няколко съвета за приготвяне на перфектно мохито:

 • Използвайте пресни листа мента.
 • Не прекалявайте със захарта.
 • Блендирайте листата на ментата добре, за да се освободи ароматът им и течността да ги ъпсорбира добре.
 • Сервирайте мохитото с лед.
 • Украсете мохитото с мента и лайм.

Ако изпълните рецептата правилно, ще можете да приготвите домашно мохито, което ще бъде по вкусно от всяко мохито, което сте консумира в някой бар.

Интересни факти за мохито:

Интересни факти за мохито

Мохито е създадено в Куба през 19 век. Легендата разказва, че един фермер на име Хуан Мендес е смесил ром, мента и лайм, за да създаде напитка, която да му помогне да се пребори с жегата. Напитката се оказала толкова вкусна, че бързо се разпространила из Куба и по-късно по целият свят.

Ето няколко интересни факти за мохито:

 • Любимото питие на Ърнест Хемингуей: Известният американски писател Ърнест Хемингуей е бил луд фен на мохито. Той често е отивал в La Bodeguita del Medio в Хавана, Куба, където често пиел любимата си напитка. Там сега може да се прочетат много негови цитати за мохитото.
 • Оригиналната рецепта на мохито, съдържа определен вид мента: Традиционно мохитото се прави с мента „yerba buena“, вид кубинска мента. Днес коктейлът се приготвя със сортове мента , които се намират в региона на държавата, в която се прави.
 • Пиратска връзка: Освен връзката си със сър Франсис Дрейк, мохитото е свързано и с пирати. Някои източници предполагат, че пиратите, които са посещавали Куба през 16-ти и 17-ти век, също са били големи фенове на мохито.
 • Вдъхновение от Нобеловата награда: Мохитото вдъхновява носителеля на Нобелова награда Габриел Гарсия Маркес. В неговия роман „Любов по време на холера“ главният герой, Флорентино Ариса, е описан като любител на коктейла.
 • Вариации в съставките: Докато класическата рецепта за мохито съдържа бял ром, вариациите на коктейла се правят с различни видове ром, като тъмен ром или ром с подправки.
 • Мохито и президентската кампания в САЩ през 2008 г.: По време на президентската кампания в САЩ през 2008 г. мохитото привлича голямо политическо внимание, като често се съобщава, че Барак Обама много обича мохито. Това повиши популярността на коктейла в САЩ и увеличава консумацията му.
 • Световен рекорд на Гинес: През 2016 г. Хавана, Куба, постави световен рекорд на Гинес за създаване на най-голямото мохито. Огромният коктейл е висок над 4 метра и съдържаше цели 6286 литра (приблизително 1660 галона) от освежаващата напитка.
 • Вариант за нискокалоричен коктейл: В сравнение с много други коктейли, класическото мохито е с относително ниско съдържание на калории. Това го прави популярен избор за тези, които искат да се насладят на освежаваща алкохолна напитка, без да консумират излишни калории и добавени захари.
 • Национален ден на мохито: Да, мохитото има свой собствен ден за празнуване! Националният ден на Мохито се отбелязва на 11 юли всяка година, когато ентусиастите по целия свят вдигат чашите си, за да вдигнат тост за този обичан от тях коктейл.

Мохитото несъмнено е оставило трайно влияние върху света на коктейлите и е обичано на всяко място по земното кълбо.

Наздраве !

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.