Как да бъдем щастливи? 5 техники доказани в книги

Тук са 6 доказани научно психологически трика, с които може да бъдете щастливи. Особенно важен е трик номер 6!

Как да бъдем щастливи: 4 малки навика за щастие

Ако искате да сте щастливи, трябва да научите и разберете навиците на щастливите хора.

Постигането на удовлетворение от живота е едно нещо – това може да стане чрез цели и постижения. Но щастието се постига съвсем по различен начин.

Щастливите хора имат едно просто правило за щастието: Освободете се от нещата в живота си, които ви правят нещастни. Забравете нещата, които не ви носят радост и щастие.

Какво е щастието ?

Много от нас не са щастливи, просто защото това не е нещо материално, което можеш да пипнеш, а е вътрешно чувство, което варира от човек, до човек.

Да кажем, че обичате животните. Кога един такъв човек ще е щастлив? Щастлив, ще бъде, когато вижда, че няма животни, които страдат и изпитват глад по улиците.

За друг, щастието, ще бъде когато всички до не него са здрави, защото това, което го прави щастлив е здравето.

Ето, че за да си отговорите на въпроса, как да бъда щастлив, първо трябва да дефинирате какво за Вас е щастието.

Има обаче два ключови компонента, които формират във всеки човек щастие:

  • Щастие от живота: В този компонент са включение няколко сфери на живота Ви. Колко щастливи се чувствате в семейството си, работата си и всички важни неща за Вас.
  • Балансът на емоциите: Всички ние сме изложени на положителни и отрицателни емоции. Балансът и по-скоро, ако имате повече положителни емоции, то Вие ще бъдете щастливи.

Първа стъпка, е да откриете себе си и това, което Ви прави щастливи.

Как да го постигнем?

Постигането на щастие, не е толкова трудно, колкото си мислите.

Мислете за живота като пътуване, на което трябва да се наслаждавате.

Има едно грешно схващане за щастието – колкото по-богат е един човек, толкова по щастлив е.

Има връзка между щастието и това колко парите имате, но всъщност връзката е много по-малка от колкото си мислят всички.

С това искаме да покажем, че да бъдещ щастлив, не означава, че трябва да бъдеш богат, а просто да обучиш мозъка си, чрез психологически трикове на това.

Как да постигнем щастието? Тези 6 малки навика за щастие, са всичко, от което имате нужда:

1. Признайте, че сте нещастни

Признайте, че сте нещастни

Преди да изпитате щастие, трябва да сте изпитвали нещастие. Положителните емоции не може да съществуват без негативни емоции.

Сънищата, не може да съществуват без кошмари. С други думи, ако искате да бъдете щастливи трябва да признаете, че има моменти, в които сте нещастни и да ги приемете.

Щастието е сложна емоция; това е много повече от радост и еуфория. Когато сте щастливи, може да изпитвате голямо разнообразие от чувства, вариращи от благодарност и гордост до любов и носталгия.

Тези „щастливи чувства“ създават дълбоки лични емоции, които създават щастието в нашият живот.

Именно за това, Вие трябва да признаете и онези моменти, в които сте най-тъжни, най-ядосани и най-разочаровани. Защото тези моменти Ви помагат да разберете и усетите какво е щастието.

Позволете си да изпитвате всички онези лоши емоции, а не слагайте маската на усмивката, тогава, когато дълбоко във вас сте ядосани.

Тук много биха ви помогнали книги на тази тема, както и вдъхновяващи книги. Ние сме създали списък с 7 важни книги, които всяка жена е добре да прочете.

2. Правете комплименти

Правете комплименти

Какво се случва когато направите комплимент на някой друг ? Какво е усещането да похвалиш непознат човек ?

Правенето на комплимент е прекрасно вдъхновяващо преживяване. Да накараш някой да се усмихне или разсмее доставя положително усещане у самият теб.

Това подобрява настроението ти, заздравява приятелства, но също така е и мощна психологическа стимулация, която повишава увереността ти и води до щастие.

Припомнете си, когато за последно сте похвалили близък човек, когато той е постигал някоя своя цел или е повишен на работа, например ?

Много малко хората изразяват похвали и подкрепа в такава ситуация.

Понякога може да сравняваме своят живот с техният и това да ни пречи да направим комплимент. Тук проблемът не е егото или гордостта ви.

Ние просто не знаем как да ценим другите, защото не знаете как да цените самите себе си.

Колкото и странно да звучи, правенето на комплименти ни учи да разпознаваме силните си страни и да ценим самите себе си. Вашите успехи нямат нищо общо с успехите на някой друг.

Вие живеете различни животи, обградени от различни хора и различни възможности.

Вместо да завиждате на животът и успехите на някой друг, то просто се научете да ги цените и се вдъхновявайте от тях.

3. Намалете употребата на социални мрежи и телевизия

Намалете употребата на социални мрежи

Колко време на ден прекарвате в използване на социални мрежи и други екрани ? Използването на социални мрежи не намалява шансовете Ви да бъдете щастливи, но прекаленото им използване може да навреди на самочувствието Ви.

Например, социалните мрежи ни карат да сравняваме животът си със знаменитости и известни хора, които избирателно качват снимки само на хубавите моменти в животът им.

Започвате да мечтаете за този живот, който всъщност не е точно такъв.

Това в дългосрочен план може да повлияе на Вашето самочувствие и увереност. Има обаче лесен начин, с който може да предовратите това.

Веднъж в седмицата премахнете всички малки и големи екрани от животът си. Поставете ти цел, 1 час през делничните дни да бъдете далеч от тези екрани.

През това време, се насладете на разговор с приятел, спорт, четене на книга или медитация. В началото това може да изглежда трудно, но с времето ще разберете, че в това време ще сте много по-щастливи от това да се взирате в някой екран.

Има и още един бонус, ако използвате това време за физическа дейност, това ще се отрази благоприятно и на Вашето здраве.

4. Излезте от зоната си на комфорт

Излезте от зоната си на комфорт

Какво значи щастието за Вас? За много хора то означава безопасност, сигурност и комфорт.

Намирате правилен човек до Вас, добра работа, една и същата рутина всеки ден. О, щастие ! Какво повече може да искаме то това?

Много хора попадат в този капан. Никога не намирате трайно щастие, защото в един момент спирате да го търсите. Спирате да поемете рискове, да преследвате нови възможности и да предизвиквате себе си.

В един момент се отказваме от мечтите и целите си, просто за да останем в зоната си на комфорт. В началото сме сигурни, че ще се почувствате щастливи, но с времето ще загубите своето аз и истинското щастие.

Защото щастието не е просто едно надбягване с финал, след което просто ставате щастливи за цял живот. Това е постоянен процес.

Щастието е пътуване през целият живот, което непрекъснато се развива и променя.

Вижте животът на щастливите хора – те не търсят безопасност и комфорт. Те прекарват животът си в търсене на нови предизвикателства.

Истината, е че ако искате да живеете в щастие, това изисква невероятна смелост и енергия, която повечето хора нямат.

Просто не бягайте от нови и непознати неща. Предизвикайте себе си за нови начинания и ситуации.

5. Премахнете всички ограничения и очаквания

Ние сме хора и живеем в общностни: семейство, приятели, общи групи по интереси, а тези общностни, създават в нас думи, като „трябва“.

Навярно сте чували често фразите, като „ти трябва да направиш това, защото всички го правят“.

Често обаче тези хора, не си дават сметка, че това, което ни казват, че трябва да направим, не е това, което ни прави щастливи.

Това е причината и много жени, да остават във връзки, в които са нещастни, защо “ така трябва“.

Ако искате да бъдете истински щастливи, то премахнете всички вярвания и думи, които са ви набивани в главата от много хора.

Освобождаването то тези мисли, води до щастие и то истинско щастие.

6. Правете добро

Ако има един съвет от всички в тази статия, който трябва да запомните, ако искате да бъдете щастливи то това е да правите добро.

Зад това има серия от проучвания, които показват, че когато правим добро, тялото ни отделя огромен брой хормони, които ни карат да бъдем щастливи.

Малките прояви на доброто, насищат мозъка с допамин и това ни кара да бъдем щастливи в дългосрочен план.

Въпроси и отговори на тема щастие:

Какво е истинското значение на щастието?

Това е обратното на тъгата. 
Щастието е усещане за благополучие, радост или удовлетворение . 

Кои са 3-те ключа към щастието?

Учените са открили, че трите неща, които правят хората най-щастливи, са 
УДОВОЛСТВИЕ (да правиш неща, които харесваш), АНГАЖИРАНОСТ (чувстваш се заинтересован от дейностите си и свързан с другите) и СМИСЪЛ (чувстваш, че това, което правиш, има значение) .

По темата:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.