Оргазмът е широко анализиран и е връх на сексуалното вълнение. Това е мощно усещане за физическо удоволствие и усещане, което включва освобождаване от натрупано еротично напрежение.

Като цяло, обаче, не е известно много за оргазма, а през миналия век теориите за оргазма и неговата природа са се променили драстично. Например, експертите в областта на здравеопазването едва напоследък се доближават до идеята за женския оргазъм, тъй като много наскоро през 70-те години на миналия век се твърдеше, че е нормално жените да не ги изживяват.
В тази статия  на За Нея ще обясним какво е оргазъм при жените и мъжете, защо се случва и ще обясним някои често срещани погрешни схващания.

Бързи факти за оргазмите

 • Медицинските специалисти и специалистите по психично здраве определят по различен начин оргазмите.
 • Оргазните имат множество потенциални ползи за здравето, дължащи се на хормоните и други химикали, които се освобождават от организма по време на оргазъм.
 • Оргазмите не се появяват само по време на сексуална стимулация.
 • Хората от всички полове могат да получат нарушения на оргазма.
 • Приблизително 1 от 3 мъже са преждевременно еякулирани.

Какво е оргазъм?

Какво-е-оргазъм

Оргазните могат да бъдат дефинирани по различни начини, като се използват различни критерии.

Медицинските специалисти са използвали физиологични промени в организма като основа за дефиниция, докато психолозите и специалистите по психично здраве са използвали емоционални и когнитивни промени. В момента няма едно общо становище за това какво е огрзъм.

Модели на оргазъм

Сексуалните изследвания са определили оргазми в рамките на поетапни модели на сексуален отговор.

Въпреки че процесът на оргазъм може да се различава значително между отделните индивиди, са идентифицирани няколко основни физиологични промени, които обикновено се срещат в по-голямата част от случаите.

Следните модели са модели, за които е установено, че се срещат във всички форми на сексуален отговор и не се ограничават само до пенис-вагинален сексуален контакт.

Четири фазен модел на Джонсън

 • вълнение
 • плато
 • оргазъм
 • резолюция

Триетапен модел

Моделът се различава от повечето други модели за сексуална реакция, тъй като включва желание – повечето модели са склонни да избягват включването на не-генитални промени. Също така е важно да се отбележи, че не всяка сексуална дейност е предшествана от желание.

 • желание
 • вълнение
 • оргазъм

Каква е тайната за силен женски оргазъм?

Каква-е-тайната-за-силен-женски-оргазъм?

Има явно несъответствие между мъжете и жените, когато става въпрос за постигане на оргазъм; феномен, който учените наричат недостиг на оргазъм.

Ако сте решили да зачевате, нашата статия пози за забременяване ще бъде полезна за всички вас.

Оргазмите са едно от малкото явления, които се случват в резултат на изключително сложно взаимодействие на няколко физиологични и психологически системи наведнъж.
Въпреки че може да има еволюционни причини, поради които мъжете са по-склонни към оргазъм по време на секс, не трябва да се поддаваме на тази идея. Всъщност, част от проблема се крие в това, което се случва в спалнята.

Някои съвети за женският оргазъм

Дори и да имате добра представа за това, което вашият партньор може да иска в леглото, това, което хората харесват, варира много.

По този начин разбирането на това, което партньорът иска, как, кога, къде или колко време изисква откритост, доверие и, най-важното, комуникация.

Тези ключови съставки могат да бъдат това, което липсва както в случайни, така и в дългосрочни срещи.

Сексуалната ни способност и способността да се получават огразми нараства с практиката; разбира се, че сексуалният ни живот трябва да се подобри отвъд предишните негативни преживявания.

Нормално, е не всички хора да бъдат еднакви.

Но удоволствието от секса не е състезание  за изкачване до върха на планината. Вместо това, това е удоволствието да стигнем до там.

Какво можете да направите за силен женски оргазъм? Говорете, бъдете уверени и обръщайте внимание на партньора си.

Удовлетворението означава много различни неща за различните хора. Това, което наистина има значение, е това, което вие и вашият партньор (и) искате.

Сексът е забавно нещо – и всеки има какво да научи за него.

Полезно по тематаНаръчник на начинаещия за груб секс

Потенциални ползи за здравето от оргазъм

Едно проучване, публикувано през 1997 г., предполага, че рискът от смъртност е значително по-нисък при мъжете с висока честота на оргазъм, отколкото мъжете с ниска честота на оргазъм.

Това противоречи на мнението в много култури в цял свят, че удоволствието от оргазма се „заплаща с цената на жизненост и благополучие“.

Има известни доказателства, че честата еякулация може да намали риска от рак на простатата.

Екип от изследователи установи, че рискът от рак на простатата е с 20% по-нисък при мъжете, които са еякулирали най-малко 21 пъти месечно, в сравнение с мъжете, които еякулирали само 4 до 7 пъти месечно.

Няколко хормона, които се освобождават по време на оргазъм, са идентифицирани, като окситоцин и DHEA; някои изследвания показват, че тези хормони могат да имат защитни качества срещу рак и сърдечни заболявания.

Окситоцин и други ендорфини, освободени по време на мъжкия и женския оргазъм, също са открили, че действат като релаксанти.

Видове оргазъм 

Не е изненада, че предвид факта, че експертите все още не са стигнали до консенсус относно дефинирането на оргазъм, съществуват няколко различни форми на категоризация за оргазми.

Психоаналитикът Зигмунд Фройд разграничава женските оргазми като клиторен оргазъм при по-младите, а вагинален оргазъм при тези със здравословен сексуален отговор.

За разлика от това, сексуалната изследователка Бети Додсън е определила най-малко девет различни форми на оргазъм, предразположени към стимулирането на гениталиите, въз основа на нейните изследвания. Ето някои от тях:

 • Комбинация или смесени оргазми: разнообразие от различни оргазмични преживявания се смесват.
 • Множество оргазми: поредица от оргазми за кратък период от време, а не единствена.
 • Натиск оргазми: оргазми, които възникват от непряка стимулация на приложеното налягане.
 • Релаксиращи оргазми: оргазъм, дължащ се на дълбока релаксация по време на сексуална стимулация.
 • Напрегнати оргазми: често срещана форма на оргазъм, от пряко стимулиране.

Женският оргазъм

Следващото описание на физиологичния процес на женски оргазъм в гениталиите ще използва четиристепенния модел на Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън.

Вълнение

Когато една жена се стимулира физически или психологически, кръвоносните съдове в нейните гениталии се разширяват.

Повишеното кръвоснабдяване причинява подуване на вулвата, а течността преминава през вагиналните стени, което прави вулвата подута и влажна. Вътрешната част на влагалището се разширява.

Повишава се сърдечният ритъм и дишането и се увеличава кръвното налягане. Разширяването на кръвоносните съдове може да доведе до изтръпване, особено на врата и гърдите.

Плато

Тъй като притокът на кръв към интроита – долната част на влагалището – достига своя лимит, той става твърд.

Гърдите могат да се увеличат с размер до 25% и увеличеният приток на кръв към ареолата – областта около зърното – причинява зърната да изглеждат по-малко изправени.

Оргазъм

Гениталните мускули, включително матката и интроитът, изпитват ритмични контракции около 0,8 секунди.

Женският оргазъм обикновено трае по-дълго от мъжкия при средно около 13-51 секунди.

За разлика от мъжете, повечето жени нямат период на огнеупорно възстановяване и могат да имат допълнителни оргазми, ако бъдат отново стимулирани.

Резолюция

Тялото постепенно се връща в предишното си състояние, като намалява подуването и забавя пулса и дишането.

Мъжкият оргазъм

Следното описание на физиологичния процес на мъжкия оргазъм в гениталиите използва четиристепенния модел на Masters и Johnson.

Вълнение

Когато човек се стимулира физически или психологически, той получава ерекция. Кръвта се влива в корпуса – гъбичната тъкан, която се движи по дължината на пениса – причинява увеличаване на размера на пениса и приема твърда форма. Тестисите се изтеглят към тялото, когато скротумът се стяга.

Плато

Тъй като кръвоносните съдове в и около пениса се запълват с кръв, глините и тестисите се увеличават по размер. В допълнение, мускулите на бедрената кост и се напрягат, кръвното налягане се повишава, пулсът се ускорява и скоростта на дишане се увеличава.

Оргазъм

Семената течност – смес от сперма (5%) и течност (95%) – се освобождават чрез поредица от контракции в мускулите на тазовия под, простатната жлеза, семенните везикули и кръвоносните съдове.

Нарушения в организма

Редица нарушения са свързани с оргазми; те могат да доведат до страдание, чувство на неудовлетвореност и чувство на срам, както за човека, който изпитва симптомите, така и за партньора (ите).
Въпреки че оргазмите се считат за еднакви при всички полове, здравните специалисти обикновено описват нарушенията на оргазма по полов признак.

Женски оргазмични разстройства

Жените оргазмични разстройства се концентрират около отсъствието или значително забавяне на оргазма след достатъчно стимулиране.

Липсата на оргазми също се нарича аноргазмия. Този термин може да бъде разделен на първична аноргазмия, когато жената никога не е имала оргазъм и вторична аноргазмия, когато жена, която преди това е имала оргазми, вече не може. Състоянието може да бъде ограничено до определени ситуации.

Женското оргазматично разстройство може да възникне в резултат на физически причини, като например гинекологични проблеми или използването на определени медикаменти или психологични причини като тревожност или депресия.

Общи погрешни схващания

Щастливата връзка се основава на нещо повече от оргазъм.
Високата важност, която обществото поставя върху секса, съчетана с непълното ни познаване на оргазма, доведе до редица общи заблуди.

Сексуалната култура е поставила оргазъм върху пиедестал, често го приписва като единствена цел за сексуални срещи.

Въпреки това, оргазмите не са толкова прости и често срещани, както предполагат много хора.

Смята се, че около 10-15% от жените никога не са имали оргазъм. При мъжете, 1 до 3 съобщения са имали преждевременна еякулация в даден момент от живота си.

Изследванията показват, че оргазмите също не се считат за най-важният аспект на сексуалния опит. Едно проучване съобщава, че много жени намират най-задоволително това, че е свързан с някой друг, вместо да базира тяхното удовлетворение единствено на оргазъм.


Още по тематаНаръчник на начинаещия за груб секс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here