7-те тайни за силен женски оргазъм

Оргазъм-Факти-Причини-как-една-жена-да-го-получи

Оргазмът е широко анализиран и е връх на сексуалното вълнение. Това е мощно усещане за физическо удоволствие и усещане, което включва освобождаване от натрупаното еротично напрежение.

Като цяло обаче не е известно много за оргазма, а за един век теориите за оргазма и неговата природа са се променили драстично. Например, експертите в областта на здравеопазването едва напоследък се доближават до идеята за женския оргазъм, тъй като сравнително наскоро – през 70-те години на миналия век, се твърдеше, че е нормално жените да не изживяват оргазми.

В тази статия  на За Нея ще обясним какво е оргазъм при жените и мъжете, защо се случва и ще обясним някои често срещани погрешни схващания.

Бързи факти за оргазмите

 • Медицинските специалисти и специалистите по психично здраве определят по различен начин оргазмите.
 • Оргазмите имат множество потенциални ползи за здравето, дължащи се на хормоните и други реакции, които се освобождават в организма по време на изживяването им.
 • Оргазмите не се появяват само по време на сексуална стимулация.
 • Хората от всички полове могат да получат нарушения на оргазма.
 • Приблизително 1 от 3 мъже еякулират преждевременно.

Какво е оргазъм?

Какво-е-оргазъм

Оргазмите могат да бъдат дефинирани по различни начини, като се използват различни критерии.

Медицинските специалисти са използвали физиологични промени в организма като основа за дефиниция, докато психолозите и специалистите по психично здраве са използвали емоционални и когнитивни промени. В момента няма едно общо становище за това какво е оргазъм.

Модели на оргазъм

Сексуалните изследвания са определили оргазми в рамките на поетапни модели на сексуален отговор.

Въпреки че процесът на оргазъм може да се различава значително между отделните индивиди, идентифицирани са няколко основни физиологични промени, които обикновено се срещат в по-голямата част от случаите.

За следните модели е установено, че се срещат във всички форми на сексуален отговор и не се ограничават само до пенис-вагинален сексуален контакт.

Четирифазен модел на Джонсън

 • вълнение
 • плато
 • оргазъм
 • резолюция

Триетапен модел

Моделът се различава от повечето други модели за сексуална реакция, тъй като включва желание - повечето модели са склонни да избягват включването на не-генитални промени. Също така е важно да се отбележи, че не всяка сексуална дейност е предшествана от желание.

 • желание
 • вълнение
 • оргазъм

Каква е тайната за силен женски оргазъм?

Каква-е-тайната-за-силен-женски-оргазъм?

Има явно несъответствие между мъжете и жените, когато става въпрос за постигане на оргазъм - феномен, който учените наричат недостиг на оргазъм.

Оргазмите са едно от малкото явления, които се случват в резултат на изключително сложно взаимодействие на няколко физиологични и психологически системи наведнъж.
Въпреки че може да има еволюционни причини, поради които мъжете са по-склонни към оргазъм по време на секс, не трябва да се поддаваме на тази идея. Всъщност, част от проблема се крие в това, което се случва в спалнята.

Някои съвети за женския оргазъм

Дори и да имате добра представа за това, което вашият партньор може да иска в леглото, това, което хората харесват, варира много.

По този начин разбирането на това, което партньорът иска, как, кога, къде или колко време изисква откритост, доверие и - най-важното, комуникация.

Тези ключови съставки могат да бъдат това, което липсва както в случайни, така и в дългосрочни сексуални връзки.

Сексуалната ни способност и способността да се получават оргазми нараства с практиката. Разбира се, че сексуалният ни живот трябва да се подобри отвъд предишните негативни преживявания.

Удоволствието от секса не е състезание  за изкачване до върха на планината. Това е удоволствието да стигнем до там.

Какво можете да направите за силен женски оргазъм? Говорете, бъдете уверени и обръщайте внимание на партньора си.

Удовлетворението означава много различни неща за различните хора. Това, което наистина има значение, е това, което вие и вашият партньор (и) искате.

Сексът е забавно нещо - и всеки има какво да научи за него.

Полезно по тематаНаръчник на начинаещия за груб секс

Потенциални ползи за здравето от оргазма

Едно проучване, публикувано през 1997 г., предполага, че рискът от смъртност е значително по-нисък при мъжете с висока честота на оргазъм, отколкото мъжете с ниска честота на оргазъм.

Това противоречи на мнението в много култури в цял свят, че удоволствието от оргазма се "заплаща с цената на жизненост и благополучие".

Има известни доказателства, че честата еякулация може да намали риска от рак на простатата.

Екип от изследователи установява, че рискът от рак на простатата е с 20% по-нисък при мъжете, които са еякулирали най-малко 21 пъти месечно, в сравнение с мъжете, които еякулирали само 4 до 7 пъти месечно.

Няколко хормона, които се освобождават по време на оргазъм, са идентифицирани, като окситоцин и DHEA. Някои изследвания показват, че тези хормони могат да имат защитни качества срещу рак и сърдечни заболявания.

Окситоцин и други ендорфини, освободени по време на мъжкия и женския оргазъм, действат като релаксанти.

Видове оргазъм 

Не е изненада, че предвид факта, че експертите все още не са стигнали до консенсус относно дефинирането на оргазма, съществуват няколко различни категории оргазми.

Психоаналитикът Зигмунд Фройд разграничава клиторен оргазъм и вагинален оргазъм, който се проявява при жените със здравословен сексуален отговор.

За разлика от това, сексуалната изследователка Бети Додсън е определила най-малко девет различни форми на оргазъм, предразположени към стимулирането на гениталиите, въз основа на нейните изследвания. Ето някои от тях:

 • Смесени оргазми
 • Множествени оргазми: поредица от оргазми за кратък период от време
 • Оргазми заради натиск: оргазми, които възникват от непряка стимулация на приложеното налягане.
 • Релаксиращи оргазми: оргазъм, дължащ се на дълбока релаксация по време на сексуална стимулация.
 • Напрегнати оргазми: често срещана форма на оргазъм, от пряко стимулиране.

Женският оргазъм

Следващото описание на физиологичния процес на женския оргазъм в гениталиите ще използва четиристепенния модел на Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън.

Вълнение

Когато една жена се стимулира физически или психологически, кръвоносните съдове в нейните гениталии се разширяват.

Повишеното кръвоснабдяване води до подуване и овлажняване на вулвата. Вътрешната част на влагалището се разширява.

Повишава се сърдечният ритъм и дишането и се увеличава кръвното налягане. Разширяването на кръвоносните съдове може да доведе до изтръпване, особено на врата и гърдите.

Плато

Тъй като притокът на кръв към интроита - долната част на влагалището - достига своя лимит, той става твърд.

Гърдите могат да се увеличат с до 25% и увеличеният приток на кръв към ареолата - областта около зърното - води до изпръхване на зърната.

Оргазъм

Гениталните мускули, включително матката и интроитът, изпитват ритмични контракции около 0,8 секунди.

Женският оргазъм обикновено трае по-дълго от мъжкия.

За разлика от мъжете, повечето жени нямат период на възстановяване и могат да получат допълнителни оргазми, ако бъдат отново стимулирани.

Резолюция

Тялото постепенно се връща в предишното си състояние, като се забавя пулса и дишането.

Мъжкият оргазъм

Ето през какви фази минава!

Вълнение

Когато един мъж се стимулира физически или психологически, той получава ерекция. Пенисът се увеличава и втвърдява. Тестисите се изтеглят към тялото, като скротумът се стяга.

Плато

Кръвоносните съдове в и около пениса се запълват с кръв, тестисите увеличават размера си. В допълнение, бедрените мускули се напрягат, кръвното налягане се повишава, пулсът се ускорява и дишането се учестява.

Оргазъм

Семената течност се освобождава чрез поредица от контракции в мускулите на тазовото дъно.

Нарушения на оргазма

Редица нарушения могат да доведат до страдание, чувство на неудовлетвореност и чувство на срам както за човека, който изпитва симптомите, така и за партньора(ите).

Въпреки че оргазмите се считат за еднакви при всички полове, здравните специалисти обикновено описват нарушенията на оргазма по полов признак.

Женски оргазмични разстройства

Жените оргазмични разстройства се концентрират около отсъствието или значителното забавяне на оргазма след достатъчно стимулиране.

Липсата на оргазми се нарича аноргазмия. Този термин може да бъде разделен на първична аноргазмия, когато жената никога не е имала оргазъм, и вторична аноргазмия, когато жена, която преди това е имала оргазми, вече не може да ги изпитва.

Женското оргазматично разстройство може да възникне в резултат на физически причини, като например гинекологични проблеми или използването на определени медикаменти, или психологични причини като тревожност или депресия.

Общи погрешни схващания

Щастливата връзка се основава на нещо повече от оргазъм.
Култът, в който е издигнат сексът, съчетан с непълното ни познаване на оргазма, доведе до редица общи заблуди.

Сексуалната култура поставя оргазма върху пиедестал, често го приписва като единствена цел на сексуалните контакти.

Въпреки това, оргазмите не са толкова прости и често срещани, както предполагат много хора.

Смята се, че около 10-15% от жените никога не са имали оргазъм. При мъжете 1 до 3 съобщават, че са имали преждевременна еякулация в даден момент от живота си.

Изследванията показват, че оргазмите не се считат за най-важния аспект на сексуалния опит. В едно проучване се посочва, че много жени намират най-задоволително това, че есе свързват с някой друг, вместо да базират тяхното удовлетворение единствено до оргазъм.


Още по тематаНаръчник на начинаещия за груб секс

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.