Сезонната загуба на коса е свързана със загуба на коса поради смяната на сезоните , което се случва по-обилно през определени сезони от годината, отколкото другите, или поне така го възприемаме.

 Ако обикновено човек може да губи между 100 и 120 косми дневно , по време на сезонната загуба на коса процентът на падане на косата е много по-голям.

Сезонен косопад – мит или реалност?

Въпреки че някои експерти смятат, че сезонната загуба на коса е почти градска легенда и че има други причини за увеличаването на загубата на коса през определени сезони от годината, истината е, че повечето експерти потвърждават, че много хора страдат от загуба на коса през сезоните. 

Каква е причината за необичайната загуба на коса ?

Бозайниците сменят козината си два пъти годишно, за да се адаптират към сезонните промени, включително температурата, влажността или нивата на слънчева радиация; ние, хората, сме се развили повече и косата ни не се променя с времето.

Това обаче не означава, че тялото ни също не се адаптира към промените в околната среда : затова в някои сезони губим повече коса, отколкото в други.

Във всеки случай е важно да се подчертае, че загубата на коса поради сезонни промени е минимална в сравнение с други фактори, които могат да причинят падане на косата или дори плешивост.  

Такива фактори включват генетика, начин на живот (стрес, диета, умора …), използване на определени техники или продукти, агресивни с косата ни, или странични ефекти, причинени от някои заболявания или от някои лекарства.

Каква е продължителността на един Сезонен косопад?

Ако видим, че косата ни пада повече през определени периоди от годината, това не би трябвало да е причина за притеснение . 

Колко трае сезонната загуба на коса? Продължителността обикновено е ограничена до 1 или 2 месеца най-много и след това косата расте отново. 

Не забравяйте, че косата пада, но в същото време започва да расте нова коса .

Проблемът обаче започва, когато след изтичането на това време забележим, че сме загубили плътност на скалпа си или че косата ни става по-тънка или по-слаба : това са очевидни симптоми на проблем, който не е свързан със сезонните промени, а с други причини, затова трябва да се консултираме с лекар.

Най-общо можем да разграничим сезонната загуба на коса от други причини, които провокират проблеми с косата, като вземем предвид следните съображения:

 • По време на сезонната косопад външният вид на косата не се променя; обратното се случва, когато има проблем с косопад, причинен от други причини.
 • При сезонна загуба също се поддържа плътността на косата и няма загуба на обем.
 • Ако се сблъскаме с проблем с алопеция, причинен от заболяване, стрес, лоша диета или други фактори, плътността се понижава в целия скалп или в определени зони, като короната.
 • А симптом на алопеция е, когато косата изглежда по-тънка и нездравословно, особено в корена, което е знак за отслабване.

През кой сезон падането на косата е по-обилно?

Обикновено има сезонна загуба на коса през пролетта ; обаче сезонната загуба на коса през есента е по-изразена по време на т. нар. вид телогенен излив в този период се увеличава регенерацията на косата и можем да загубим дори 1000 косъма на ден ; освен това сезонната загуба на коса при жените става по-очевидна, отколкото при мъжете.

Сезонна загуба на коса: 5 начина за намаляване на косопада тази есен

Ако наблюдаваме косопад по време на сезонна промяна и няма промяна в структурата, външния вид или плътността на косата ни, не трябва да има причина да се притесняваме за косопад .

 Но ако забележим прекомерно падане (дори в други области като вежди или мигли), или ако има загуба на плътност или сърбеж, възпаление или белези се появяват в области без коса, трябва да отидете на лекар.

Също така, ако мислите как да спрете сезонната загуба на коса , има някои препоръки, които да следвате, които могат да ви помогнат да намалите загубата на коса по време на сезонни промени, като например:

 • миите редовно косата си с неагресивни шампоани
 • вземете някои витамини за косопад
 • Направете високо протеинови диети
 • Масажирайте скалпа си с етерични масла
 • Поддържайте тялото си хидратирано, особено през лятото

Какво казват лекарите за Силен сезонен косопад?

Според д-р Анджела Фипс , DO, ABHRS и медицински съветник на Hair Club , отделянето на косата е напълно нормално.

„Човек може да загуби от 50 до 100 нишки коса на ден. Новите косъмчета, които имат среден жизнен цикъл от две до шест години, заместват тези, които губим ежедневно.

Всеки космен фоликул произвежда нова коса, която след това расте в последователни цикли, преди да изпадне „, казва тя на Суетата.

Жизненият цикъл на косата е разделен на три фази: анаген, катаген и телоген. Ето какво се случва на всеки етап, според Фипс .

 • Анагенна фаза: Косата ви расте около половин инч на месец и по-бързо през лятото, отколкото през зимата. Фазата на растеж, или анагенната фаза, продължава средно от две до шест години.
 • Катагенна фаза: В края на анагенната фаза косата ви навлиза в катагенната фаза. Кратка преходна фаза, която продължава приблизително 10 дни.
 • Телоген Фаза : И накрая, косата ви влиза фаза телоген фаза на покой, когато косата вал се освобождава и пада. След това фоликулът остава неактивен в продължение на три месеца и целият процес се повтаря. Всеки космен фоликул е независим и преминава през цикъла на растеж по различно време, в противен случай цялата ви коса ще падне наведнъж. Вместо това отделяте само определен брой косми на ден, някъде от 50 до 100.

Каквато и да е причината се консултирайте с лекар и приемайте здравословна храна.

Оценете статията ни:
[Total: 1 Average: 4]