Действително ли фотоепилацията премахва космите ?

В тази обширна статията ще разгледаме всички страни на фотоепикацията, както и ще я сравним с лазертната епилация:

0
405
жена преди фотоепикация
Обширна статия на силните и слабите страни на фотоепилацията

Фотоепилацията стана на мода през последните години- действа ли, болезнена ли е и как e сравнение с лазерното обезкосмяване?

Епилацията е изминала дълъг път от началото си.

Добрата новина е, че сега имаме далеч по-ефективно обезкосмяване, предлагано ни под формата на лазери – нарастваща и усъвършенствана област на лечебната индустрия, която е на стойност 2,19 милиарда до 2019 г. според Skin.

Лошата новина е по-объркващият, често свързан с рискове свят на епилирането.

Тук отговаряме на няколко от горещите ви въпроси за премахване на космите и се надяваме да дадем отговор на въпросите ви за фотоепилацията.

Какво е фотоепилация (IPL)?

IPL означава интензивна импулсна светлина и е под форма на светлинна терапия, използвана за различни дерматологични процедури, включително епилация.

И така, каква е разликата между IPL и лазерната технология за епилация?

За разлика от лазерното епилиране, което има само една специфична дължина на вълната, излъчвана от диода, в зависимост от това, към което се насочвате, фотоепилацията има множество дължини на вълната (всички между 500 и 1200 нанометра), които се разпръскват в кожата.

Фотоепилация на жена

IPL работи, като излъчва дължина на вълната в кожата, която в случай на премахване на космите е насочена към пигмента.

„Тя действа по същия начин, по който черното облекло абсорбира топлина в горещия ден, в сравнение с белите дрехи, които го отразяват“,

обяснява специалистът по лазернаепилация Деби Томас.

Светлината се абсорбира от пигмента в кожата. Бързо се превръща в топлина, която след това убива растящите клетки, които създават космите“, добавя Томас.

Космите трябва да са живи, за да се развиват, но „ тя трябва да бъде прикрепена към крушката на растящите клетки – когато извадите косъм виждате тази малка крушка от желе“.

Ако издърпате косъм, а тя няма крушка, това е мъртъв косъм, който може да остане на кожата ви до три седмици.

Ето защо трябва да имате до 12 третирания на космите с лазер за отстраняването им, за да улови всички косми в жизнения им цикъл. „

Както обаче говорител на клиниката SK: N обяснява, „Фотоепилацията е далеч по-малко ефективен от лазерното епилация.

Енергията се произвежда от лампа, малка като електрическа крушка и произвежда различни светлинни вълни, което означава, че тя е по-дифузни и по-малко мощна и се използва при точно определени типове кожа.

Как работят IPL и лазерна епилация?

За разлика от лазерното лечение, което излъчва определена дължина на вълната, IPL работи като светкавица, изпращайки разсеяна дължина на вълната на светлината, което прави IPL много целенасочена.

Това също означава, че влияе и на пигмента в кожата ви, така че фотоепилацията наистина работи само за тези с светла кожа и тъмна коса.

„Общоприето е, че тази епилация е добра за лечение на кръвоносни съдове, но не е много добър начин за отстраняване на космите.

Истината е, че е ограничен и доста неудобен метод“, казва д-р Патрик Боулър, лазерен експерт и директор на Courthouse Clinics ,

„Страхотното при лазерната епилация е, че можете да ги настроите конкретно, адаптирайки нанометъра на дължината на вълната, за да се насочите към точен пигмент. Например знаем, че кафявите косми са захванати на 800 нанометра.“

Така че, ако лазерът е по-ефективен, по-болезно ли е?

Не, не е по-болезен. „Усещането е, че все едно те натискат с леко топла лента“, обяснява Томас, но това варира от лазер до лазер.

Болка няма да усетите, само леко загряване

Повечето експерти също са съгласни, че лазерът е значително по-малко болезнен от фотоепилацията, „който използва стотици дължини на вълната при всеки импулс, които служат само за загряване на кожата, без да имат никакъв ефект за намаляване на растежа на космите“, обясняват експертите от SK: N ,

Повечето съвременни лазерни машини също се предлагат с охлаждащ вентилатор. Възможно е обаче да получите временно зачервяване и лющене, но то ще избледнее.

Къде трябва да отида за лазерна епилация или фотоепилация?

„Ако една оферта звучи твърде добре, за да е вярна, обикновено е.

Евтините оферти обикновено показват, че салон има бюджет, добро оборудване и персоналът е обучен на високо ниво.

Като правило, топ лазерните машини струват между 70 000 лв и 60 000 лв , докато тези за фотоепилация струва между 7 000 лв и 25 000 лв.

Направете едно пълно проучване преди да решите. Поговорете с предишни пациенти, ако можете. Ето линк към подходяща тема във форум, след като прочетете до край статията го посетете.

Има ли добри клиники, които все още правят IPL лечение?

Да, като по-евтина алтернатива на лазера.

Експертният консенсус обаче е, че ако искате ефективно премахване на космите, особено на по-големи площи и по-тъмна кожа, лазерът е по-ефективен.

И така, за кого е подходящо лазерното обезкосмяване?

„Като имате правилния цвят на космите (тъмен) и цвят на кожата (блед), може да получите епилиране и премахване на космите навсякъде по тялото“, казва Томас.

За разлика от фотоепилация, който третира само бледата кожа, но който и от начините да изберете, е добре преди това да направите едно проучване за вашият конкретен случай.

Що се отнася до премахването на светли косми, „това е мит. Лазерите не могат да премахнат русите, червените, бялите или сивата коса“,

предупреждава д-р Ник Лоу, „

Надяваме, че скоро може да има някои радиочестотни или ултразвукови процедури, но все още не са перфектни и не се наричат ​​лазери. “

Мнение от форум за фотоепилацията

Не забравяйте също, че ако имате тен, стойте далеч от всякакъв вид лазер или фотоепилация.

„Ние изобщо не използваме лазери или IPL в рамките на четири седмици след излагане на слънце“, казва Томас, „тъй като може да се насочи към пигмента в кожата и да причини белези.“

Как да се подготвя за обезкосмяване?

Винаги трябва да ви бъде предложен тест от вашата клиника преди всяко лечение.

„И във всяка област е различно, тъй като кожата и косата се държат различно в различните зони“, казва Томас.

Бръсненето, избелването, подстригването на космите преди и между междинните третирания е добре, „кола маска и изскубване обаче не са“, обяснява Томас.

Колко лазерни процедури ще ми трябват?

Продължителният курс на лазер е от 6 до 12 лечения, но той варира значително, „в зависимост от областта на тялото, която лекувате, хормоналния растеж, начина на живот и лекарствата могат да окажат влияние на броя“, съветва Томас.

„По принцип процедурата отнема между 15 и 90 минути в зависимост от размера на зоната“, казва Лоу.

Каква е цената епилацията в България?

Цените на лазера варират много, но в реномирана клиника средната цена примерно за подмишници е около 50-60 лв, докато фотоепилацията струва около 25 лв на процедура.

А какво ще кажете за епилацията у дома?

„Те работят, но са ограничени в настройките на мощността благодарение на регламентите на ЕС“, обяснява Боулър.

Те могат да се използват, като временна поддръжка на космите ви, но няма да помогнат в дългосрочен план.

И двете одобрени от FDA (американски тестващ орган, който често е по-строг от ЕС), IluminageTOUCH система за постоянно намаляване на космите за около 1000 лв е първата система за премахване на косми, базирана на IPL и радиочестота.

Другата често разпространена е Tria Lasere Lasers Precision, на цена от 600 лв. е достатъчно е ограничена за третиране на космите под ръцете или около линията на бикините.

Ние от ЗаНея.бг винаги препоръчваме да направете собствено проучване кой от двата метода на епилация да използвате – лазерна или фотоепилация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here