Маска за лице с белтък и сода

Маска-за-лице-с-белтък-и-сода

Маската за лице от яйчен белтък и сода се прави, за да стегне и тонизира кожата ви, да намали излишното омазняване и дори премахва акнето. 

За да се възползвате от всички ползи на една маска за лице с белтък и сода обаче, трябва да знаете някои важни неща.

В тази статия от сайта ни За нея, ще опишем всичко което трябва да знаете за една маската за лице с белтък и сода.

Приготвяне на домашна маска за лице с белтък и сода

Разширените пори са често срещат проблем на кожата.

 Може да сте опитали всичко, за да се отървете от тях и това или изобщо не е помогнало, или е влошило нещата. 

Уголемяването на порите, отделя секрети на излишното омазняване, което прави кожата мазна и лепкава, а след това мазната кожа се смесва с мръсотия и мъртви клетки, като порите се запушват, което води до черни точки и акне. 

Приготвяне на Маска за лице с белтък и сода

Състав:
• 2 супени лъжици сода за хляб
• 1 яйчен белтък

Указания:
Просто смесете заедно содата за хляб и белтъка.

 Не забравяйте да разбиете добре сместа, докато стане пухкава, без забележими следи от сода за хляб смес.

 Нанесете го директно върху лицето си и оставете там за около 20 минути. 

Изплакнете го с хладка вода.

Ползи от Маска за лице с белтък и сода

Ползи от Маска за лице с белтък и сода

Твърди се, че маската за лице от яйчен белтък и сода помага за множество кожни заболявания, като акне , белези, тъмни петна , суха кожа , мазна кожа и признаци на стареене (фини линии, бръчки и др.)

 Също така се смята, че можете да използвате маска за лице от белтък за блестяща кожа. 

Това е доста впечатляващ списък с предимства! Но верни ли са тези твърдения? 

Нека разгледаме всички ползи от маска за лице със сода и белтък

1. Повишава хидратацията

Едно от предимствата на маската за лице с яйчен белтък и сода, е способността й да увеличава хидратацията на кожата. 

Протеините в маската за лице от яйчен белтък действат като овлажнители. 

Овлажнител е хигроскопично вещество, което има молекулярна структура с няколко хидрофилни (обичащи водата) групи, като хидроксилни групи (OH) и / или аминогрупи (NH2).

 OH и NH създават връзка с вода, като по същество я „хващат“ и задържат върху кожата.

 Овлажнителите забавят изпаряването на водата и следователно поддържат кожата хидратирана.

2. Изпъват кожата

Тъй като протеините в маската за лице от белтък и сода, могат да помогнат за свързването на влагата с кожата, те също могат да доведат до временни ползи за премахване на бръчките.

 Това е така, защото допълнителната хидратация ефективно изпъква кожата и прави линиите и бръчките по-малко забележими.

 Този ефект обаче е преходен – веднага щом съдържанието на влага в кожата намалее, линиите и бръчките ще се върнат към нормалния си размер. 

Поради това, маска за лице с яйчен белтък може да се използва за осигуряване на временен ефект на стягане на кожата.

3. Унищожете бактериите, причиняващи акне


Друга полза от маска за лице с яйчен белтък е неговата антибактериална активност поради протеиновия лизозим. 

Лизозимът има способността да лизира (разгражда) стената на някои бактерии.

 Propionibacterium acnes е Грам-положителните бактерия, които причиняват акне.

 По-конкретно, петната се образуват, когато порите се запушат с масло и мъртви кожни клетки. 

След това P. acnes се натрупва и порите се възпаляват, което води до образуване на пъпки.

 Тъй като лизозимният протеин в яйчен белтък може да унищожи P. acnes, маска за лице с яйчен белтък може да помогне да се предотврати образуването на петна.

 Маска за лице с яйчен белтък и сода също може да помогне за абсорбирането на излишното масло от кожата, което допълнително помага да се намалят шансовете порите да се запушат.

За какво да внимавате при приготвянето на маска за лице с белтък и сода?

Тъй като яйцата са много често срещана хранителна стока, може да предположите, че използването на маска за лице с яйчен белтък е доста безопасно.

 Има обаче няколко неща, които трябва да знаете, преди да опитате маска за лице с белтък и сода. 

Суровите яйца, използвани в тази маска, можеха да съдържат вид патогенни бактерии, наречени Salmonella, които могат да причинят хранително отравяне.

 Ако нанесете суровия яйчен белтък върху лицето си и случайно го погълнете, има възможност да се сдобиете с хранително отравяне.

Ето защо, е добре да проверите годността на яйцата в тази маска.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.