Въпросът колко пари правят жените продължава да бъде важен въпрос. Въпреки, че фокусът около заплатите на жените е насочен към това каква е разликата с тази на мъжете. Понякога може да видим наистина, че има разлика.

Според доклада на Бюрото за трудова статистика на Министерството на труда на Съединените щати през 2016 г. има разнообразна гама от кариери, които водят до високи заплати за жените: здравеопазване, законите, управлението и информационните технологии са сред най-важните позиции, които имат добро заплащане. Някои от тези професии се препокриват с тези в България, но в други има значителна разлика, каквато е за медицинските сестри.

Какво кара една жена да бъде щастлива в работата й ?

Какво-прави-една-жена-щастлива-от-работата-й

Различните жени се нуждаят от различни неща, за да се чувстват доволни от работата си. Всички ние имаме различни интереси, а за някои жени, равнопоставеността на половете в цялата компания винаги ще бъде по-ценна от шестцифрената заплата.

Други жени са достатъчно упорите, за да издържат години на корпоративен сексизъм на работа, докато в крайна сметка станат главни изпълнителни директори.

Всеки е различен, така че само Вие наистина можете да разберете коя е идеалната ви работа. Ако се чувствате неудовлетворени в кариерата си, проучването на други възможности за работа не е лоша идея.

Уебсайтът Fairygodboss предоставя отзиви за работа на жени  и е чудесно място да разберете какви професии са накарали една жена да бъде щастлива, както и има други сайтове, като bgmama. Това ще Ви помогне да имаме по-пълна картина кои работни места карат една жена да бъде щастлива. Ето един списък за годишните заплати по професии в САЩ, а в малко по-надолу е актуален списък за България.

Ето списък с 10-те най-добре платени професии за жени:

1. Изпълнителен директор
изпълнителен-директор-жена

Главните ръководители планират, координират и контролират дейността на компанията. Те работят, за да гарантират, че техните компании постигат своите цели. Главните изпълнителни директори работят в различни публични и частни компании.

Въпреки че те получават средно най-високата заплата на всички ръководни длъжности, те работят и изключително дълги часове и са основно отговорни за успеха на техните компании.

Ръководителите на жени са получили среден годишен доход от $ 97,552.

2. Фармацевт

Фармацевтите управляват и разпределят лекарствата на пациенти, които са получили рецепта от техните лекари. Фармацевтите предлагат и съвети за употребата на медикаменти.

Докато повечето фармацевти работят в аптеки, други работят в болници .

Фармацевтите трябва да притежават диплома за доктор по фармация и също трябва да бъдат лицензирани.

Жените фармацевти в проучването са декларирари средна сума $ 95,628 на година.

3. Медицинска сестра

Практикуващите медицински сестри координират грижите за пациентите. Работейки самостоятелно или в сътрудничество с лекари, практикуващите медицинска сестра предоставят или първична, или специална медицинска помощ. Те също така се наричат регистрирани медицински сестри  и трябва да имат поне магистърска степен в областта и държавен лиценз ( за САЩ).

Практикуващите жени са получили среден годишен доход от $ 91,156.

4. Мениджър компютърни и информационни системи

Ръководителите на компютърни и информационни системи, дата център и др. разработват, координират, изпълняват и анализират проекти, свързани с компютърни технологии.

Отговорностите им могат да включват директна работа както в софтуера, така и в хардуера, разработването на уеб бази данни, както и основната задача за разработване на ИТ подходи и стратегии на компанията.

Повечето ИТ мениджъри притежават бакалавърска степен в съответната област, въпреки че много от тях притежават по-специфични дипломирани степени.

Жени от ИТ мениджърите реализираха среден годишен доход от $ 87,360.

5. Адвокати

Адвокатите съветват и представляват отделни клиенти, фирми, организации с нестопанска цел или правителствени организации по правни въпроси или при съдебни спорове. Да станеш адвокат изисква бакалавърска степен и тригодишно обучение по право.

За да работят професионално в Съединените щати, адвокатите трябва да преминат през адвокатски контрол.

Жените адвокати са получили среден доход от $ 84,188.

6. Програмисти

Разработчиците на софтуер създават и помагат за разработването на компютърни програми, приложения, сайтове и др. Те правят всичко от анализиране на нуждите на потребителите до проектиране на приложения и помагане на писането на код за подобряване на съществуващия софтуер.

Софтуерните разработчици (жени) са получили среден годишен доход от $ 80,756.

7. Асистентите на лекари

асистенти-на-лекари

Асистентите на лекари (PA) оценяват медицинското състояние на пациентите, диагностицират заболявания / наранявания и препоръчват лечения. Те работят в болници, здравни заведения и групови медицински центрове. Те се консултират с лекарите и отнасят сложни случаи до лекари, хирурзи и специалисти.

Безвъзмездните средства за жени получиха среден годишен доход от $ 80,444 през 2016 година.

8. Лекари

Physician Assistant Profile / Licensure Verification

Лекарите изследват пациентите, диагностицират медицински състояния, предписват лекарства и разработват планове за лечение. Те се намесват в спешни случаи, при злополуки, спират кървенето и др.

Жените лекари са получили среден годишен доход от 76 752 долара през 2016 г.

9. Инженери

Инженерите проектират, модифицират и ремонтират електрически, компютърни, механични и други физически структури. Те се специализират в области като  механично, компютърно, електрическо и химическо инженерство.

Инженерите жени са получили средна годишна доходност от $ 72,852 през 2016 година.

10. Мениджър по човешки ресурси

Ръководителите на човешките ресурси отговарят за набирането, интервюирането и наемането на нови членове на екипа на служителите на компанията.

Освен това те могат да участват в други аспекти на отношенията със служителите, включително заплати, обезщетения и обучение. Работниците в областта на човешките ресурси също трябва да бъдат подготвени да се справят с конфликтите на работното място и да бъдат готови да разрешават спорове.

Служителите жени в тази сфера са получили среден годишен доход от $ 66,716 през 2016 година.

Кои са най-скъпо платените професии за жени в България ?

В примерите по-горе видяхте, че примерите, които сме дали са в САЩ, ситуацията в България е малко по-различна, като се има в предвид колко години напред са страните от Западна Европа и САЩ. Най-добре платените професии за жени в България са:

  1. Изпълнителен директор
  2. Софтуерен инженер
  3. Адвокат
  4. Строителен инженер

Има много проучвани на тази тема, а също може да прочетете какво споделят самите жени в България в форомът на bgmama.


Съветът, който можем да Ви дадем ние от За Нея.бг е да изберете работата, която Ви доставя най-голямо удоволствие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here