Кои са най-добре платените професии за жени

списък-на-Високоплатените-Професии-за-жени
Кои са най-добре заплатените професии за жени в България ? В статията ще ги откриете.

Колко пари правят жените и дали всъщност въпросът за разликата в заплащането с мъжете е най-важният?

Да, разлика има. Само че тя е лесно преодолима.

Според доклад на Бюрото за трудова статистика на Министерството на труда на Съединените щати от 2016 г. има разнообразна гама от кариери, при които заплащането на жените е по-високо, в секторите здравеопазване, законодателство, управление и информационни технологии.

Някои от тези професии се припокриват с тези в България, но в други има значителна разлика, например в здравния сектор.

Ако планирате да започвате работа, прочетете и най-честите въпроси и отговори за едно примерно интервю за работа

Какво кара една жена да бъде щастлива в работата?

Какво-прави-една-жена-щастлива-от-работата-й

Различните жени се нуждаят от различни неща, за да се чувстват доволни от работата си. Всички ние имаме различни интереси, а за някои жени равнопоставеността на половете в цялата компания винаги ще бъде по-ценна от шестцифрената заплата.

Други жени са достатъчно упорити, за да издържат години на корпоративен сексизъм на работа, докато в крайна сметка станат главни изпълнителни директори.

Всеки е различен, така че само вие наистина можете да разберете коя е идеалната работа за вас. Ако се чувствате неудовлетворени в кариерата си, проучването на други възможности за работа е най-добрата идея.

Уебсайтът Fairygodboss предоставя отзиви за професии за жени  и е чудесно място за отправна точка. Така получавате максимално пълна картина. Ето един списък за годишните заплати по професии в САЩ, а в малко по-надолу има актуален списък за България.

Ето списък с 10-те най-добре платени професии за жени:

1. Изпълнителен директор
изпълнителен-директор-жена

Главните ръководители планират, координират и контролират дейността на компанията. Те работят, за да гарантират, че техните компании постигат своите цели. Главните изпълнителни директори работят в различни публични и частни компании.

Въпреки че те получават средно най-високата заплата на всички ръководни длъжности, те работят и изключително дълги часове и са основно отговорни за успеха на техните компании.

Ръководителите жени са получили среден годишен доход от $ 97,552.

2. Фармацевт

Фармацевтите управляват и разпределят лекарствата на пациенти, които са получили рецепта от техните лекари. Фармацевтите предлагат и съвети за употребата на медикаменти.

Докато повечето фармацевти работят в аптеки, някои работят и в болници .

Фармацевтите трябва да притежават диплома за доктор по фармация и също трябва да бъдат лицензирани.

Жените фармацевти в проучването са декларирари средна сума $ 95,628 на година.

3. Медицинска сестра

Практикуващите медицински сестри координират грижите за пациентите. Работейки самостоятелно или в сътрудничество с лекари, практикуващите медицински сестра предоставят или първична, или специална медицинска помощ. Те също така се наричат регистрирани медицински сестри  и трябва да имат поне магистърска степен в областта и държавен лиценз (за САЩ).

Практикуващите жени са получили среден годишен доход от $ 91,156.

4. Мениджър компютърни и информационни системи

Ръководителите на компютърни и информационни системи, дейта центрове и др. разработват, координират, изпълняват и анализират проекти, свързани с компютърни технологии.

Отговорностите им могат да включват директна работа както в софтуера, така и в хардуера, разработването на уеб бази данни, както и основната задача за разработване на ИТ подходи и стратегии на компанията.

Повечето ИТ мениджъри притежават бакалавърска степен в съответната област, въпреки че много от тях притежават по-специфични степени.

Жените ИТ мениджъри декларират среден годишен доход от $ 87,360.

Съветваме ви да прочетете и статията ни за 14 професии за работа от дома

5. Адвокат

Адвокатите съветват и представляват отделни клиенти, фирми, организации с нестопанска цел или правителствени организации по правни въпроси или при съдебни спорове. Да станеш адвокат изисква бакалавърска степен и тригодишно обучение по право.

За да работят професионално в Съединените щати, адвокатите трябва да преминат през адвокатски контрол.

Жените адвокати са получили среден доход от $ 84,188.

Прочети също и нашата статия за 5 неща, които успешните жени правят всеки ден

 

6. Програмисти

Разработчиците на софтуер създават и помагат за разработването на компютърни програми, приложения, сайтове и др. Те правят всичко – от анализиране на нуждите на потребителите до проектиране на приложения и помагане на писането на код за подобряване на съществуващия софтуер.

Софтуерните разработчици (жени) са получили среден годишен доход от $ 80,756.

7. Лекарски асистенти

асистенти-на-лекари

Лекарските асистенти оценяват медицинското състояние на пациентите, диагностицират заболявания / наранявания и препоръчват лечения. Те работят в болници, здравни заведения и групови медицински центрове. Те се консултират с лекарите и отнасят сложните случаи до лекари, хирурзи и други специалисти.

Жените лекарски асистенти са получили среден годишен доход от $ 80,444 през 2016 година.

8. Лекари

Physician Assistant Profile / Licensure Verification

Лекарите изследват пациентите, диагностицират медицински състояния, предписват лекарства и разработват планове за лечение. Те се намесват в спешни случаи, при злополуки, спират кървенето и др.

Жените лекари са получили среден годишен доход от 76 752 долара през 2016 г.

9. Инженери

Инженерите проектират, модифицират и ремонтират електрически, компютърни, механични и други физически структури. Те се специализират в области като  механично, компютърно, електрическо и химическо инженерство, строителство.

Инженерите жени са получили средна годишна доходност от $ 72,852 през 2016 година.

10. Мениджър по човешки ресурси

Ръководителите на човешките ресурси отговарят за набирането, интервюирането и наемането на нови членове на екипа на компанията.

Освен това те могат да участват в други аспекти на отношенията със служителите, включително заплати, обезщетения и обучение. Работниците в областта на човешките ресурси също трябва да бъдат подготвени да се справят с конфликтите на работното място и да бъдат готови да разрешават спорове.

Служителите жени в тази сфера са получили среден годишен доход от $ 66,716 през 2016 година.

Кои са най-добре платените професии за жени в България?

Най-добре платените професии за жени в България са:

  1. Изпълнителен директор
  2. Софтуерен инженер
  3. Адвокат
  4. Строителен инженер

Съветваме ви да прочетете статията ни с идеи за собствен бизнес за жена

Има много проучвани на тази тема, а също може да прочетете какво споделят самите жени в България в форумът на bgmama.


Съветът, който можем да ни дадем ние от За Нея.бг, е да изберете работата, която ви доставя най-голямо удоволствие.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.