10 причини, поради които никога не трябва да носите джапанки

защо-джапанките-са-вредни

При топло време е трудно да се съпротивляваме на желанието да обуем джапанките си – най-истинският знак за лятото.

Тях обаче трябва да оставите за плажа, басейна, спа центъра и банята – и да не прекалявате,  според д-р Джаки Сутера, експерт в тази област.

1. Джапанките излагат краката Ви на бактерии, вируси и гъбични инфекции

Всеки път, когато краката ви станат мръсни (т.е. всеки път, когато носите джапанки на публично място), те вероятно са покрити с някои вредни микроорганизми, като например стафилококи. Тази бактерия може да раздразни кожата на краката. Колко тежки може да са последствията от стафилококите зависи от това дали имате открити рани, а също и от вашето здравословно състояние.

Сърбящата гъбична инфекция, която е силно заразна, също се разпространява чрез контакт с замърсени повърхности. Когато се разхождате почти боси, вие сте податливи на зараза. Същото важи и за вируса, който причинява брадавици, човешки папиломавирус (HPV).

2. Джапанките ви забавят

Изследване в университета в Оубърн установява, че носещите джапанки хора предприемат по-малки стъпки, отколкото хората, които носят маратонки.

3. Джапанките ви правят допълнително тромави

Тези кратки крачки, които предприемате, когато носите джапанки, увеличават риска от отклоняване, а понякога водят и до падане.

4. Джапанките унищожават петите ви

Тъй като петите ви се ударят в земята с по-голяма сила, защото единственото, което ви разделя от нея, е едно парче пяна, ходенето с джапанки подбива петата, което може да доведе до болка – особено ако стоите или ходите с тях за продължителни периоди от време.

5. Джапанките могат да причинят ужасни мехури

Когато тънката каишка е единственото нещо, което държи чехълът на крака, тази лента се втрива в кожата ви всеки път, когато правите крачка. Това може да предизвика дразнене и мехури. Когато мехурите се пукнат, остава отворена рана, която ви прави по-уязвими към патогените, които влизат в контакт с тялото ви.

6. Джапанките могат да повредят трайно пръстите на краката ви

Някога чували ли сте деформация на пръстите на краката? Една от причината може да бъдат джапанките. Когато носите джапанки, пръстите на краката ви се натоварват допълнително,  което може да причини деформация с течение на времето. Ако искате да избегнете скованост, болка и потенциална хирургическа намеса, носете сандали, които имат ленти и държат пръстите и глезенът ви стабилни.

7. Джапанките променят позата

Всяка супер плоска обувка, която не се огъва като крака ви, когато ходите почти боси, променя вашата биомеханика и засяга позата ви.

8. Джапанките могат да причинят болки в костите

Хората с плоски ходила се нуждаят от подкрепа на костите, за да поддържат коленете и ханша. В една плоска обувка няма нищо от това, което да ги поддържа, така че вашите стави трябва да компенсират. Това може да доведе до прекалено големи наранявания, включително на ахилесовото сухожилие, болка в петата и в гърба.

9. Джапанките могат да влошат състоянието на пръстите

Това се случва, тъй като пръстите на краката ви трябва да работят много повече, за да поддържат джапанките на краката ви. Това може да влоши състоянието на хора, които вече имам проблеми с пръстите на краката.

10. Джапанките могат да бъдат изработени от токсични материали

Пластмасовите чехли могат да бъдат изработени от латекс, към който много хора са алергични, или пластмаса, съдържаща BPA, която се свързва с различни видове рак.

Избирайте сандали от плат или кожени каишки, защото естествените материали обикновено са по-безопасни.

Така че, да, джапанките са лоши за вас.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.