7 лесни трика за копринена коса

копринена-коса
Как да накараме косата ни да изглежда копринена ?

Как изглежда копринената коса? Тя е блестяща, здрава, жизнена и силна. Ако използвате тонове стилизиращи продукти и боядисвате косата си редовно, копринената коса може и да ви изглежда само като мечта.

Как да се сдобием с мека, копринена коса?

7-трика-за-копринена-коса

С правилните продукти това може да се случи само за няколко седмици, след като се заздрави външния слой на косъма, според Стивън Пичиано.

“ Повърхността на косата ви е нещо като херпес зостер „,

обяснява той. Когато този херпес седи в покой, косата ви се чувства гладка и блестяща, но ако се обостри, следват проблеми.

Продължете да четете статията ни с полезни съвети, а след това може да разгледате и статията ни за 11-те най-добри домашни маски за коса.

Следвайте осемте съвета по-долу, за да трансформирате косата си и да възстановите естествения и блясък.

1. Внимателно избирайте шампоана си

Шампоаните могат много да изсушат косата, затова внимавайте за съставките, както и за начина, по който го нанасяте на косата. Най-честият начин – да втриете в скалпа и да продължите по дължините, често води до образуване на възли.

Добре е да изберете и подходящ балсам, за да разплитате косата по-лесно без да нараните косъма, както и за да я подхраните.

2. Сресвайте мократа коса с гребен и сухата с четка

Стивън Пичиано казва, че повечето хора не са достатъчно деликатни при сресването, което може да увреди косата им.

Често можем да причиним вреда на външния слой на косата, при сресване.

Използвайте гребен, когато косата е мокра (или четка, предназначена за употреба при мокра коса), и четка, когато косата ви е суха. Сресвайте, като започнете от края, след това обхванете средата и накрая стигнете до корените, вместо да сресвате от корените към краищата, което може да влоши проблемите.

3. Използвайте тениска, за да изсушите косата си, вместо кърпа

Обичайният съвет за изсушаването на косата с кърпа е първо да увиете, след това да разтъркате. Това обаче създава триене, което поврежда косъма и може да доведе и до повишен косопад.

„Ключът към изсушаването на мократа коса не е триенето“,

казва Пичиано. Заменете хавлиената кърпа с по-гладка памучна тениска и вместо да триете главата си, увийте краищата на тениската и оставете водата да попие в нея.

4. Спете на копринени калъфки

Ако в момента използвате памучна калъфка за възглавница, това може да е причина  вашата коса да стои слепена. Памукът абсорбира цялата влага от космите, докато коприната или сатенът поддържат влажността, необходима за подхранена коса.

5. Винаги завършвайте сушенето със сешоар със студена струя

Финалната студена струя запечатва влагата в косъма и помага за затваряне на порите на кожата.

Важно е посоката на въздуха да е от корените към краищата.

6. Включете здравословни мазнини във вашата диета

„Отразяването на светлината и гладкостта са свързани с влагата и липидите“, казва Пичиано. „По-трудно е да имате красиви, блестящи коси, ако не консумирате здравословни мазнини.  Ето защо е важно да ядете ядки, авокадо и сьомга или пък добавка Омега 3 – това ще ви помогне да запазите липидите.“

Пичиано също така подчертава значението на хидратацията, т.е. приемането на достатъчно количество вода всеки ден.

„Знам, че звучи толкова очевидно, но ако кожата ви е суха, косата ви ще бъде също суха“, добавя той. „Ако не приемате достатъчно течности, водата не стига до всички клетки“.

7. Потърсете продукти с хидролизиран кератин

Когато пазарувате продукти за вашата коса, гледайте етикета за съставка, наречена хидролизиран кератин – това е най-добрата съставка за постигане на копринена коса.

Кератин (структурен протеин) е необходим за възстановяване на здравината на увредената коса. Ако е в течна форма, ще може да проникне в косъма и да работи за дълбокото му възстановяване.

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.