Как да научим детето да чете: 10 прости стъпки у дома

Как да научим детето да чете

Да се ​​научиш едно дете да чете, е сложен процес, който не се случва сам.

 Най -добрият начин да научите децата да четат, е когато ги забавлявате.

Ето затова сме тук, за да помогнем! 

Има някои ключови елементи, когато става въпрос да научиш едно дете да чете, затова събрахме десет ефективни съвета, които да ви помогнат да научите едно дете да чете.

Тези съвети са прости и се вписват във вашия начин на живот, за да изградите умението на едно дете да се научи да чете.

Ето 10 прости стъпки, за да научите детето си да чете у дома:

За да научите децата как да четат и да го превърнат в приятно и възнаграждаващо преживяване, е лесно, ако спазвате тези 10 правила:

1. Използвайте песни и детски стихове, за да изградите фонематично звуците

Детските песнички и детски стихове не са просто забавни – римата помагат на децата да чуват звуците и сричките в думи, което им помага да се научат да четат. Добър начин за изграждане на фонематично съзнание (едно от най -важните умения за да научите едно дете да чете) е да им четете и пеете песнички. 

Това е приятно изживяване и е фантастичен начин децата да развият имплицитно уменията за ограмотяване, които ще помогне да се научат да четат.

2. Направете картички от букви и думи

Направете прости картички и напишете дума, съдържаща по три звука на всяка (напр. Овен, сатен, прасе, връх, слънце, гърне, перка). 

Накарайте детето си да избере карта, след това изговорете думата заедно.

Помолете ги да кажат първия звук, който чуят в думата, след това втория и след това третия.

 Тази проста дейност изисква малко предварително време и изгражда основни звукови умения и умения за декодиране (помагайки им да се научат как да изговарят думи).

 Ако детето ви едва сега започва да изучава буквите от азбуката, фокусирайте се върху звука, който всяка буква издава, а не имената на буквите.

3. Фокусирайте се върху буквените звуци, а не на имената на буквите

Вместо да се фокусираме върху имената на букви, препоръчваме да ги научите на звуците, свързани с всяка буква от азбуката. Например, можете да обясните, че щ издава / щщтт / звук (произнася се точно както звучи)

След като са установили връзка между шепа букви и техните звуци, децата могат да започнат да изричат ​​кратки думи. Познаването на звуците за К, Т и А позволява на детето да казва дунуте батко, татко.

С увеличаването на броя на връзките между букви и звуците, ще расте и броят на думите, които детето ви може да прочита и казва.

Ние препоръчваме този процес като метод на обучение, който може да помогне на някои деца с прехода от звуци и букви към думи.

4. Говорете много

Детето ви е като гъба. Те поглъщат всичко през цялото време, включително думите, които казвате (и тези, които бихте искали да не са чули)!

Честият разговор с детето ви и ангажирането на уменията му за слушане и разказване на истории, а те могат да увеличат речника му.

Също така може да им помогне да съставят изречения, да се запознаят с нови думи, както и да научат как да използват тези думи и букви в цели изречения.

Всички тези умения са изключително полезни за вашето дете, когато го учите да чете, а говоренето ви дава възможност както да споделяте, така и да създавате моменти, които ще цените завинаги!

5. Играйте игри с думи у дома или в колата

Въз основа на това, че трябва да е забавно за едно дете, то ето нещо в този ред на мисли. 

Съсредоточете се върху игрите, които насърчават детето ви да слуша, идентифицира и свързва звуците с думи. 

Например, започнете с задаване на въпроси като „С какъв звук започва думата …..?“ „С какъв звук завършва думата….. ?“ „Какви думи започват със звука…… ?“

6. Играйте си с магнитни букви

Средните гласни звуци могат да бъдат трудни за някои деца, а да си играете с магнитни букви, е важна стъпка към това да научите едно дете да чете.

 Пригответе магнити с букви на хладилника и сложете гласните на една страна. К

Кажете дума (съгласна-гласна-съгласна), например „котка“ и помолете детето си да я изпише с помощта на магнитите.

 За да им помогнете, кажете всеки гласен звук на глас (/къ/,/о/,/т/,/къ/,/а -а/), докато показвате всяка една.

7. Използвайте силата на технологиите, за да държите детето си ангажирано

Да се ​​научиш да четеш трябва да бъде приятен процес, за да мотивираш децата да се подобряват.

 Понякога едно дете може да е изпълнено с вълнение и нетърпение да се учи в началото, но след като удари стена и му стане скучно, ще се откаже. 

Като родител, може да Ви бъде много трудно да го мотивирате пак.

Има онлайн видеа, които да помогнат при ученето на азбуката.

8. Четете заедно всеки ден и задавайте въпроси относно книгата

Много хора не осъзнават колко умения могат да бъдат събрани, чрез простия акт на четене на дете. 

Това не само им показвате как да изговарят думи, но също така изграждате ключови умения за разбиране, увеличавате техния речник и им позволявате да чуят как звучи дадена буква. 

9. Използвайте високочестотните думи

Високочестотните думи за зрение са тези, които се срещат много често при четене и писане (напр. Вие, аз, ние, ние сме, имали и, към, на, имаме, те, къде, е бил, прави).

Стратегията за изучаване на зрителни думи е: „Вижте думата, кажете думата“. 

Да се ​​научат да идентифицират и четат високочестотните думи, е от съществено значение за малките деца.

10. Бъдете търпеливи; най -добрият начин да научите дете да чете, е да го забавлявате!

Всяко дете се учи със свое собствено темпо, така че винаги помнете най -важното нещо – бъдете търпеливи и го правете с любов.

Оставете детето си да избира собствените си книги от време на време, така ще създаете ранна любов към четенето и ще им дадете най -добрия шанс за това да се влюби в книгите.

Той е дете – прави всичко с любов и избира всичко с любов!

По темата прочети:

Красимир Димитров е създател и автор на сайта "За нея". Всички статии се създават с цел полезна и актуална информация на читалните и спазват стандартите за полезност и изчерпателност по всяка тема. Може да се свържете с нас на zaneqinfo@gmail.com.