Ако искате да отслабнете с пет килограма до следващия уикенд, може би трябва да си поставяте по-реалистични срокове.

Имайте предвид, че бързото отслабване, макар и възможно, почти винаги е нездравословно! И, разбира се, не е дълготрайно.

Освен това е и трудно за повечето хора.

„За повечето хора е много, много трудно да загубят повече от един до два килограма телесни мазнини за седмица“,

казва диетологът от Филаделфия д-р Чарли Селцер.

Защо резултатите от бързото отслабване са краткотрайни?

Краткият отговор – защото губите вода, а не мазнини. 

Дори ако постигнете целта си до петък, почти невъзможно е да задържите теглото в дългосрочен план, казва д-р Селцер. 

Той обяснява, че интензивното ограничаване на калориите, необходимо за загуба на толкова много мазнини за кратък период от време – например седмица, би ви направило толкова гладни, че ще поискате да изядете всичко, което виждате.

И тъй като ограничаването на калориите може да забави метаболизма ви, според проучване, публикувано в списание „ Затлъстяване , тялото ви ще бъде по-малко подготвено да изгаря храната.

Това може да означава да качите дори повече тегло, отколкото сте загубили.

Фокусирайте се върху качеството, не количеството

Прием на Калории при Отслабване

„Ако изразходвате повече калории, отколкото приемате, трябва да отслабнете“, казва Алисия Романо, RD, LDN, клинично регистриран диетолог в центъра за хранене Frances Stern.

Повече за калориите, може да научите в статията ни: https://zaneq.bg/калории-при-отслабване/

Ако се съсредоточите върху качеството на храната, има голям шанс хрененето ви да е по-здравословно , казва Лорън Съливан, регистриран диетолог.

Проследявайте диетата си

На първо място не забравяйте, че храната по своята същност е добра или лоша.

Хората, които следят какво ядат, са склонни да постигнат по-голям успех в отслабването, защото това повишава осведомеността за това, което приемат, казва д-р Майер-Дейвис. 

След, като прочетете тази статия до край се върнете тук и не пропускайте да разгледата 8 Топ Храни за Устойчиво Сваляне

Всъщност поредица от изследвания, публикувани в Journal of Personalized Medicine, предполагат, че тези, които използват приложения, за да следят диетата и активността си, губят по-интензивно тегло.

За ефективно отслабване, добавете и чай за отслабване.

Трябва да сте последователни и честни по отношение на това, което консумирате.

Консумирайте повече пълнозърнести храни

Резултатите от 20-годишно проучване сред повече от 100 000 души, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показват, че онези, които ядат повече пълнозърнести храни, вместо рафинирани зърнени храни, както и повече плодове и зеленчуци, регулират по-лесно телесното си тегло.

С менюто, богато на пълнозърнести храни, плодове, ядки и бобови култури, хората са загубили повече тегло, отколкото с други диети, дори нисковъглехидратната диета на Аткинс, за същото време.

Тъй като фибрите забавят процеса на храносмилане и оптимизират приема на хранителни вещества, диета, богата на растителни храни, може да ви помогне да се чувствате заситени по-дълго след хранене.

Приемайте въглехидрати с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс (GI) се отнася до това колко бързо захарта от храната навлиза в кръвта и колко бавно се усвоява.

Храни с гликемично натоварване по-малко от 55 (зелени зеленчуци, някои плодове, сурови моркови, прясно месо, нахут, леща и пълнозърнести храни) дават възможност на метаболизма ви да протича по-последователно.

Това може да повлияе положително на загубата на тегло. Храни с висок гликемичен иднекс – 70 или по-висок (картофи, бял хляб, ориз), потенциално забавят метаболизма ви, което може да затрудни отслабването.

В проучване на повече от 100 000 души, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition , изследователите свързват диетите с високо гликемично натоварване със затлъстяване.

Хранете се често и по малко

Най-добрият начин да подкрепите устойчивото отслабване е да промените някои свои навици за хранене.

Не е нужно напълно да се отказвате от любимите си банички в полза на омлета от яйчен белтък. Просто хапнете по-малко от тях. Наблягайте на зеленчуците, качествените протеини и плодовете. Изберете живата храна и това ще се отплати на тялото ви.

Не пропускайте хранения

Храненето на редовни интервали през деня оптимизира кръвната ви захар, което забързва метаболизма.

Ако не ви достигат калории, тогава е по-лесно да се поддадете на изкушение или да злоупотребите с храна.

 Комбинирайте въглехидратите с протеини

Когато комбинирате въглехидрат (като тост) с протеини и/или здравословни мазнини (фъстъчено масло), това забавя храносмилането, което ви кара да се чувствате по-пълноценни, отколкото ако консумирате само въглехидрати.

Оценете статията ни:
[Total: 0 Average: 0]